Εορτασμός Αγίου Ευγενίου και τα ονομαστήρια του μητροπολίτου Ρεθύμνης (φωτο)

Loading...


Σεμνοπρεπώς εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου

και των συν αυτώ Αγίων Μαρτύρων Ευστρατίου, Αυξεντίου, Μαρδαρίου, και Ορέστου στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.
Το εσπέρας της Πέμπτης 12ης Δεκεμβρίου 2013 τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν για να τιμήσουν τους Αγίους και επεσήμανε ότι κατά την ημέρα αυτή δεν εορτάζει ο Επίσκοπος αλλά ο Άγιος Ευγένιος, με τον οποίο ο ίδιος και όλοι οι πιστοί συνεορτάζουν.

Στην ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν Κληρικοί από την Μητρόπολή μας και από άλλες Μητροπόλεις της Κρήτης καθώς και οι Εντιμολ. Άρχοντες της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Κωνσταντίνος Μπαντουβάς και κ. Μιχαήλ Τρούλης. Στο τέλος του Εσπερινού ο Επίσκοπός μας χειροθέτησε εις Πνευματικό τον Αιδεσ. Οικον. Εμμανουήλ Καμαρίτη, ο οποίος εξυπηρετεί τις πνευματικές και λατρευτικές ανάγκες των νοσηλευομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης.

Το πρωί της Παρασκευής 13ης Δεκεμβρίου, ημέρα της εορτής του Αγίου Ευγενίου, ο Επίσκοπός μας χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στην οποία συλλειτούργησαν πολλοί Κληρικοί της Μητροπόλεώς μας και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών, μεταξύ των οποίων ο Παν. Αρχιμ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ο Παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδους της Εκκλησίας Κρήτης, και οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών Αρκαδίου, Αρσανίου, Ρουστίκων και Ατάλης-Μπαλή της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος, ο οποίος ομίλησε για την σπουδαιότητα της θέσης του Επισκόπου μέσα στην Εκκλησία και εξέφρασε εκ μέρους όλων θερμές ευχές προς τον Επίσκοπό μας.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου Ψαλιδάκη και ο Επίσκοπός μας απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου σε δύο Κληρικούς της Μητροπόλεώς μας, τον Αιδεσ. Γεώργιο Γαλεράκη, υπεύθυνο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου, και τον Αιδεσ. Ιωάννη Φραντζεσκάκη, εφημέριο της Ενορίας Φραντζεσκιανών Μετοχίων.

Ο Επίσκοπός μας ευχαρίστησε τους Σεβ. Αρχιερείς, τις Τοπικές Αρχές, μεταξύ των οποίων την κ. Μαίρη Λιονή, Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητος Ρεθύμνης, και τον κ. Γεώργιο Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνης, τους Κληρικούς και τους πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου Ευγενίου και να ευχηθούν στον ίδιο για τα ονομαστήριά του.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος δεξιώθηκε και δέχθηκε τις ευχές του κόσμου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο.

alt
alt
alt