Εκοιμήθη η πρώην Ηγουμένη της Ι.Μ. Αγίου Θεοδοσίου Αργολίδος (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΡΙΟ, ΚΥΡΙΑΚΗ 

η πρώην ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Θεοδοσίου του νέου στο Παναρίτη , η ενενήντα εξάχρονη Μοναχή Θεοδώρα Χαμπάκη. 

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στην Ιερά Μονή αύριο Κυριακή στις 11.30 το μεσημέρι προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου. Η μακαριστή γερόντισσα Θεοδώρα Χαμπάκη ήταν Ηγουμένη της Μονής Αγίου Θεοδοσίου επί πολλά έτη [1970], κατάγονταν από την Αθήνα, με μόρφωση και συγγραφική ικανότητα. Γνωστή ανά το Πανελλήνιο με το έργο της Γεροντικόν ,Σταλαγματιές από την Πατερική Σοφία.

Η μοναχή Θεοδώρα πριν τοποθετεί ηγουμένη στην Ιερά μονή του Αγίου Θεοδοσίου από τον τότε Μητροπολίτη Αργολίδος Χρυσόστομος Β΄ Δεληγιαννόπουλο, ήταν μοναχή στην Ιερά μονή Ταξιαρχών Επιδαύρου. Σήμερα, Ηγουμένη της Μονής Αγίου Θεοδοσίου είναι η μοναχή Φοίβη Κωνσταντινίδου.

Η Μονή του Οσίου ή Αγίου Θεοδοσίου του Νέου κατέχει για την τοπική ευλάβεια μια ιδιαίτερη θέση. Η ίδρυσή της δεν αποδίδεται σε κοινό θνητό ή απλό ιερωμένο, αλλά σ’ ένα άσημο ως τότε μοναχό, που ήρθε νέος από την Αθήνα, γύρω στο 880,άγιασε και πέθανε σ’ αυτόν τον τόπο, αφήνοντας κατά την παράδοση, τη μνήμη της χριστιανικής του ζωής και των θαυμάτων του. Μαζί με το σύγχρονό του Άγιο Πέτρο – Επίσκοπο του Άργους – ο Όσιος Θεοδόσιος διασφαλίζει για τους ντόπιους την προσέγγιση προς ένα δικό τους μεσολαβητή: τη σιγουριά που προσφέρει στην πίστη ο τοπικός Άγιος. Προνομιούχα από θέση και θέα η Μονή, προβάλλεται στον επισκέπτη στο τέρμα ενός βατού χωματόδρομου, τέσσερα μόνο χλμ. από το χωριό Παναρίτη – 14 περίπου χλμ. τόσο από το Άργος όσο και από το Ναύπλιο.