Επιστολή του μητροπολίτη Μαρωνείας για το κλείσιμο λιμενικών υπηρεσιών στη Ροδόπη

Loading...


Ζητά να μην καταργηθεί ο λιμενικός σταθμός Μαρώνειας και να μην υποβιβαστεί ο λιμενικός σταθμός Φαναρίου σε λιμενικό τμήμα

Στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνου Μουσουρούλη απευθύνεται με επιστολή του, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας ζητώντας να μην αποδυναμωθούν οι λιμενικές υπηρεσίες της Ροδόπης. Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

Με αισθήματα απορίας για το παράδοξο της απόφασης πληροφορούμαστε την κατάργηση του λιμενικού σταθμού Μαρώνειας και τον υποβιβασμό του λιμενικού σταθμού Φαναρίου σε λιμενικό τμήμα.   Μία περιοχή ευαίσθητη εθνικά και γεωγραφικά πλήττεται για ακόμη μία φορά με αφορμή τον ανασχεδιασμό της δημόσιας διοίκησης, τη στιγμή καθώς προσπαθεί να τονώσει επαγγελματικά δραστηριότητες σχετιζόμενες προς τη θάλασσα (τουρισμό και αλιεία) για να καταπολεμήσει την εξαιρετικά ψηλή ανεργία στην περιοχή και να εξασφαλίσει έσοδα για το κράτος. Η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής  συμβάλλουσα στη διευκόλυνση παροχής κρατικών υπηρεσιών σε αυτό το κρίσιμο τομέα, παραχωρεί δωρεάν, ήδη από το παρελθόν, το οίκημα για τη στέγαση του λιμενικού σταθμού Μαρωνείας.

Είναι δε πρόθυμη, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, να συνεργασθεί με τη δημόσια διοίκηση  προς διασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων αξιοπρεπούς διαβίωσης των κατοίκων της Θράκης. Αναμένει από την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα.  Ἡ υποβάθμιση των παρεχομένων κρατικών υπηρεσιών  στην περιοχή, η οποία επιχειρείται με αφορμή το εξορθολογισμό, ισοδυναμεί στις  συνειδήσεις των πολιτών με εγκατάλειψη  από το κράτος και την κυβέρνηση μόνους στην εσχατιά της Ελλάδος. Κατανοείται πολύ καλά τί σημαίνει αυτό σε μία ευαίσθητη περιοχή, στην οποία αλλότριες προπαγανδιστικές δυνάμεις  αναζητούν αφορμή και τρόπο δράσης. Ως επίσκοπος της περιοχής ενώνω τη φωνή μου με εκείνη των αρχόντων και του λαού και ζητώ τη ανάκληση της απόφασης αυτής, η οποία επιπλέον στερεί έσοδα από το ίδιο το κράτος.

Κύριε υπουργέ, ήδη η περιοχή μας πληγή κατάφορα από την εφαρμογή παρομοίων περικοπών στο παρελθόν. Μην πράξουμε παρακαλώ το ίδιο και με τις λιμενικές υπηρεσίες της Μαρωνείας και του Φαναρίου, καταδικάζοντας και αυτή τη περιοχή στην ερήμωση.  Μη λησμονείτε σας παρακαλώ τις ιδιαιτερότητες του τόπου».

Η επιστολή που υπογράφεται από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κοινοποιείται στον λιμενάρχη Αλεξανδρούπολης και Πόρτου Λάγους καθώς και στην Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Θράκης.