ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΟΒΡΑ: Το απόγευμα της Τρίτης, 20ης Ιανουαρίου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Εσπερινό και στην καθιερωμένη Παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Ιερό Ναό του στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας.
Όπως κάθε Τρίτη τέθηκε σε προσκύνηση το χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του Ιατρού που θησαυρίζεται στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά, καθώς και τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του εορταζομένου Οσίου Μαξίμου του Ομολογητού.
Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κηρύττοντας τον θείο λόγο ανέφερε χαρακτηριστικά: Εορτάζει αυτές τις ημέρες η Εκκλησία μας πολλούς μεγάλους αγίους, αγίους στους οποίους η ίδια απέδωσε το επίθετο μέγας αλλά και η ιστορία το επιβεβαίωσε.
Μετά από τον Μέγα Βασίλειο, που εορτάσαμε την πρώτη Ιανουαρίου, εορτάσαμε πριν από λίγες ημέρες τον Μέγα Αντώνιο και τον Μέγα Αθανάσιο, και σήμερα τον όσιο Ευθύμιο τον Μεγάλο. Όλοι αυτοί οι άγιοι, όπως και ο άγιος Μάξιμος ο ομολογητής, τον οποίο εορτάζουμε αύριο, και του οποίου θέσαμε σε προσκύνηση τμήμα του ιερού λειψάνου, το οποίο πρόσφατα απέκτησε το Μοναστήρι μας, και είναι μεγάλη ευλογία για εμάς, πέρασαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι άλλοι στον κόσμο και άλλοι στην έρημο. Και με τους αγώνες τους και με τη ζωή τους και με τα έργα τους και με τις ευχές τους στήριξαν την Ορθόδοξη πίστη και την Ορθόδοξη Εκκλησία, στήριξαν τους πιστούς της εποχής και αποτελούν παραδείγματα για όλους μας.
Δεν έζησαν όλοι στην ίδια εποχή, δεν έζησαν όλοι στις ίδιες συνθήκες αλλά όλοι αγωνίσθηκαν με την ίδια ένταση και για τον ίδιο σκοπό, για να ζήσουν σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου, ο οποίος μας διαβεβαιώνει ότι ο λόγος του και οι εντολές του είναι διαχρονικές και αιώνιες, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να αλλάξει ούτε ένα ιώτα ούτε μία κεραία, όπως έκανε ο αιρετικός Άρειος, εναντίον του οποίου αγωνίσθηκε ο Μέγας Αθανάσιος αλλά και ο Μέγας Βασίλειος, ή οι οπαδοί της αιρέσεως του Μονοθελητισμού, τις λανθασμένες απόψεις των οποίων κατέρριψε με πολλούς αγώνες και εξορίες και βασανιστήρια, τα οποία υπέστη, ο άγιος Μάξιμος ο ομολογητής.
Οι δικοί τους κόποι και οι θυσίες και οι αγώνες δεν είναι μόνο ασκητικοί, αλλά είναι και ανάλογοι με αυτούς των μεγάλων οσίων που ανέφερα, του Μεγάλου Αντωνίου και του Μεγάλου Ευθυμίου, που έζησαν ο πρώτος κατά την περίοδο κατά την οποία η Εκκλησία κλυδωνιζόταν από την αίρεση του Αρειανισμού, και ο δεύτερος την εποχή του Μονοφυσιτισμού. Και οι δύο μεγάλοι πατέρες με την αγιότητα της ζωής τους και με τις προσευχές τους βοήθησαν χιλιάδες ανθρώπους να επιστρέψουν στην ορθόδοξη πίστη, και μάλιστα ο όσιος Ευθύμιος έπεισε και την αυτοκράτειρα Ευδοκία να απεμπλακεί από την αίρεση του Μονοφυσιτισμού, την οποία είχε ασπασθεί και υποστήριζε, και να επιστρέψει και πάλι στην Εκκλησία.
Έτσι βοήθησαν και αυτοί τους ανθρώπους να μην ακολουθήσουν τον διάβολο, που είναι ο εφευρέτης της κακίας και της πλάνης, και προσπαθεί να παρασύρει άλλους στην αμαρτία και άλλους στην πλάνη και την αίρεση, ώστε να μας απομακρύνει από τον Θεό, όπως απομακρύνθηκε με την πτώση του και ο ίδιος.
Ο διάβολος είναι, άλλωστε, η αιτία όλων των σχισμάτων και όλων των αιρέσεων στην Εκκλησία, και αυτών που συνέβησαν στο παρελθόν και αυτών που συμβαίνουν στην εποχή μας, όπως συνέβη και στην εποχή του αγίου Λουκά, κατά την οποία κάποιοι διέσπασαν την Εκκλησία για προσωπικά και ιδιοτελή συμφέροντα, και εδίωκαν όσους παρέμειναν πιστοί στην πραγματική Εκκλησία, μεταξύ αυτών και τον άγιο Λουκά, ο οποίος υπέστη πολυετείς διωγμούς, εξορίες και φυλακίσεις.
«Οι άνθρωποι αυτοί», γράφει ο άγιος Λουκάς, «ήταν πλανεμένοι, δεν ήθελαν να παραδεχθούν την αλήθεια, δεν ήθελαν να ακολουθήσουν την οδό της δικαιοσύνης, γιατί αυτό δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντά τους». Επέμεναν και αυτοί στην πλάνη, όπως ακριβώς έκαναν και οι γραμματείς και Φαρισαίοι, που δεν ήθελαν να παραδεχθούν τον Χριστό, γιατί θα έχαναν την πρωτοκαθεδρία, θα έχαναν τους ακολούθους τους, που τους πίστευαν και τους θεωρούσαν σπουδαίους και ευσεβείς, και έτσι επέμεναν στον εγωισμό τους και έχασαν τη σωτηρία και οι ίδιοι και όσοι τους ακολουθούσαν.
Αυτό επαναλαμβάνεται, όπως είπαμε, σε όλες τις εποχές, γιατί είναι έργο του διαβόλου, ο οποίος με διαφόρους τρόπους επιδιώκει να απομακρύνει τους ανθρώπους από την Εκκλησία και από τη σωτηρία, προκαλώντας συχνά σκάνδαλα και διχασμούς και διαιρέσεις. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε πάντοτε προσεκτικοί ποιους ακούμε και ποιους ακολουθούμε, και να μην παρασυρόμεθα από τις φωνές κάποιων, οι οποίες όμως μας απομακρύνουν από την Εκκλησία, που είναι η μόνη η οποία κατέχει και διαφυλάσσει την αλήθεια και την ορθή πίστη. Η Εκκλησία μας είναι η Εκκλησία των αγίων και των θαυμάτων, τα οποία αποδεικνύουν την αλήθειά της, αποδεικνύουν ότι εντός της Εκκλησίας ενεργεί η χάρη του Θεού, η οποία επιτελεί ανά τους αιώνες τα θαύματα, ανάλογα με την πίστη μας, όπως τα θαύματα που επιτελεί ο άγιος Λουκάς σε όσους επικαλούνται και ζητούν τη βοήθειά του.
Γι’ αυτό ας τον παρακαλούμε και εμείς και ας μένουμε πάντοτε σταθεροί και εδραίοι στην πίστη μας.
Για να δείτε τις φωτογραφίες πατήστε τον σύνδεσμο ΕΔΩ




















