Η Ανδραβίδα τίμησε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη (ΦΩΤΟ)

του Πρεσβ. Νικόλαου Κατσηδήμα
Ο μήνας Μάιος, στην Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, κυριαρχείται από γεγονότα που σημειολογικά συνδέοντα άμεσα με την Βασιλεύουσα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη. Ένα τέτοιο γεγονός είναι και η Ιερή μνήμη των , που είναι μια από τις σημαντικότερες εορτές μέσα στο Εκκλησιαστικό μας έτος.

Η δε Ορθόδοξη Χριστιανική μας Εκκλησία, ανά την οικουμένη στις 21 Μαΐου 2019, τίμησε και πάλι τους δύο Ισαποστόλους και πρώτους Ρωμιούς Αυτοκράτορες, αυτούς πού ίδρυσαν την Ανατολική Ρωμαΐκη Αυτοκρατορία. Τίμησε αυτούς που δημιούργησαν αυτό που λέμε «Βυζάντιο», αυτούς που με τις ενέργειές τους και με την βοήθεια του Θεού, ανακάλυψαν τα Ιερά Προσκυνήματα στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων!

Ο Μέγας Κωνσταντίνος μαζί με την Μητέρα του Αγία Ελένη αποτελούν ένα ηχηρό και ισχυρό παράδειγμα για όλους μας, Άρχοντες και αρχομένους. Οι τομές που έκανε αποτελούν αιωνία παραδείγματα για κάθε κράτος εάν θέλει να λέγεται πολιτισμένο και ευνομούμενο. H εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και της μητέρας του Αγίας Ελένης συνθέτουν μια ποικιλία χαρισμάτων, αγιότητας βίου, πρακτικών σχέσεων στον τομέα της πολιτικής, κοινωνίας και πολιτισμού.

Αποτελούν δε ξεχωριστὲς μορφὲς τους οποίους η μὲν ιστορία τον Κωνσταντίνο τον χαρακτήρισε «Μέγαν», διότι μεταξύ πολλών άλλων, ήθελε η νέα του Αυτοκρατορία, το νέο Κράτος, η Νέα Πρωτεύουσά του, να είναι διαποτισμένες από την διδασκαλία της Εκκλησίας και του Ευαγγελίου. Ακόμη ονομάστηκε Μέγας γιατί ήταν αυτός που θεσμοθέτησε πρώτος και καθιέρωσε με νόμο την αργία της Κυριακής, ως κατεξοχήν ημέρα προσευχής. Με εντολή του τιμώνται οι εορτές των Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μας και οι υπόλοιπες εορτές των Αγίων.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος επίσης έχτισε Ναούς όπως, της Αγίας Σοφίας, των Αγίων Αποστόλων, της Αγίας Ειρήνης, των Αρχαγγέλων, της Αναστάσεως του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και άλλους πολλούς, όπως και η μητέρα του. Ο Άγιος Κωνσταντίνος μετέφερε το κέντρο του κόσμου από την Δύση στην Ανατολή και είναι πλέον ο πατέρας της Ρωμιοσύνης. Είναι αυτός που άνοιξε την πορεία για την Ορθοδοξία και το Βυζάντιο. Η δὲ Εκκλησία κατέταξε και τους δύο, εις το αγιολόγιό της και μάλιστα με τον τίτλον «Ισαποστόλους». Ένα τίτλο βαρύνουσας σημασίας, για την πίστη και πράξη, για την συνέχεια της διακονίας, της ομολογίας του Χριστού, της διαφύλαξης και της μετάδοσης της πίστης των Αποστόλων.

Στην πόλη της την άλλοτε πρωτεύουσα της εύρωστης Σταυροφορικής Ηγεμονίας του Φράγκικου Πριγκιπάτου της Αχαΐας που ιδρύθηκε το 1205 μ.Χ., με το ένδοξο μεσαιωνικό παρελθόν, η οποία τον τελευταίο καιρό δοκιμάζεται από τις συχνές και ανησυχητικές επισκέψεις του Εγκέλαδου, στον περικαλλή Ιερό Ναό των εορταζομένων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος την παραμονή της εορτής Δευτέρα 20η Μαΐου το εσπέρας, συμπαραστατούμενος από χορεία συνεορταστών Ιερέων, τέλεσε τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετ’ αρτοκλασιών και κήρυξε τον Θείον Λόγον αναφερόμενος εκτενώς στους εορταζομένους Αγίους. Εν συνεχεία ακολούθησε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των μεγάλων Αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Ανδραβίδος-Κυλλήνης, καθώς επίσης την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους φιλαγίων προσκυνητών.

Την Τρίτη 21η Μαΐου, ανήμερα της εορτής στον παραπάνω Ναό, τελέσθηκε η Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος, υπό του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού.