Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Εδεσσα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Στην φετινή εορτή του Αγίου Πνεύματος και την πανήγυρη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται στον καταπράσινο λόγγο της , συμμετείχε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, προσκεκλημένος του οικείου Ποιμενάρχη Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ναυπάκτου: «Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος, μετά την θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής στον καθεδρικό Ναό της Ναυπάκτου, ταξίδευσε στην Έδεσσα ώστε να συμμετάσχη το απόγευμα στον πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό στην πανηγυρίζουσα ως άνω Ιερά Μονή.

Τους δύο Αρχιερείς υποδέχθηκαν στο Μοναστήρι οι Ιερείς της Μητροπόλεως Εδέσσης, με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο π. Στέφανο, ο Πνευματικός της Ιεράς Μονής π. Σάββας Αγιορείτης, η Ηγουμένη Γερόντισσα Πορφυρία, οι μοναχές και πλήθος κόσμου, που συμμετείχε στην εσπερινή ακολουθία, παρά την δυνατή καταιγίδα.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος στην εσπερινή ομιλία του είπε ότι κατά την ημέρα της Πεντηκοστής η Εκκλησία που ήταν πνευματική έγινε Σώμα Χριστού. Έτσι πραγματοποιήθηκε ο λόγος του Χριστού προς τους μαθητές ότι όταν θα έστελνε το Άγιον Πνεύμα, που θα τους οδηγούσε «εις πάσαν την αλήθειαν». Αυτή η «πάσα αλήθεια», πέρα από την οποία δεν υπάρχει άλλη αλήθεια, ως θεία Αποκάλυψη, είναι ότι η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού και οι Απόστολοι και όλοι οι μετέπειτα Χριστιανοί μέλη του Σώματος του Χριστού. Καθώς επίσης ότι μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχει η όλη θεολογία που δόθηκε την ημέρα της Πεντηκοστής και ότι οι άγιοι διά μέσου των αιώνων ανέρχονται στο ύψος της Πεντηκοστής. Αυτό αποτελεί την βασική εκκλησιολογική αρχή της πίστεώς μας.

Κατά την θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος ανέλυσε το αποστολικό ανάγνωσμα «ως τέκνα φωτός περιπατείτε … και μη μεθύσκεσθε οίνω, εν ω εστιν ασωτία, αλλά πληρούσθε εν Πνεύματι, λαλούντες εαυτοίς ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς, αδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία υμών τω Κυρίω» (Εφ. ε’). Αναφέρθηκε στην εμπειρική γνώση του Αγίου Πνεύματος, με την δύναμη του οποίου γνωρίζουμε τον Χριστό και το μυστήριο της Αγίας Τριάδος, στην νηφάλια μέθη του Αγίου Πνεύματος και στο κριτήριο-απόδειξη ότι ο πιστός έχει αυτή την νηφάλια μέθη, που είναι η νοερά προσευχή στην καρδιά, όπου γίνεται μία αδιάλειπτη εσωτερική θεία λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος π. Ιωήλ δέχθηκε με πολύ μεγάλη αγάπη και με πλούσια φιλόξενα αισθήματα τον Σεβασμιώτατο π. Ιερόθεο και την συνοδεία του. Υπενθύμισε στο ποίμνιο της Μητροπόλεώς του την παλαιότερη συνεργασία τους όταν διακονούσαν ως Ιεροκήρυκες στην Έδεσσα δίπλα στον αγιασμένο Μητροπολίτη Καλλίνικο, καθώς και την σημερινή εργασία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου μέσα στην Εκκλησία και την Ιεραρχία.

Τόσο στον Εσπερινό όσο και στην θεία Λειτουργία συμμετείχαν όλες οι Αρχές του τόπου, οι Βουλευτές, ο Δήμαρχος Εδέσσης, ο Αντιπεριφερειάρχης, και πλήθος προσκυνητών, οι οποίοι σέβονται και τιμούν απόλυτα τον Μητροπολίτη τους κ. Ιωήλ, ανταποδίδοντας την αγάπη και την μέριμνά του για το ποίμνιό του».tilegrafima.gr