H Χαλκίδα υποδέχθηκε και ενθρόνισε την πολιούχο της Αγία Παρασκευή (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading...


Με πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς Χαλκιδαϊκού Λαού, ο οποίος κατέκλυσε την ιστορική παλαιοχριστιανική Βασιλική της Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, μέχρι και τον προαύλιο χώρο της, έλαβε χώρα, την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 το βράδυ, η καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

   Η Ιερά Αγρυπνία άρχισε με το εξαιρετικό για την Πόλη γεγονός της επισήμου Υποδοχής Ιερού Αποτμήματος εκ του Λειψάνου (της δεξιάς Χειρός) της Αγίας Παρασκευής, το οποίο εκόμισε στην Πόλη μας ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
   Το Ιερό Λείψανο, τοποθετημένο σε αργυρή λειψανοθήκη, την οποία επιμελήθηκε προσωπικά ο Θεοφιλέστατος και προσέφερε στον ιστορικό Ιερό Ναό της Πολιούχου Χαλκίδος, εις μνήμην των αειμνήστων γονέων του Κωνσταντίνου και Αθανασίας και της μητρός του Μητροπολίτου Χαλκίδος, αοιδίμου Αγγελικής, προέρχεται, με επίσημα έγγραφα, από το Αββαείο της Pragla (St. Mariae de Pratalea) της Ιταλίας, ύστερα από ενδελεχή έρευνα την οποία πραγματοποίησε ο άγιος Φαναρίου, ο οποίος προέβη και σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να προσφέρει αυτή τη μεγάλη ευλογία στον Ιερό Ναό της Πολιούχου και στον ευσεβή Χαλκιδαϊκό λαό.
   

Μετά την υποδοχή του Ιερού Λειψάνου στα προπύλαια του Ιερού Ναού από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό και την συγκινητική ευχαριστία του αγίου Χαλκίδος προς τον Θεοφιλέστατο άγιο Φαναρίου για την μεγάλη ευλογία που προσέφερε στην Πόλη μας, ετελέσθη η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, στο τέλος του οποίου και συγκεκριμένα στο Απολυτίκιο Τροπάριο της Αγίας Παρασκευής έγινε η Λιτανεία του θαυματουργού Ιερού Εικονίσματος της Αγίας, το οποίον αποτελεί το καύχημα και το «ιερόν σέβας» όλων των Χαλκιδέων.
 

 Οι δύο άγιοι Αρχιερείς, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος και Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνεπικουρούμενοι από τον Ιερό Κλήρο, «ενθρόνισαν» την Ιερά Εικόνα στη θέση πού θα παραμείνει για όλες τις ημέρες της Πανηγύρεως, στο κέντρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού, και εν συνεχεία μαζί με τους Ιερείς και τον πιστό Λαό του Θεού έψαλλαν, με ιερά κατάνυξη και φωνή παλλομένη από συγκίνηση, τα αρμόζοντα Τροπάρια, προς τιμήν της Αγίας.
   Στη συνέχεια εψάλη η Ακολουθία του Όρθρου και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου αγίου Φαναρίου συμπροσευχομένου το Ιερό Βήμα, κατά την οποία η πλειοψηφία των ευλαβών προσκυνητών κοινώνησαν και των Αχράντων Μυστηρίων.
   Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας διαβάστηκε το κόλλυβο προς τιμήν της Αγίας, το οποίο είχαν κατάλληλα ευτρεπίσει οι νέοι της Ενορίας, υπό την καθοδήγηση του Προϊσταμένου, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτου.
   Όλη η λαμπρά Ιερά Ακολουθία αναμεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm).
   Οι Εκδηλώσεις για την Αγία Παρασκευή θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουλίου.

 Ετικέτες