ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Το απόγευμα της Τετάρτης 10 Αυγούστου 2016 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη επετείω των 300 χρόνων του Θαύματος του Αγίου και της απαλλαγής της νήσου από τους Αγαρηνούς.
Xοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄ και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, ο οποίος και εκπροσωπεί στο νησί της Κέρκυρας την Ιερά Σύνοδο, αλλα και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, του επιχώριου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων νήσων κ. Νεκταρίου, του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, των Μητροπολιτών Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, καθώς επίσης και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Καρπασίας κ. Χριστοφόρου και Ναζιανζού κ. Θεοδωρήτου.
Ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος προσφώνησε το Μακαριώτατο, καλοσωρίζοντας τόσο εκείνον, όσο και τη συνοδεία του, καθώς επίσης και τους λοιπούς Ιεράρχες. Ακόμη ο κ. Νεκτάριος επεσήμανε ότι με το Θαύμα που επιτέλεσε ο Άγιος Σπυρίδων πριν ακριβώς από 300 χρόνια, το νησί της Κέρκυρας αναπνέει την ελευθερία του και λατρεύει τον Τριαδικό Θεό. Αυτή η πανήγυρις είναι χαραγμένη μέσα στις καρδιές του Κερκυραϊκού λαού, ενός λαού ευγενούς, που πιστέυει ακράδαντα στο Θεό και εκδηλώνει την πίστη του ποικιλοτρόπως. Η μαρτυρική Κύπρος μας έδωσε τον Άγιο, εκεί γεννήθηκε, εκεί διαποίμανε και εκεί αγίασε. Είναι λοιπόν ο Άγιός μας ο συνδετικός κρίκος που ενώνει τα δύο νησιά, κατέληξε ο κ. Νεκτάριος.
Εν συνεχεία το θείο λόγο κήρυξε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε το Μητροπολίτη Κερκύρας, ανέφερε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η συνοδεία του έφθασαν στην Κέρκυρα για να τιμήσουν τον Άγιο και να γίνουν μέτοχοι της χαράς όλων των Κερκυραίων.
Ο Άγιος Σπυρίδων δόξασε τον Θεό και εν τω σώματι αυτού και εν τω πνεύματι αυτού, άτινα εστί του Θεού. Ο Πανάγαθος Θεός δια του Αγίου Πνεύματος έδωσε το χάρισμα της αφθαρσίας στο σώμα του Αγίου. Εκείνος δεν σπούδασε τη θύραθεν παιδεία, αλλά είχε την κατά Θεόν σοφία. Από νέος ακόμη στην ηλικία ξεκαθάρισε μέσα του τί ήθελε και έβαλε στόχους στην επίγεια πορεία του. Πρώτος στόχος ήτο η ένωσή του με τον Θεό. Αγωνίστηκε και εκρίζωσε από την ψυχή και την καρδιά του και πάθη και εγωϊσμούς και κακίες. Έτσι ήλθε στην καρδιά του ο ίδιος ο Χριστός και εμόνασε. Με την άσκησή του, έλαβε πολλές αρετές από το Θεό, με κορωνίδα αυτών την αγάπη.
Αγάπησε πολύ το Θεό, αλλά και την εικόνα Του, τον άνθρωπο. Δεν υπήρξε πεινασμένος στο διάβα του, που να μην του έδωσε τροφή, δεν υπήρξε άρρωστος, που να μην βρέθηκε κοντά του στο κρεβάτι του πόνου και να τον ενισχύει. Ολόκληρη η ζωή του Αγίου χαρακτηρίζεται από προσφορά στον πάσχοντα άνθρωπο. Διηκόνησε τον Θεό και τον άνθρωπο με ταπείνωση.
Κλείνοντας ο Μακαριώτατος ευχήθηκε όπως η Κέρκυρα σήμερα πανηγυρίζει την απόκρουση του αλλόθρησκου εοσβολέα στα εδάφη της, να φέρει Κύριος ο Θεός δια πρεσβειών της Παναγίας και του Αγίου Σπυρίδωνος την πολυπόθητη ελευθερία και στην Κύπρο μας, στην οποία επί 42 χρόνια ο τούρκος εισβολέας κατέχει παρανόμως το 40% των εδαφών της. 180.000 άνθρωποι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, εγκαταλείποντας τις εστίες τους υπό την απειλή των όπλων. Ο λαός της Κύπρου δεν ξεχνά, έχει πίστη στο Θεό και μόνο σε Εκείνον ελπίζει και όχι σε ανθρώπους.
Ο Χριστός είναι αγάπη, αλλά είναι και δικαιοσύνη και θα σταματήσει αυτή την αδικία που συντελείται εις βάρος του Κυπριακού λαού, χαρίζοντας την ελευθερία στους ανθρώπους να ξαναλειτουργήσουν τις Εκκλησίες τους δοξολογώντας το Πανάγιο όνομα του Θεού.
Μετά το πέρας του Εσπερινού έγινε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του Μακαριωτάτου και του Μητροπολίτου Κερκύρας.