H προτελευταία μέρα των εκδηλώσεων για τους Τέσσερις Ρεθύμνιους Μάρτυρες (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την προτελευταία ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο των 190 ετών από το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Μαρτύρων, χθες Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού των Αγίων η Συναυλία με τίτλο: «Τετράριθμος χορός των Αγίων υμνείσθω».

Στο πρώτο μέρος της Συναυλίας, Ιερείς και Πρωτοψάλτες από όλη την Κρήτη, που έχουν διατελέσει Καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου, και η Χορωδία του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων παρουσίασαν, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Αντωνίου Γεβετζή, τον ψηφιακό δίσκο «Άσμα εύμολπον», ο οποίος είχε εκδοθεί κατά το παρελθόν από την Ενορία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων πόλεως Ρεθύμνης και περιέχει ύμνους από τις κατά καιρούς εκδοθείσες Ακολουθίες των Αγίων.

Τον χορό των Ιεροψαλτών συγκρότησαν οι: Πρωτ. Βασίλειος Κιάσσος, Γεβετζής Αντώνιος, Δασκαλάκης Γεώργιος, Δουλουμπέκης Ευάγγελος, Κακογιαννάκης Ηρακλής, Κανιολάκης Ιωάννης, Κτιστάκης Μιχαήλ, Μαζωνάκης Σταύρος, Μαρίνος Σταύρος, Μεϊμάρη Ουρανία, Μιχελουδάκης Αντώνιος, Μοσχονάς Νικόλαος, Μπαγουράκης Στυλιανός, Παπαδοπούλου Νεκταρία, Στεφανάκης Κωνσταντίνος, Χαλκιαδάκης Γεώργιος, Χαντουμάκης Αντώνιος, Χαχλάκης Γεώργιος και Ψαρουδάκης Γεώργιος. Η παρουσίαση των κειμένων έγινε από τον κ. Στυλιανό Μπαγουράκη.

Στο δεύτερο μέρος, με τίτλο: «Άσματα της λευτεριάς», η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής «Παύλος Βλαστός» και το Μουσικό Σχήμα «Έναρξις», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Αντωνίου Μιχελουδάκη, απέδωσαν ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, προερχόμενα κυρίως από το πλούσιο αρχείο του μεγάλου Ρεθύμνιου μουσικού και λαογράφου Παύλου Βλαστού. Τα μέλη της Χορωδίας «Παύλος Βλαστός» που έλαβαν μέρος στην Συναυλία είναι οι: Αρχιμ. Ρωμανός Αναστασιάδης, Λεωνίδας Δασκαλάκης, Ευάγγελος Δογάνης, Ηρακλής Κακογιαννάκης, Κωνσταντίνος Μεργέμογλου, Αριστείδης Μιχελουδάκης, Βασίλειος Τριπολιτάκης και Κωνσταντίνος Τσαπαρίδης. Από το σχήμα «Εναρξις» συμμετείχαν οι: Πρόδρομος Καραδελόγλου, ούτι, Δημήτριος Νινίκας, λαούτο, Μιχαήλ Παυλάκης, λύρα-τραγούδι και Νίκη Φωτιάδου, κρουστά. Την επιμέλεια και παρουσίαση των κειμένων έκανε η κ. Εύα Περπυράκη, φυσικός και γραμματέας της Χορωδίας «Παύλος Βλαστός».

Στο τέλος της εκδηλώσεως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος εξέφρασε, για μία ακόμη φορά, την χαρά και την συγκίνησή του για όσα γίνονται αυτές τις ημέρες προς τιμήν των Μεγάλων Προστατών του Ρεθύμνου, των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου, στον τόπο που αγιάστηκε με το τίμιο αίμα τους. Και ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμμετέχουν στους επετειακούς εορτασμούς της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων.

Ο Επίσκοπός μας απένειμε στον μουσικολογιώτατο κ. Αντώνιο Γεβετζή, επί πολλές σειρές ετών Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, τιμητική περγαμηνή και τον αναμνηστικό της επετείου των 190 ετών Σταυρό των Αγίων, ως αναγνώριση του ήθους, του έργου και της προσφοράς του στην Τοπική Εκκλησία. Με την προτροπή του Επισκόπου μας, ο επί πολλά έτη Προϊστάμενος του Ιερού Ναού των Αγίων, Αιδεσ. Πρωτ. Ιωάννης Σκαλίδης, ομίλησε κατάλληλα για τις επταήμερες εκδηλώσεις και το αποτύπωμα που αφήνουν στην πνευματική ζωή και τον πολιτισμό του Ρεθύμνου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Εντιμολ. κ. Μιχαήλ Τρούλης, Άρχων Ιερομνήμων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η κ. Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης, ο Αντισυνταγματάρχης κ. Ιωάννης Κίντας, Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Ρεθύμνης, ο Ταξίαρχος ε.α. κ. Αντώνιος Κωνσταντάκης, Πρόεδρος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ρεθύμνης, Κληρικοί και πολλοί φιλάγιοι και φιλόμουσοι Ρεθυμνιώτες.
Αντίτυπα του ψηφιακού δίσκου «Άσμα εύμολπον» προσφέρθηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους.

4.martyres.7.imera (1).jpg
4.martyres.7.imera (10).jpg
4.martyres.7.imera (11).jpg
4.martyres.7.imera (14).jpg
4.martyres.7.imera (15).jpg
4.martyres.7.imera (2).jpg
4.martyres.7.imera (3).jpg
4.martyres.7.imera (4).jpg
4.martyres.7.imera (5).jpg
4.martyres.7.imera (6).jpg
4.martyres.7.imera (7).jpg
4.martyres.7.imera (8).jpg
4.martyres.7.imera (9).jpg
4.martyres.7.imera (12).jpg
4.martyres.7.imera (13).jpg


Ετικέτες