Η ακολουθία των εγκωμίων της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Αλεξάνδρεια (ΦΩΤΟ)

Loading...


ΣΤΗΝ

Την Δευτέρα 15 Αυγούστου το εσπέρας τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεξανδρείας εόρτιος και στη συνέχεια η ακολουθία .

Χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.Ιουστίνος ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο ενώ συγχοροστάτησαν οι σεβασμιώτατοι Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, ο εξ Ουκρανίας Επίσκοπος Λβοβ κ.Φιλάρετος και ο οικείος Ιεράρχης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
Μετά την ακολουθία των εγκωμίων έγινε λιτανεία του επιταφίου της Παναγίας, καθώς και της ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Γαλιλαίας απο τα Ιεροσόλυμα η οποία φιλοξενείται αυτές τις ημέρες στην πόλη της Αλεξάνδρειας.

Ο σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσει θερμά την ΑΘΜ τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο για την μεγάλη αυτή ευλογία που επεφύλαξε στον πιστό λαό της Ημαθίας.

Έπειτα ακολούθησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής όπου ο Σεβασμιώτατος απένειμε αναμνηστικά στους προέδρους αυτών.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας μετά τη Λιτανεία:

Λιτανεύσαμε, αδελφοί μου, και απόψε τιμητικά την εικόνα της Πα­ναγία μας, τη χαριτόβρυτη και θαυματουργή εικόνα της Πανα­γίας της Μικράς Γαλιλαίας, συνο­δεύ­οντας και εμείς νοερά, μαζί με τους αποστόλους και τους ιεράρ­χες που συγκεντρώθηκαν εκ πε­ράτων στη Γεθσημανή την εξό­διο πομπή της.

Λιτανεύσαμε τη σεπτή εικόνα της Πα­ναγίας μας με κατάνυξη και ευ­λάβεια για να της εκφράσουμε τον σεβασμό και την αγάπη μας αλλά και για να ευλογήσει την πόλη μας, περνώντας μέσα από τους δρο­μους και τις πλατείες της, ανά­με­σα από τα σπίτια μας και τους χω­ρους της εργασίας και της ζωής μας.

Λιτανεύσαμε την εικόνα της Πα­ναγίας μας ψάλλοντας τα εγκώμιά της, για να την υμνήσουμε για ακό­μη μία φο­ρα σήμερα, την ημέ­ρα της εορ­της της πανσέπτου Κοι­μήσεώς της και της ενδόξου εις ουρανούς μετα­στάσεώς της, γιατί για εμάς, τα ευσεβή τέκνα της Πα­ναγίας μας, δεν είναι ποτέ αρκετά τα εγκώμια που της αναμέλπουμε, δεν είναι πο­τε αρκετοί οι ύμνοι μας για την πανύμνητη και παν­τευ­λόγητη Παρ­θένο.

Και όπως ποτέ Εκείνη δεν παύει να πρεσβεύει για εμάς, όπως ποτέ δεν παύει να μας σκέπει και να μας προστατεύει με τη μητρική της αγάπη, έτσι και εμείς, τα τέκνα της, δεν μπορούμε να παύσουμε ποτέ να την υμνούμε και να τη δοξάζουμε, και δεν θα πρέπει να παύσουμε ποτέ να την ευχαρι­στού­­με και να την δοξολογούμε για τις αμέτρητες δωρεές της.

Στην αποψινή Ακολουθία των εγκωμίων της Παναγίας μας και στη λιτανεία είχαμε την χαρά και την τιμή να έχουμε ανάμεσα τεσ­σερις εκλεκτούς αδελφούς ιεράρ­χες και λάτρεις της Παναγίας Παρ­θε­νου. Τον Σεβασμιώτατο Mη­τρο­πο­λίτη Κασσανδρείας κύριο Νι­κο­δημο, τον Σεβασμιώτατο Μη­τρο­πο­λίτη Ρεθύμνης και Αυ­λο­πο­τα­μου κύριο Ευγένιο και τον Σε­βα­σμιώτατο Μητροπολίτη Λβωφ κυ­ριο Φιλάρετο από την Εκκλησία της Ουκρανίας, και τον Σεβασμιώ­τατο Μητροπο­λι­τη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κύριο Ιουστίνο, προσφιλείς εν Χριστώ αδελφούς, οι οποίοι από χθες βρίσκονται στην Ιερά Μη­τρο­πολή μας και συνεορτάζουν μαζί μας τη μεγάλη εορτή της πανσέ­πτου Κοι­μήσεως της υπεραγίας Θεο­το­κου.

Ας μου επιτραπεί, λοιπόν, να εκ­φράσω τις από καρδίας ευχαρι­στίες μου προς όλους τους Σεβα­σμιω­τάτους αδελφούς, διό­τι παρά τις πολλαπλές τους υπο­χρεώσεις στις επαρχίες τους αντα­ποκρί­θη­καν με χαρά στην ταπεινή προσ­κλη­ση μας και ήλθαν για να συμ­προσευχηθούν και απόψε μαζί μας και για να τιμήσουμε μαζί για μία ακόμη φορά την Παναγία μας και τη σεπτή και θαυματουργή εικόνα της από τη Μικρά Γαλιλαία.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαρι­στήσω τον ιερό κλήρο, τις αρχές και τον ευσεβή λαό της πόλεώς μας που εκδήλωσε και απόψε τη μεγάλη ευ­λάβειά του προς την Παναγία μας, που είναι η προστά­τις και η σκέπη όλων μας και ιδιαιτέρως αυτής της πόλεως.

Εύχομαι από καρδίας η χάρη της Παναγίας και της σεπτής της εικό­να να αγιάζει και να ευλογεί τη ζωή όλων μας, την Εκκλησία μας και την πατρίδα μας.

 

 

 

 tilegrafima.gr