Εκδηλώσεις για τα 107 χρόνια από την Ένωση της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια τιμήθηκε πανδήμως η 107η επέτειος της Ενώσεως της με την Ελλάδα, με την διακεκριμένη παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκοπίου Παυλοπούλου.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της : «Ο εορτασμός ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής 10ης Νοεμβρίου 2019 με την πανηγυρική θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ι. Ν. Αγίου Σπυρίδωνος Βαθέος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ.κ. Ευσεβίου, συλλειτουργούντων των Ιερέων της πόλεως Σάμου.

Στην επίσημη Δοξολογία η οποία τελέσθηκε παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών της Νήσου, των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πλήθους κόσμου, ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε εγκαρδίως τον Εξοχώτατο Πρόεδρο κ.κ. Παυλόπουλο τονίζοντας πως το θαύμα της Ενώσεως της Σάμου με την Μητέρα Ελλάδα ήταν καρπός της ενότητος και της ομοψυχίας των προγόνων μας. Μάλιστα προς τούτο τον παρεκάλεσε επί λέξει: «ως το ορατόν σύμβολον της ιεράς ενότητος και ομοψυχίας του Έθνους μας, να συμβάλει, ώστε όλοι οι Έλληνες με την γενναιότητα και το ανδρείο φρόνημα, που μας διακρίνει και υπό το φως της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεώς μας να διαφυλάξουμε την εθνική ενότητα, ομοψυχία μας και την Ορθόδοξη Χριστιανική μας παράδοσή, ιδίως στην σύγχρονη δυσμενή συγκυρία, εν μέσω πολλών και πιεστικών προβλημάτων, συνδεομένων κυρίως με τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, ώστε να συνεχίσωμεν φυλάσσοντες τα σύνορά της φιλτάτης ημών Πατρίδος, προς απρόσκοπτον συνέχισιν της ιστορικής μας πορείας.» Ακολούθως και εις αγαθήν ανάμνησιν της ιδιαιτέρως τιμητικής παρουσίας Του, δώρησε στον υψηλό Επισκέπτη το συλλεκτικό επετειακό λεύκωμα γραμματοσήμων, το οποίο εξέδωσε η Τοπική μα Εκκλησία, επί τη εκατονταετηρίδι από της Ενώσεως εν έτει 2012.

Διαβάστε εδώ:  Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στις Βρυξέλλες (ΦΩΤΟ)

Εν συνεχεία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου, τελέσθηκε το τρισάγιον ενώπιον του αδριάντα του Θεμιστοκλέους Σοφούλη, του, ομού μετά του μακαριστού Μητροπολίτου Σάμου Κωνσταντίνου Βοντζαλίδου, πρωτεργάτου της Ενώσεως και μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδος.

Οι επετειακές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την μεγαλειώδη παρέλαση, μαθητών, σωμάτων ασφαλείας και του στρατού. Ιδιαίτερη αίσθηση προκλήθηκε, όταν παρήλασε μια διμοιρία Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, η οποία ήλθε προς τούτο για πρώτη φορά.

Τέλος, στην παρέλαση συμμετείχε ενεργά η Τοπική μας Εκκλησία, καθώς παρήλασαν μέλη των Νεανικών Κατηχητικών Συνάξεων και χορευτικών τμημάτων των Ενοριών μας, τους οποίους και συγχαίρουμε, μαζί με όλους τους συμμετασχόντες, καθώς με τον τρόπο τους απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους μακαριστούς μας προγόνους, οι οποίοι αγωνιζόμενοι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, μας κληροδότησαν το βραβείο της ελευθερίας, που κέρδισαν από τον Θεό».tilegrafima.gr