H Λαμία υποδέχεται την Τίμια Κάρα του Αγίου Ραφαήλ της Μυτιλήνης

Loading...


Του Μητροπολιτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου

Γεγονός μεγάλης πνευματικής και ιστορικής σημασίας θα ζήσει σε λίγες ημέρες η Ιερά Μητρόπολίς μας με το οποίο θα ενισχυθεί η πίστη μας εις τον Θεόν και θα ενδυναμωθεί η ψυχή μας εις τον πνευματικόν κατά των παθών αγώνα των αγίων ημερών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Πρόκειται για την έλευση εις την πόλη μας της αγίας Κάρας του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Ραφαήλ, την οποία θα μεταφέρει από την Μυτιλήνη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου και αγαπητός εν Χριστώ αδελφός κ. Ιάκωβος. Ο άγιος Ραφαήλ είναι από τους μεγάλους αγίους της Εκκλησίας μας, ο οποίος μαζί με τον Διάκονο άγιο Νικόλαο και την παιδούλα αγία Ειρήνη συνεκλόνισαν την νήσο Μυτιλήνη και ολόκληρη την ορθοδοξία το έτος 1959 με τις εκθαμβωτικές εμφανίσεις τους στο χωριό Θέρμη της Μυτιλήνης και μάλιστα στο σημείο όπου ευρί­σκε­το αρχαία Ιερά Μονή. 
Οι άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη μαζί με άλλους χριστιανούς ετελειώθησαν μαρτυρικώς διά την ορθόδοξον πίστιν των το έτος 1462 μ.Χ. και ουδείς εγνώριζε περί αυτών, έως ότου το καλοκαίρι του έτους 1959 άρχισαν να εμφανίζονται εις τους κατοίκους της περιοχής του χωριού Θέρμη είτε οφθαλμοφανώς, είτε σε όνειρα και να συγκλονίζουν τις ψυχές με τα υπερφυά μυστήρια, τα οποία ελάμβαναν χώραν εκεί.

Ενεφανίζετο ο άγιος Ραφαήλ ωσάν ζωντανός να λειτουργεί εις το εκκλησάκι του λόφου της Θέρμης, να κυκλοφορεί μεταξύ το κατοίκων και να καθοδηγεί μερικούς πιστούς χριστιανούς στην ανακάλυψη της Μονής και των ιερών λειψάνων των μαρτύρων με τόση ακρίβεια ώστε κανείς να μη αμφισβητήσει την ιερότητα των θείων αποκαλύψεων.

Ο ίδιος ο άγιος Ραφαήλ διηγήθηκε σε μερικούς την ιστορία του, ότι κατήγετο από την Ιθάκη, ότι εμόνασε στο Μοναστήρι της Θέρμης, ότι κατακρεουργήθηκε από τους απίστους μαζί με τον Διάκονο Νικόλαο και την μικρή Ειρήνη. Το θαυμαστό και παράδοξο είναι, ότι όλα επεβεβαιώνοντο από χειροπιαστές και ιστορικές αποδείξεις.

Ένας πνευματικός σεισμός συνεκλόνισε την νήσο Μυτιλήνη από όσα ανεξήγητα και παράδοξα άρχισαν να συμβαίνουν τότε. Πρώτος, ο οποίος κατέγραψε και περισυνέλεξε τις αυτόγραφες αφηγήσεις και τις ιερές μαρτυρίες των χριστιανών, οι οποίοι αξιώθηκαν να ιδούν, είτε σε οράματα, είτε σε ενύπνια τους νεοφανείς μάρτυρες της Θέρμης ήταν ο βαθυ­νού­στα­τος μύστης της Βυζαντινής τέχνης αείμνηστος Φώτης Κο­ντογλου, ο οποίος στο βιβλίο του «Σημείον Μέγα» αναλυτικά εκθέτει «τα Μυ­σ­τη­ρια του Θεού τα απο­κεκρυμμένα εκ των αιώνων και από των γενεών» (Κολ. 1, 26). Γράφει χαρα­κτηριστικά ο κυρ Φώτης Κόντογλου: «Εμπρός εις τα περιστατικά όπου επιχειρώ να εκθέσω πας άνθρωπος απομένει κατά­πλη­κτος, ακόμα και αν ζη η διάνοιά του μέσα εις τον θαυμαστόν κόσμον της θρησκείας ακόμα και αν είναι εξοικειωμένος με τα μυστήρια του Θεού. Από την έκπληξιν γίνε­ται εξεστηκώς και λέγει μαζί με τον προφήτην Αββακούμ: «Κύριε ακήκοα την ακοήν Σου και εφοβήθην, κατενόησα τα έργα Σου και εξέστην». Καί πα­λιν ακούοντας θαύματα επάνω εις τα θαύματα, έρχεται εις απορίαν και κρα­ζει: «Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού. Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών;».

