Χθες 5 Ιανουαρίου, παραμονή της εορτής των Θεοφανείων, στη Λιβαδειά τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός των Θεοφανείων στον Ιερό Προσκηνυματικό Ναό του Αγίου Ρηγίνου, Επισκόπου Σκοπέλου του Λεβαδέως, ενός εκ της ενδεκαμελούς χορείας των Βοιωτών Αγίων. Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης Θηβών κ. Γεώργιος, με την συμμετοχή των ιερέων και των πιστών της πόλεως Λεβαδείας.
Το θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως πανοσ. αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Καστόρης, ο οποίος με θεολογική δεινότητα παρουσίασε την σημασία της Βαπτίσεως του Χριστού για την σωτηρία της ανθρωπότητος. Αναφέρθηκε στον όκνο, στον δισταγμό, του Ιωάννου του Προδρόμου να βαπτίσει τον Χριστό, λέγοντας: «ἐγὼ χρείαν ἔχω ὑπὸ σοῦ βαπτισθῆναι».
Ο αρχικός δισταγμός του Προδρόμου, όπως είπε ο π. Δοσίθεος, φανερώνει και αποκαλύπτει την μεγάλη αλήθεια ότι ο Χριστός δεν είχε ανάγκη βαπτίσματος και μετανοίας γιατί ήταν αναμάρτητος. Με την Βάπτισή του ο Χριστός δεν κέρδισε τίποτα αλλά προσέφερε πολλά. Η φανέρωση της Αγίας Τριάδας ήταν γνώση του Μόνου Τριαδικού Θεού. Ο Θεός που αποκαλύπτεται εν Χριστώ είναι Ένας αλλά Κοινωνικός.
[irp posts=”324526″ name=”6 Ιανουαρίου: Εορτή των Αγίων Θεοφανείων”]
Συνεχίζοντας ο π. Δοσίθεος ανέφερε ότι ο όκνος του Προδρόμου εκφράζει ομολογία και αναγνώριση ότι ο μόνος Αναμάρτητος δεν είχε ανάγκη βαπτίσματος αλλά οι αμαρτωλοί έχουν ανάγκη βαπτίσματος σωτηρίας. Και ευδόκησε ο Κύριος να ιδρύσει το Μυστήριο της Βάπτισης. Με την Βάπτισή του ο Κύριος προτυπώνει το Μυστήριο του Βαπτίσματος στην Εκκλησία.
Στο τέλος της ακολουθίας του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης , αφού ευχαρίστησε τον ιεροκήρυκα π. Δοσίθεο, ανέφερε ότι η Βάπτιση του Κυρίου μας αποτελεί σταθμό της πίστεώς μας και καλούμεθα να περπατήσουμε στα πλαίσια της πίστης που ο Κύριος μάς δίδαξε.
Και έκλεισε την σύντομη προσλαλιά του προς τους πιστούς με τον ποιμαντικότατο λόγο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου προς τον Τίτο:«Επεφάνη γαρ η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις, παιδεύουσα ημάς ίνα αρνησάμενοι την ασέβειαν και τας κοσμικάς επιθυμίας σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς ζήσωμεν εν τω νυν αιώνι, προσδεχόμενοι την μακαρίαν ελπίδα και επιφάνειαν της δόξης του μεγάλου Θεού και σωτήρος ημών Ιησού Χριστού» (Τιτ. β, 11-13). Καλούμαστε, ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, να ζήσουμε με σωφροσύνη, με δικαιοσύνη και αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και με ευσέβεια και πίστη στο Θεό.