Ι.Μ. ΒΕΡΟΙΑΣ: Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Η μέλλουσα κρίση».
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων στη διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Διανύουμε ήδη την τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου και η παραβολή του Ασώτου υιού και του ευσπλάγχνου πατέρα, η οποία μας είχε απασχολήσει την περασμένη φορά, μας δίδαξε με τη βοήθεια του αγίου Συμεών του νέου Θεολόγου, τη μεγάλη και καθοριστική σημασία της μετανοίας, χωρίς την οποία ο άνθρωπος δεν είναι δυνατόν ούτε να προοδεύσει πνευματικά ούτε να γίνει μέτοχος της χάριτος του Θεού.
Παρότι όμως ο Κύριός μας και η Εκκλησία δεν παύουν να τονίζουν και να μας υπενθυμίζουν διαρκώς την αναγκαιότητα της μετανοίας, εφόσον ο άνθρωπος μετά την πτώση του είναι επιρρεπής στην αμαρτία και ακόμη και εάν η ζωή του είναι μία μόνο ημέρα, δεν μπορεί να μην αμαρτήσει, συχνά οι περισσότεροι μένουμε μακριά από τη μετάνοια ή δεν την ζούμε, όπως θα έπρεπε πραγματικά. Αυτό οφείλεται και στην επήρεια του πονηρού, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μετανοίας του ανθρώπου και προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας απομακρύνει από αυτήν, καθώς ο ίδιος δεν έχει τη δυνατότητα να μετανοήσει, γιατί αντίθετα με τους αγίους αγγέλους, οι οποίοι μετά την πτώση του Εωσφόρου έγιναν άτρεπτοι στο αγαθό, ο εκπεσόν τάγμα του Εωσφόρου έγινε άτρεπτο στο κακό.
Καθώς, λοιπόν, ο πονηρός δεν μπορεί πλέον να μετανοήσει και να επιστρέψει στον Θεό και συγχρόνως γνωρίζει ότι η μετάνοια είναι η προϋπόθεση της σωτηρίας μας, επιδιώκει να μας την στερήσει, προσπαθώντας να μας απομακρύνει από τη μετάνοια, για να μας απομακρύνει και από τη σωτηρία.
Και δυστυχώς δεν δυσκολεύεται να το επιτύχει, γιατί βρίσκει ως σύμμαχό του τη δική μας έλλειψη αυτογνωσίας, καθώς για να προχωρήσουμε στη μετάνοια έχουμε ανάγκη την αυτογνωσία και την ταπείνωση, δύο αρετές, τις οποίες για να τις αποκτήσουμε, χρειάζεται επίσης προσπάθεια.
Καθώς, λοιπόν, ο πονηρός δεν μπορεί πλέον να μετανοήσει και να επιστρέψει στον Θεό και συγχρόνως γνωρίζει ότι η μετάνοια είναι η προϋπόθεση της σωτηρίας μας, επιδιώκει να μας την στερήσει, προσπαθώντας να μας απομακρύνει από τη μετάνοια, για να μας απομακρύνει και από τη σωτηρία.
Γι᾽ αυτό, πλησιάζοντας σε μία περίοδο κατ᾽ εξοχήν μετανοίας και πνευματικής προσπαθείας, όπως είναι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η Εκκλησία μας «μνείαν ποιείται της δευτέρας και ενδόξου παρουσίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού», όπως ακούσαμε, κατά την τρίτη Κυριακή του Τριωδίου, την Κυριακή της Απόκρεω, προκειμένου να μας βοηθήσει και με αυτόν τον τρόπο για την οδό της μετανοίας, την οποία καλούμεθα να βαδίσουμε.