Οι νεοφανείς άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη για 500 χρόνια κεκρυμμένοι, απεκαλύφθησαν στην Εκκλησία για να μας στηρίξουν στην πίστη και να δοξάσουν το όνομα του Θεού. Τα θαύματά τους είναι αναρίθμητα. Οι εμφανίσεις τους σε όλο τον κόσμο είναι συγκλονιστικές. Είναι άγιοι ολοζώντανοι, που βοηθούν τους επικαλουμένους την μεσιτεία τους.

Το μεγάλο αυτό ιερό κειμήλιο της μαρτυρικής πίστεως μας θα υποδεχθούμε όλοι την προσεχή Τετάρτη 19 Μαρτίου στις 5:30 το απόγευμα και θα λάβουμε την ευλογία του αγίου Μεγαλομάρτυρος Ραφαήλ.

Την τιμία Κάρα θα φέρει εις την πόλη μας ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος συνοδευόμενος από κληρικούς της Μητροπόλεώς του.

Στην πλατεία Πάρκου θα είμαστε όλοι διά να υποδεχθούμε τον άγιο Ραφαήλ και να τον συνοδεύσουμε μετά πάσης τιμής και μεγαλοπρεπείας στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου θα παραμείνει μέχρι την Δευτέρα 24 Μαρτίου, οπότε και θα αναχωρήσει στις 10:00 π.μ. διά την Μυτιλήνη. 

Κατά το 5νθήμερο της παραμονής της Τιμίας Κάρας θα τελούνται καθημερινώς Ιερές Ακολουθίες και Παρακλήσεις εις τον Άγιο και θα έχουν την δυνατότητα οι Χριστιανοί ολοκλήρου της Μητροπόλεως μας να προσέλθουν διά να ασπασθούν τον Άγιο και ζητήσουν την ευλογία του. Η έλευση του Αγίου Ραφαήλ είναι το ιερώτερο προοίμιο διά την μεγάλη εορτή των Φθιωτών Αγίων και του Ευαγγελισμού, την οποία θα τελέσουμε με την συ­μ­­­μετοχή και άλλων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και μεγάλης εκκλη­σιαστι­κης λαμπρότητος.

Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω.

Ερχόμενος στην πόλη μας ο άγιος Μεγαλομάρτυς Ραφαήλ φέρνει συγχρόνως μαζί του την δύναμη της χάριτος του Θεού. Όλοι έχουμε ανάγκη αυτή την δύναμη για να μας στηρίξει στις μέρες της δεινής δοκιμασίας, που περνάμε και να μας θεραπεύσει από την λέπρα της απιστίας.

Την Τετάρτη 19 Μαρτίου στις 5:30 το απόγευμα να είμαστε όλοι, μικροί και μεγάλοι, στην πλατεία Πάρκου, για να υποδεχθούμε τον υψηλό επισκέπτη μας, τον μεγάλο φιλοξενούμενόν μας, τον συγκλο­νι­στι­κο άγιο Μεγα­λομά­ρτυ­ρα Ραφαήλ.         

altΕτικέτες