Παναγίας των Λοιμών: Το απόγευμα της Παρασκευής, 11ης Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του πανηγυρίζοντος Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας των Λοιμών, Πελαγονίτισσας.
Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας των Λοιμών, η οποία θησαυρίζεται στο Παρεκκλήσιο της Παναγίας Φανερωμένης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Βεροίας, κόμισε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας και την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Στη συνέχεια τελέστηκε Πανηγυρικός Εσπερινός και η Μικρή Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου χοροστατούντος και ομιλούντος του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος, ενώ συμμετείχαν κληρικοί της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής.
Η Ιερά Εικόνα θα αναχωρήσει από την πόλη της Αλεξανδρείας το πρωί της Πέμπτης, 17ης Αυγούστου και καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίας σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από την ενορία.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Χαλεπαίς αρρωστίαις, και νοσεροίς πάθεσιν εξεταζομένω, Παρθενε·, συ μοι βοήθησον· των ιαμάτων γαρ ανελλιπή σε γινώσκω θησαυρον, Πανάμωμε, τον αδαπάνητον».
Με κατάνυξη και ευλάβεια ψαλαμε και απόψε τον Παρακλητικό Κανόνα προς την Υπεραγία Θεοτόκο ενώπιον της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πελαγονίτισσας ή των λοιμών, όπως είναι γνωστή, καθώς συμφωνα με την παράδοση είχε σώσει τους κατοίκους της Βεροίας και όχι μόνο από διάφορες λοιμικές ασθένειες και πανδημίες από τις οποίες κατά καιρούς υπέφεραν.
Αυτή την ιερά και ιστορική εικόνα, που αποτελεί πολύτιμο θησαυρό για τον ιερό ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στη Βέροια, υποδεχθήκατε και σείς με ευλάβεια και τιμή προ ολίγου. Ήλθε η ιερή εικόνα της Παναγίας των λοιμών στην πόλη της Αλεξανδρείας και στην ενορία σας, για να εορτάσει μαζί με την Αλεξανδρινή Παναγία τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της σεπτής Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και για να λάβετε και σείς την ευλογία, τη χάρη και την ίαση.
Γιατί είναι αλήθεια ότι παρά την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης ο άνθρωπος συνεχίζει να κατατρύχεται από ποικίλες ασθένειες και να δοκιμάζεται από τον πόνο και τις άλλες συνέπειές τους, και ακόμη, παρά την εξέλιξη της φαρμακολογίας και των άλλων επιστημών, συχνά δεν μπορούμε να βρούμε τη θεραπεία που έχουμε ανάγκη.
Γι᾽ αυτό και προσφεύγουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο και ζητούμε από Αυτήν τη θεραπεία και την ίαση τόσο των σωματικών όσων και των ψυχικών μας ασθενειών και αδυναμιών, όπως ακριβώς ψάλλει και ο ιερός ποιητής του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος και ψαλαμε και εμείς προηγουμένως προς την Κυρία Θεοτόκο.
Τι της είπαμε; «Χαλεπαίς αρρωστίαις και νοσεροίς πάθεσιν εξεταζομένω, Παρθένε, συ μοι βοήθησον».
Της ζητήσαμε να μας βοηθήσει, καθώς δοκιμαζόμαστε από επώδυνες και βαρειές ασθένειες και παθη που τις προκαλούν. Της ζητήσαμε τη βοήθειά της, γιατί κανένας άνθρωπος δεν υπάρχει, ο οποίος να μην υποφέρει από κάποια αρρώστια, ο οποίος να μην ταλαιπωρείται από κάποιον πόνο ή κάποια αδυναμία.
Όλες αυτές οι ασθένειες είναι σύμφυτες με την ανθρώπινη φύση, είναι αποτέλεσμα της μεταπτωτικής καταστάσεως του ανθρώπου, είναι δοκιμασίες που επιτρέπει ίσως και ο Θεός για την ψυχική μας ωφέλεια, για να κατανοήσουμε την ανθρώπινη αδυναμία μας και να ζητήσουμε τη βοήθειά του, τη βοήθεια της Παναγίας Μητέρας του.
Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις σωματικές μας ασθένειες αλλά και για τις ψυχικές.
