Αρχιερατικός εσπερινός για τον Άγιο Αναστάσιο πολιούχο του Ναυπλίου (φωτο)

Loading...


φωτορεπορτάζ του Βαγγέλη Μπουγιώτη

Ξεκίνησαν με κάθε λαμπρότητα οι εορτασμοί για τον πολιούχο της πόλης Ναυπλίου Άγιο Αναστάσιο. Σήμερα το απόγευμα χοροστατούντος του μητροπολίτη Άρτας κ. Ιγνατίου τελέσθηκε ο αρχιερατικός εσπερινός παρουσία των τοπικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης. Παρών στον εσπερινό κι ο μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος καθώς και ο επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος.

Να σημειωθεί, πως ο Αρχιερατικός Εσπερινός έγινε στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου, ενώ ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή 01.02.2013 , η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έγινε στον παλαιό ναό της Παναγίας όπου βρίσκεται και το σημείο που μαρτύρησε ο Άγιος. Παρών στους εορτασμούς οι βουλευτές Αργολίδος Ιωάννης Ανδριανός (ΝΔ) και Ιωάννης Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ), καθώς και του δημάρχου Ναυπλίου Δημητρίου Κωστούρου , του πολιτευτή Βασίλειου Σιδέρη ,του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων .

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Άγιος Αναστάσιος ήταν γέννημα θρέμμα του Ναυπλίου και ζωγράφος επιδέξιος ως προς το επάγγελμα. Αρραβωνιάστηκε εκεί την κόρη ενός χριστιανού και σε λίγες μέρες άκουσε κάποια σφάλματα για την αρραβωνιαστικιά του και την άφησε. Οι συγγενείς της κόρης, του έκαναν μαγικά, για να την αγαπήσει και να την πάρει. Έτσι σε λίγο καιρό υπό την επήρεια των μαγικών, έχασε ο νέος τα λογικά του και γυρνούσε από δω κι από κει.

Όταν τον είδαν οι Τούρκοι, έτσι αλλόκοτο, τον έκαναν να αλλαξοπιστήσει. Ο Θεός όμως τον λυπήθηκε και σε λίγες μέρες του έδωσε την υγεία του. Και ερχόμενος στα συγκαλά του, κατανοεί ότι είναι Τούρκος και ότι φορούσε στο κεφάλι άσπρο σαρίκι. Αμέσως το πετάει στο χώμα και αρχίζει να φωνάζει με δυνατή φωνή και με τόλμη μέσα στο πλήθος των Τούρκων ότι ήταν, είναι και θα είναι για πάντα χριστιανός.

Οι Τούρκοι μόλις είδαν ότι μετάνιωσε, έτρεξαν καταπάνω του και δέρνοντας και σπρώχνοντας τον έφεραν στον κριτή. Ο κριτής επιχειρούσε με διάφορες πλεκτάνες, πότε κολακεύοντας και πότε φοβερίζοντας, να τον κάνει να αρνηθεί την Χριστιανική πίστη. Αλλά ο Μάρτυρας δεν τα λογάριαζε όλα αυτά και ακλόνητος έλεγε με τόλμη ότι δεν αρνείται τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον αληθινό Θεό, αλλά πιστεύει και Τον προσκυνά ως δημιουργό και σωτήρα του ενώ την πίστη στον Αλλάχ δεν την χρειάζεται και την αποστρέφεται. Όταν άκουσε αυτά ο κριτής έδωσε εντολή να τον αποκεφαλίσουν.

Αλλά οι Τούρκοι δεν τον άκουσαν και με το που τον έβγαλαν από το κριτήριο όρμισαν πάνω του όπως παλιά οι Ιουδαίοι στον πρωτομάρτυρα Στέφανο και άλλοι με ξύλα, άλλοι με σπαθιά, άλλοι με μαχαίρια κατατρυπούσαν το κορμί του Μάρτυρα μέχρι που το κατέκοψαν σε μικρά κομμάτια.

Έτσι ετελειώθη την 1η Φεβρουαρόυ 1655 μ.Χ. (κατά άλλους το 1654 μ.Χ.) ο ευλογημένος Αναστάσιος και έλαβε του μαρτυρίου το στεφάνι και τώρα ευφραίνεται στο χορό των Μαρτύρων εις δόξαν του Τριαδικού Θεού. Με Βασιλικό διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 1935 μ.Χ. καθιερώθηκε η 1η Φεβρουαρίου ως ημέρα ολοκληρωτικής αργίας των καταστημάτων Ναυπλίου. 

alt
alt
alt
alt