Έκκληση του Μητροπολίτη Ρόδου για τους απόρους

Loading...


Μεγαλώνει η μαύρη λίστα των νεόπτωχων στη Ρόδο

Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν πολλοί Ροδίτες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί, επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος.
Ούτε τα σχολικά είδη των παιδιών τους δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν συμπολίτες μας ,οι οποίοι αυτές τις ημέρες, έσπευσαν στα γραφεία της Μητρόπολης ζητώντας τη συνδρομή της Εκκλησίας προκειμένου να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα για τη νέα σχολική χρονιά. Η οικονομική κάλυψη για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, είναι τα μείζονα ζητήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η Μητρόπολη της Ρόδου. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο που πολλοί Ροδίτες είναι χωρίς δουλειά και αδυνατούν να τους εξοφλήσουν.

Η Εκκλησία φαίνεται ότι αποτελεί το αποκούμπι για δεκάδες Ροδίτες που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα προς τα ζην. Έκκληση προς τους Ροδίτες να αποκτήσουν ευαισθησία συνδράμοντας στο «βαρύ» έργο που ανέλαβε η Μητρόπολη της Ρόδου, προσφέροντας χέρι βοηθείας στους οικονομικά ασθενείς δημότες απηύθυνε ο κ. Κύριλλος, λέγοντας ότι οι περισσότερες ανάγκες σήμερα απαιτούν χρήματα που δεν είναι σε θέση να βρεθούν.

1

«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και αυτή την περίοδο μέχρι και τον Νοέμβριο εστιάζονται σε ζητήματα υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τώρα που ξεκινούν τα σχολεία, αγορές σχολικών ειδών. Τα θέμα των τροφίμων το αντιμετωπίζουμε, όπως και του συσσιτίου που διατίθεται στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων και στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονα. Οι περισσότερες ανάγκες σήμερα απαιτούν χρηματικά ποσά μεγάλα ή μικρά διότι σε κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχουν προβλήματα υγείας, οι ασθενείς μεταφέρονται στο εξωτερικό ή στην Αθήνα και πρέπει να εξασφαλιστούν τα εισιτήρια μετακίνησης, η διαμονή των συγγενών τους και τα φάρμακα», τόνισε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου, προσθέτοντας τα εξής:

«Προσπαθούμε όλα τα περιστατικά να τα αντιμετωπίσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων που έχουμε. Όμως πρέπει όσοι μπορούν να βοηθήσουν, προσφέροντας χρήματα ή τρόφιμα. Στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν τα καλάθια που είναι για εμάς μια μεγάλη ανάσα καθώς τα διανείμουμε σε άπορες οικογένειες. Θα ήταν προτιμότερο αντί για στέφανα στις κηδείες, τα χρήματα αυτά να δίνονται στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης για να ενισχυθούν άνθρωποι που τα έχουν ανάγκη».

Εκκληση για ευαισθησία

O κ. Κύριλλος επεσήμανε ότι και η Εκκλησία σήμερα δεν έχει τις δυνατότητες που είχε στο παρελθόν, αφού τα έσοδά της μειώνονται συνεχώς από τα υψηλά ποσά που καλείται να πληρώσει για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Η εξεύρεση χρημάτων φαίνεται ότι είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την Μητρόπολη προκειμένου να αγκαλιάσει και να συνδράμει όσους έχουν ανάγκη.
Να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα και τα είδη ρουχισμού προς τις άπορες οικογένειες εξασφαλίζονται από την Μητρόπολη Ρόδου μέσω του κέντρου Μέριμνας που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ.
«Χρειαζόμαστε μια ευαισθησία σήμερα διότι και η Εκκλησία πλέον δεν έχει τις δυνατότητες του παρελθόντος, αφού καλείται να πληρώσει πολύ σεβαστά ποσά φορολογίας ακινήτων. Σε σύγκριση με τα έσοδα των ενοριών οι δαπάνες αυτές είναι πολύ μεγάλες.. Τα έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά, πολύ που λογικό από τη στιγμή που υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και ο κόσμος δεν μπορεί να ρίξει πολλά χρήματα στα παγκάρια.

Η πτώση των εσόδων σε σχέση με το παρελθόν φτάνει μέχρι και το 50%. Προσωπικά καλώ όλο τον κόσμο να αποκτήσει ευαισθησία και να μην περιγράφει μονάχα το πρόβλημα αλλά να συμβάλλει στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για την επίλυσή του. Στη Ρόδο μπορούν να γίνουν πολλά, αρκεί να υπάρξει η απαιτούμενη ευαισθησία. Η κατάσταση σε σχέση με πέρυσι είναι σταθερή. Όμως όταν κλείσουν τα ξενοδοχεία, η κατάσταση, μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα γίνει πιο δύσκολη» κατέληξε ο κ. Κύριλλος.