Πόσες φορές δεν αισθανόμαστε τραύματα και πληγές στην ψυχή μας που μας πονούν και αδυνατουμε να θεραπεύσουμε; Πόσες φορές αγωνιζόμαστε να νικήσουμε μία αδυναμία μας, ένα ελάττωμά μας, ένα πάθος μας, και δυσκολευόμαστε; Όμως για όλα αυτά και για άλλα πολλά που ο καθένας μας γνωρίζει μπορούμε να καταφεύγουμε στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Mπορούμε και πρέπει να ζητούμε τη βοήθειά της, διότι, όπως μας βεβαιώνει ο ιερός υμνογράφος, αλλά και γνωρίζουμε όλοι και μαρτυρεί η παράδοση της Εκκλησίας μας, η Παναγία μας είναι «ανελλιπής και αδαπάνητος θησαυρός ιαμάτων».
Μπορεί να θεραπεύσει και θεραπεύει η Κυρία Θεοτόκος κάθε ασθένεια, ψυχική και σωματική, χωρίς να εξαντλείται η δύναμή της, διότι αυτή είναι η Μητέρα του ιατρού των ψυχών και των σωμάτων, του Κυρίου μας, τον οποίο αξιώθηκε να φέρει στα σπλάγχνα της.
Τη δύναμη αυτή της Υπεραγίας Θεοτόκου να ιάται και να θεραπεύει κάθε ανθρώπινη ασθένεια αποδεικνύουν και τα αναρίθμητα θαύματα που ανά τους αιώνες έχει επιτελέσει διά των ιερών της εικόνων, οι οποίες αποτελούν και τεκμήριο της υποσχέσεως της Παναγίας μας ότι και μετά την Κοίμησή της δεν θα εγκαταλείψει τον κόσμο και θα είναι κοντά μας για να μας προστατεύει και να θεραπεύει τις ασθένειές μας.
Αυτό έκανε η Κυρία Θεοτόκος και διά της ιερής της εικόνος, που ήλθε σήμερα στην ενορία σας και φέρει το προσωνύμιο «Παναγία των λοιμων», για τη θεραπεία που χάρισε από λοιμικές νόσους στους πατέρες μας, όταν κινδύνευαν από αυτές.
Τη δική της ευλογία και χάρη θα έχετε την ευκαιρία να λάβετε και σείς αυτές τις ημέρες, κατά τις οποίες θα έχετε ανάμεσά σας την εικόνα αυτή της Παναγίας μας, για να την προσκυνείτε και να την ασπάζεσθε, ζητώντας τη βοήθειά της, την οποία προσφέρει πλούσια η Παναγίας μας, αρκεί να την ζητούμε με πίστη και εμπιστοσύνη. Και την προσφέρει ακόμη πιο πλούσια, όταν είμεθα κοντά της και δεν την ενθυμούμεθα μόνο, όταν ευρισκόμεθα σε ανάγκη και θέλουμε να σώσει.
Θα πρέπει γι᾽ αυτό να παρακαλούμε πάντοτε την Κυρία Θεοτόκο, καθημερινά, και να ζητούμε την προστασία της, αλλά και να την ευχαριστούμε για τις ευεργεσίες που μας προσφέρει. Συγχρόνως όμως θα πρέπει και να προσπαθούμε να είμεθα κοντά της με τη ζωή μας, να ζούμε δηλαδή, όπως Εκείνη θα ήθελε για εμάς, με υπακοή στο θέλημα του Θεού και με προσοχή, ώστε να διατηρούμε καθαρά την ψυχή και το σώμα μας από την αμαρτία.
Ιδιαιτέρως όμως αυτές τις ημέρες που θα είναι η θαυματουργή της εικόνα στον ναό σας, ας ζητήσουμε τη βοήθειά της να μας απαλλάξει οριστικά και από την πανδημία που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία χρονια και να μας χαρίζει την ψυχική και σωματική ίαση από κάθε ασθένεια και αδυναμία που μας ταλαιπωρεί.
Είθε να εορτάσουμε την εορτή της Κοιμήσεώς της και να προσκυνήσουμε τη Χάρη της Παναγίας μας και Εκείνη να είμεθα βέβαιοι ότι θα είναι κοντά μας”.