Η εορτή της Παναγίας των Βλαχερνών στην Κάλυμνο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με μοναχική τάξη εορτάσθηκε στην Κάλυμνο, στο παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως, η εορτή της Παναγίας των Βλαχερνών (κατάθεσις της Αγίας Εσθήτος Θεοτόκου εν Βλαχέρναις).

Το εσπέρας εψάλη Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, τον οποίο ετέλεσε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, μετά του ιεροδιακόνου π. Νικολάου Κλήμη.

Τον χορό των ιεροψαλτών πλαισίωσαν οι καλλίφωνοι ιερείς π. Ν.Καζαβούλης, π.Π.Κρούσκος, π.Μιχ.Κουκουβάς, π.Θ.Τυρίκος, π.Κ.Σμαλιός και π.Μιχ.Μπουλαφέντης, οι οποίοι με παραδοσιακή βυζαντινή μουσική και με Καλύμνικο ύφος, απέδωσαν τα εσπέρια τροπάρια της Παναγίας.

Κατά τόν Εσπερινό συγχοροστάτησαν οι ιερείς π.Γερβάσιος Πέτρου, π. Ιωακείμ Μεϊμάρης και π.Αντ.Μακρυλλός.

Η αρτοκλασία έγινε στα προπύλαια των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος ωμίλησε καταλλήλως αναφερθείς στο έργο του αειμνήστου μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κυρού Ισιδώρου, ο οποίος στις βαλίτσες του, όταν είχε έρθει το 1950 στην Κάλυμνο, έφερε την οικογενειακή του εικόνα της Παναγίας.

Κατά τον Εσπερινό παρέστησαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί και στο τέλος η Ιερά Μητρόπολις παρέθεσε παραδοσιακούς λουκουμάδες και αναψυκτικά.

Την πρωΐαν τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, την οποία ετέλεσε ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος, μετά του ιεροδιακόνου π. Νικολάου Κλήμη.

Μετά το πέρας της Θείας Λετουργίας, στην αίθουσα τελετών, ο μητροπολίτης εδεξιώθη τους Ιερείς, τους ιεροψάλτες και τους πιστούς, οι οποίοι εθαύμασαν το έργο το οποίο επιτελέσθη, της συντηρήσεως και ανακαινίσεως του κτιρίου της «Γερβασείου Στέγης Θηλέων» Καλύμνου και την λειτουργία αυτής ως Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως.

alt
alt
alt