Εορτή Προφήτη Ηλία στη Ναύπακτο – Επέτειος ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ιερόθεου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Πέμπτη 20 Ιουλίου πανηγύρισε το Εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Κάστρο της Ναυπάκτου, με μεγάλη συμμετοχή πιστών.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητροπόλεως: «Την παραμονή τελέσθηκε Αρχιερατικός πανηγυρικός Εσπερινός με χοροστασία του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, την συμμετοχή του Πρωτοσυγκέλλου, του Ιεροκήρυκος και Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως, των Ιεροψαλτών του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, στην οποία ανήκει το Εξωκκλήσι, και πλήθους προσκυνητών που τιμούν ιδιαιτέρως τον μεγάλο αυτό Προφήτη. Αρτοκλασία, κατά τα καθιερωμένα, προσέφερε ο Σύλλογος Ναυπακτίων Αθηνών «Ο Έπαχτος», πολλά μέλη του οποίου ήταν παρόντα στην πανήγυρη.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του μίλησε για την αποστασία του λαού την εποχή του Προφήτη Ηλία, που πλήγωνε τον Προφήτη και τον έκανε να φύγη στην έρημο και να κλεισθή στο σπήλαιο του όρους Χωρήβ. Σύμφωνα με την απάντηση του Προφήτη στο ερώτημα του Θεού «τι συ ενταύθα, Ηλιού;», η αποστασία συγκεκριμενοποιείτο στην εγκατάλειψη της διαθήκης του Θεού, στην καταστροφή των θυσιαστηρίων Του και στην καταδίωξη των Προφητών Του. Ο Σεβασμιώτατος παραλλήλισε την εποχή του Προφήτη Ηλία με την δική μας εποχή και ιδιαίτερα με την κατάσταση στην Πατρίδα μας, κατά την οποία η αποστασία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, αφού αναφέρεται στην εγκατάλειψη της Νέας Διαθήκης του Θεού, στην απομάκρυνση από το Θυσιαστήριο της Εκκλησίας όπου τελείται η αναίμακτη Θυσία και στην απόρριψη των προφητικών φωνών των Αγίων της εποχής μας. Τέλος υπενθύμισε το κήρυγμα του Προφήτη, που είναι η μετάνοια.

Διαβάστε εδώ:  Ο Ναυπάκτου Ιερόθεος στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως (ΦΩΤΟ)

Κατά την Αρχιερατική θεία Λειτουργία την κυριώνυμο ημέρα ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον Προφήτη Ηλία που ήταν ένας από τους προφήτες που παραστάθηκε μέσα στην δόξα του Χριστού δίπλα Του κατά την Μεταμόρφωση και ειδικότερα ανέλυσε τον λόγο του Προφήτη Ηλία «ζη Κύριος ο Θεός των δυνάμεων ο Θεός Ισραήλ, ω παρέστην ενώπιον αυτού». Είπε δε οι Χριστιανοί παρίστανται ενώπιον του ζωντανού Θεού, ενώπιον του Χριστού με την εσωτερική προσευχή και με την συμμετοχή τους στην θεία Λειτουργία.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως εκ μέρους των παρισταμένων Ιερέων και του λαού ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο για την επέτειο της εκλογής του (19 Ιουλίου) και της χειροτονίας του (20 Ιουλίου) σε Μητροπολίτη Ναυπάκτου. Και ο Σεβασμιώτατος με την σειρά του ευχαρίστησε όλους, εξέφρασε την ευχαριστία του στον Θεό για την ευλογία της επετείου και για την Ναύπακτο και ευχήθηκε να συμβή κατά την Δευτέρα Παρουσία το προφητικό «ιδού εγώ και τα παιδία, α μοι έδωκεν ο Θεός».

Εκκλησιάσθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θωμάς Κοτρωνιάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Αντ. Φράγκος, οι Διοικητές του Αστυνομικού Τμήματος και της Πυροσβεστικής Ναυπάκτου και πλήθος κόσμου και παραθεριστών».