Αργολίδος Νεκτάριος: Ας μιμηθούμε τον νεογέννητο Ιησού για να σκηνώσει μέσα μας η χαρα των Χριστουγέννων

Loading...


Ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος εν όψει των Χριστουγεννιάτικων εορτών παρότρυνε τους Χριστιανούς να ξεχάσουν τα υλικά αγαθά και χαρακτηριστικά είπε ότι όλα τα επίγεια είναι πρόσκαιρα και πως ποτέ ο Χριστός δεν ντράπηκε για την φτώχεια Του.

Διαβάστε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Μητροπολίτη:
Αδελφοί μου εν Κυρίω αγαπητοί (Φιλιπ. δ΄,1),

«σας αναγγέλλω ένα μήνυμα μεγάλης χαράς· ότι σήμερα γεννήθηκε ο Σωτήρας μας. Καί για να Τον αναγνωρίσετε, το χαρακτηριστικό σημείο είναι, ότι θα βρείτε ένα σπαργανωμένο βρέφος, ξαπλωμένο σε μια φάτνη» (Λουκ. β΄,10). Με αυτά τα λόγια, ο ουράνιος Άγγελος ανήγγειλε στους πτωχούς Ποιμένες της Βηθλεέμ, τη Γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, εκείνη τη Μεγάλη νύχτα των Χριστουγέννων. Τα ίδια λόγια, επανηχούν σήμερα, σε ένα βαθύτατα υλιστικό κόσμο, όπου, λόγω της υφισταμένης κρίσεως, η πλειοψηφία των ανθρώπων δοκιμάζεται από την ένδεια.

Ο κόσμος συνήθως βδελύσσεται την πτωχεία και τη θεωρεί μεγάλη ντροπή. Καί παρασύρονται συχνά οι άνθρωποι, ακόμη και αν είναι πτωχοί, να υποκρίνονται φαινομενικά, ότι είναι πλούσιοι. Ο Νεογέννητος Ιησούς Χριστός δε ντρέπεται για την πτωχεία Του. Καλεί μάλιστα, από τον Ουρανό τους Αγγέλους και από τους αγρούς τους Ποιμένες, να Τον προσκυνήσουν σε εκείνη την τόσο πτωχική κατάσταση, σε εκείνο το θρόνο μιάς ευτελεστάτης Φάτνης, σε εκείνο το περιβάλλον ενός πενιχροτάτου Σπηλαίου.

Πού είναι το αρχοντικό της Γέννησης; Πού οι προετοιμασίες; Πού οι μαίες; Πού το στρώμα το απαλό; Πού το θερμό λουτρό; Πού οι υπηρέτες; Πού η θαλπωρή; Πού η συμπαράσταση των συγγενών και φίλων; Γεννάται σε ένα χώρο σχεδόν υπαίθριο, μέσα στη νύχτα, μόνος με μόνη την Παναγία Μητέρα Του και τον νομιζόμενο πατέρα Του, τον Ιωσήφ, χωρίς σκεπάσματα, χωρίς ζεστά φαγητά. Οι συμπατριώτες Του, οι οποίοι ανέβηκαν στη Βηθλεέμ για να απογραφούν, είχαν προμήθειες, ανάπαυση και φιλοξενία σε σπίτια. Γιά τον Ιησού «ουκ ην τόπος εν τω καταλύματι» (Λουκ. β΄,7). Ω πτωχεία υπέρπλουτος! Ω συγκατάβασις υπερύψιστος!

Αδελφοί μου, ο κόσμος μας παρακινεί να ζητάμε εν πρώτοις τα επίγεια αγαθά και να τα θεωρούμε ως σπουδαία. Ο Ιησούς Χριστός μας συμβουλεύει, να ζητάμε πρωτίστως «τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Του» (Ματθ. στ΄,33) και να θεωρούμε τα επίγεια αγαθά ως υποδεέστερα. Ας αντικρύσουμε τη Φάτνη του Κυρίου μας και δε θα μας φοβίζει η έλλειψη των υλικών ανέσεων. Ας γίνουμε άνθρωποι ελεήμονες προς τους ενδεείς. Ας γίνουμε «ως πτωχοί, πολλούς δε πλουτίζοντες» (Β΄ Κορ. στ΄,10).

Μην παρασυρθούμε ποτέ σε παράβαση των εντολών του Θεού, για τα πλούτη και τα χρήματα. Η καρδιά μας, να μην είναι προσκολλημένη σε αυτά. Καί όταν υπάρχουν, να μην τα μεταχειριζόμαστε σε μάταιες και περιττές ικανοποιήσεις μόνο του εαυτού μας. Διότι, «παρέρχεται το σχήμα του κόσμου τούτου» (Α΄ Κορ. ζ΄,31). Όλα τα επίγεια, είναι πρόσκαιρα.

Εν μετανοία, ας ζητήσουμε συγχώρηση από το Πανάγιο Βρέφος, αν τυχόν, προκειμένου να αποκτήσουμε υλικά αγαθά, διεπράξαμε κάποιο κακό ή αν ίσως τα μεταχειριστήκαμε με ατομιστικό τρόπο. Ας παρακαλέσουμε, να μας δώσει τη Χάρη Του. Καί όπως «επτώχευσε για εμάς, ενώ ήταν πλούσιος, για να πλουτίσουμε εμείς με την δική Του πτωχεία» (Β΄ Κορ. η΄,9), έτσι και εμείς, να μην καταφρονήσουμε την υλική πτωχεία, ώστε να πλουτίσουμε από τη δική Του Θεότητα.

Αδελφοί μου, «ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην» (Λουκ. β΄,10). Ο Κύριός μας γεννήθηκε πτωχός, ανάμεσα σε πτωχούς, για χάρη των πτωχών και ποτέ δεν απαρνήθηκε τους πτωχούς, αλλά τους προσφέρει πάντοτε αστείρευτη αφθονία Θείας Στοργής. Αλλά, η καρδιά του Θείου Βρέφους αποζητάει πάντα και εκείνους, που ενώ δεν ήταν πτωχοί, είναι πρόθυμοι για την αγάπη Του, να στερηθούν επίγεια αγαθά και ανέσεις, προκειμένου να πλουτίσουν άλλους. Ας αγαπήσουμε τον Νεογέννητο Ιησού και ας Τον μιμηθούμε. Μόνο έτσι, θα έλθει και θα σκηνώσει μονίμως η «μεγάλη χαρά» των Χριστουγέννων στις ψυχές μας και στην κοινωνία μας.

Διάπυρος προς Χριστόν Νηπιάσαντα ευχέτης Σας

Ο Μητροπολίτης

+ ο Αργολίδος Νεκτάριος