Δωδώνης Χρυσόστομος: »Μακριά από εμάς τα πολιτικά παιχνίδια»

Loading...


“Ευχαριστούμε όσους βρίσκονται εδώ και συλλυπούμαστε όσους επιτηδείως απέχουν. Γιατί θέλουν να τα έχουν καλά με όλους. Η τοπική εκκλησία ήθελε μόνο να βοηθήσει στην πολιτιστική ταυτότητα του νησιού μας. Δεν είναι πολιτικό το πρόβλημα. Δεν ανεχόμαστε πολιτικές. Θα το αφήσουμε μακριά από πολιτικά παιχνίδια”.

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος στα πλαίσια του δημόσιου διαλόγου που διοργάνωσαν από κοινού με το Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο προκειμένου να διαμορφωθεί τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και ενιαία πρόταση για την τύχη του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ειδικότερα όσον αφορά τα τμήματα που κινδυνεύουν με κατάργηση.

Τη Δευτέρα το πρωί τόσο οι Ιεράρχες όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης, καθηγητές, φοιτητές και κάτοικοι του νησιού, θα βρεθούν έξω από το Κοινοβούλιο προκειμένου να υποστηρίξουν τις προσπάθειες διάσωσης του ΤΕΙ Ιόνιων νησιών.

“Αν δεν βρούμε λύση θα κινηθούμε ανάλογα”
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης αναφέρθηκε και σε εκείνους που έλαμψαν δια της απουσίας τους προσθέτοντας “Νόμιζα πως θα έχουμε περισσότερους παράγοντες εδώ σήμερα. Η ιστορία όμως τους καταγράφει. Μίλησα με τον κ. Γάσπαρο, ο οποίος μου είπε ότι λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων λείπει αλλά είναι εδώ με το πνεύμα του. Ο Βουλευτής δεν ήρθε διότι επισκέφθηκε το νησί τα προηγούμενα Σαββατοκύριακα. Ο Δήμαρχος απουσιάζει αλλά όταν χρειαστεί θα απουσιάζει και ο λαός”.

Αναφερόμενος στη συμβολή της τοπικής εκκλησίας και τον τρόπο που ο Υπουργός την αντιμετώπισε δήλωσε ότι “διαθέσαμε δωρεάν το κτίριο για να βγουν επιστήμονες. Πρόκειται για μια διαρκής προσφορά της εκκλησίας προς την κοινωνία και τους πολίτες. Δεν υπάρχουν άλλες επιδιώξεις. Όταν ξεκινήσαμε την συζήτηση ο Υπουργός ψευδώς έσπευσε να μας διαβεβαιώσει ότι τίποτα δεν θα αλλάξει”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του δεν πρότεινε κανένα μέτρο και ανέφερε ότι δεν θα ανεχθεί εκείνους που “θέλουν να υποτιμήσουν ένα τόπο που έχει προσφέρει πολλά. Η Ζάκυνθος αντιμετωπίζει την αλόγιστη συμπεριφορά κάποιων που ζουν έξω από την πραγματικότητα. θα προσπαθήσουμε να μπούμε εμπόδιο στα σχέδια τους. Αν δεν βρούμε λύση τότε θα κινητοποιηθούμε αναλόγως και τότε θα δούμε ποιος θα συμπαρασταθεί”.

Πνεύμα συστράτευσης
Το παρόν έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Διονύσης Μυλωνάς ο οποίος επανέλαβε ότι “το υπουργείο παιδείας κάνει κάτι αχαρακτήριστο και απαράδεκτο. Δεν έπρεπε να δώσει ελπίδες που δεν ισχύουν. Δεν λείπουν κάποιοι σήμερα. Λείπουν πάρα πολλοί. Για άλλη μια φορά δεν είμαστε ενωμένοι. Τα παιδιά μας έδωσαν ένα μάθημα δημοκρατικότητας, υπομονής αλλά κυρίως ότι δεν ανέχονται άλλο όσους παίζουν με τις ζωές τους. Εμείς θα προσπαθήσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να ανατρέψουμε την κατάσταση”.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Αρμένης τόνισε “Δώσαμε μια θαυμάσια μάχη το προηγούμενο διάστημα. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Πρέπει να είμαστε όλοι ένα κοινό μέτωπο”.

“Η τρικομματική κυβέρνηση εφαρμόζοντας τις πιστές οδηγίες του μνημονίου με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» και έπειτα από προσχηματικό διάλογο και καθησυχαστικές δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για μη συγχώνευση και απορρόφηση των δύο τμημάτων ΤΕΙ , κατέληξε σε σφαγιασμό του τμήματος Προστασίας και Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς διά μέσου της απορρόφησής του από το αντίστοιχο τμήμα του ΤΕΙ Αθηνών” δήλωσε ο Γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κασσιμάτης.

Ο προϊστάμενος του τμήματος Οικολογίας συμπαραστάθηκε λέγοντας ότι “χωρίς διοίκηση από τα Επτάνησα, δεν θα έχουμε πολύ χρόνο ζωής”.

Δυναμική και η παρουσία της κ. Δώρας Παπαδάτου που έκανε λόγο για “έλλειψη σοβαρότητας από τον Υπουργό Παιδείας. Απαραίτητη απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και του ανθρώπινου δυναμικού και αν δεν αλλάξει κάτι να μην παραδώσουμε τίποτα”.

Στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν και οι ξενοδόχοι. Ο πρόεδρος του συλλόγου δήλωσε ότι “η ύπαρξη και των δύο τμημάτων θα βοηθήσει να προαχθούν και οι δύο τομείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”

Λύση Ομοσπονδιοποίησης δίνει ο Σαμαράς
“Ο κ. Σαμαράς δεσμεύθηκε για την θετική έκβαση της υπόθεσης των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που φαίνεται να κλείνει προς μια πειραματική λύση ομοσπονδιοποίησης με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και θα είναι το μοναδικό ΤΕΙ στη χώρα που θα παραμείνει αυτοτελές και αυτόνομο”.

Αυτή η πληροφορία έφθασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στην εφημερίδα μας αφήνοντας “φως στο τούνελ” για την υπόθεση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο αποτέλεσμα αυτό μας οδήγησαν οι πολλές και έντονες συζητήσεις που έγιναν το μεσημέρι του Σαββάτου στον 3ο όροφο της Λεωφ. Συγγρού στο περιθώριο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας τόσο με τον Υπουργό Παιδείας όσο και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αν και η συνάντηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών, και δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις, εν τούτοις κοινή ομολογία ήταν ότι “θα πάνε όλα καλά”.

Μάλιστα, ο Δήμαρχος Κεφαλλονιάς και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ στη διαβούλευση με το Υπουργείο Αλέξανδρος Παρίσης μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός κάλεσε όλους τους φοιτητές, φορείς και δημότες να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους για το ζήτημα των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων δεδομένου ότι βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμη καμπή και είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις με την πολιτική ηγεσία που είναι σε εξέλιξη στην Αθήνα.

Μπορεί επομένως η αισιοδοξία να είναι διάχυτη, ωστόσο, δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός μέχρι να “κλειδώσει” η λύση που όλοι επιθυμούμε.