Χειροτονία Πρεσβυτέρου από τον Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης (ΦΩΤΟ)

Loading...


Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, 21 Νοεμβρίου, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, ένας νέος Πρεσβύτερος προστέθηκε στην ιερατική οικογένεια της .

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Kατά τη διάρκεια Αγρυπνίας για τη Θεομητορική εορτή των Εισοδίων στον Ιερό Ναό αγίου Σώστη λεωφ. Συγγρού, ο χειροτόνησε σε Πρεσβύτερο τον Διάκονο του Ιερού Ναού π. Νικόδημο Βεκρή.

Ο π. Νικόδημος είναι άγαμος κληρικός και πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 2013 και μέχρι σήμερα διακόνησε στον Ιερό Ναό του αγίου Σώστη.

Ακολουθεί η προσφώνηση του Σεβασμ. Μητροπολίτου μας:

«Αγαπητέ Διάκονε π. Νικόδημε,

Πριν από μία εξαετία, την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013, αξιώθηκες να χειροτονηθείς Διάκονος. Διάκονος του Θεού. Διάκονος του ιερού Θυσιαστηρίου. Διάκονος του επισκόπου σου και των πρεσβυτέρων της Εκκλησίας.

Χάριτι Κυρίου, επέστη η ώρα να ανέλθεις στον δεύτερο ιερατικό βαθμό. Ως πρεσβύτερος πλέον λαμβάνεις πλήρη την ιερατική χάρη και επωμίζεσαι τα καθήκοντα που συνεπάγεται η ιερωσύνη του Πρεσβυτέρου της Εκκλησίας. Ύψιστη η τιμή που σου γίνεται, αλλά και οι ευθύνες που αναλαμβάνεις πολύ βαρύτερες.

Όλοι μας και πρωτίστως ο επίσκοπός σου, που επιφορτίζεται με την ευθύνη της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας σου, ελπίζουμε και ευχόμαστε να φανείς άξιος της μεγίστης αυτής τιμής και να υπηρετήσεις τον Θεό και την Εκκλησία Του με ζήλο, με αφοσίωση και με αυταπάρνηση.

Προβιβάζεσαι σήμερα από τον βαθμό του Διακόνου στον βαθμό του Πρεσβυτέρου, του ιερέως.

Ποιο θα είναι στο εξής το έργο και η αποστολή σου; Το διατυπώνει αριστοτεχνικά η δευτέρα ευχή της χειροτονίας Πρεσβυτέρου που θα αναγνώσει εντός ολίγου ο Αρχιερεύς επί της κεφαλής σου, καθώς γονατιστός θα ακουμπήσεις τα χέρια και το κεφάλι επί της Αγίας Τραπέζης.

Ως πρεσβύτερος πεπληρωμένος με τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος οφείλεις

Διαβάστε εδώ:  Το χειροφίλημα του Μητροπολίτη Συμεών σε νεαρό σε αναπηρικό αμαξίδιο

* Να παρίστασαι «αμέμπτως» ενώπιον του ιερού Θυσιαστηρίου. Αμέμπτως σημαίνει με καθαρή καρδιά. Με καθαρή ζωή. Με ακατάκριτη συνείδηση. Με ευλάβεια ψυχής. Με δέος και συντριβή. Όχι μόνο σήμερα, την ημέρα της χειροτονίας σου, αλλά κάθε φορά που θα ιερουργείς. Μέχρι και την τελευταία σου λειτουργία.

* Να ιερουργείς μαζί με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου μας και «τον λόγον της αληθείας» Του. «Το ιερουργείν το ευαγγέλιον» (Ρωμ. 15,16) της Βασιλείας, το κήρυγμα και η διδασκαλία των ανθρώπων, είναι ουσιώδες έργο κάθε ιερέως. Οφείλεις να το συνειδητοποιήσεις. Αποτελεί επιταγή Θεού. «Έργον ποίησον ευαγγελιστού», παραγγέλλει ο απόστολος Παύλος στον μαθητή του Τιμόθεο (Β’ Τιμ. 4,5).

* Να χαρίζεις διά του αγίου Βαπτίσματος την εν Χριστώ αναγέννηση σε όσους προσέρχονται ή οδηγούνται στο μυστήριο του Βαπτίσματος. Το Βάπτισμα αναγεννά τον άνθρωπο. Το Βάπτισμα μας ενσωματώνει στο σώμα της Εκκλησίας. Το Βάπτισμα μας αναδεικνύει κληρονόμους της Βασιλείας του Θεού. Χωρίς το Βάπτισμα ο άνθρωπος δεν σώζεται. «Ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται», διδάσκει ο Κύριος (Μαρκ. 16,16).

* Ὀφείλεις, τέλος, νά ἔχεις πάντοτε πρό ὀφθαλμῶν τήν ὥρα τῆς ἐμφάνισής σου ἐνώπιον «τοῦ μεγάλου Θεοῦ καί Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ» κατά τή Δευτέρα Παρουσία Του. Τότε πού θά δώσεις λόγο γιά τό πῶς ἄσκησες τήν ἱερατική σου διακονία. Τότε πού, ἄν τήν ἄσκησες εὐσυνείδητα καί ὑπεύθυνα, θά δεχθεῖς «τόν μισθόν τῆς ἀγαθῆς οἰκονομίας», δηλαδή τῆς θεάρεστης ἱερατικῆς διακονίας.

Αυτός είναι ο αληθινός και άφθαρτος μισθός, στον οποίο όλοι μας οφείλουμε να προσβλέπουμε. Τα επίγεια —μισθοί, επιδόματα, τυχερά— εδώ μένουν και ουαί και αλίμονο αν αιχμαλωτίσουν την καρδιά μας.

Αυτόν τον ουράνιο και άφθαρτο μισθό σου ευχόμαστε να λάβεις από τον Κύριό μας Ιησού Χριστό κατά την ημέρα της κρίσεως. Αμήν».tilegrafima.gr