Αρχιερατικό Συλλείτουργο στην Αγία Φωτεινή Νέας Σμύρνης (ΦΩΤΟ)

Loading...


Το πρωί της Κυριακής, 26 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής στη ο Όρθρος άρχισε στις 7. Στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος και προέστη της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουργίας που ακολούθησε.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Νέας Σμύρνης: «Ο Σεβασμ. Βεροίας στο κήρυγμά του τόνισε τα εξής : «Βρώμα εστί ίνα ποιώ το θέλημα του πέμψαντός με Πατρός και τελειώσω αυτού το έργον». Το φρέαρ του Ιακώβ έξω από την πόλη της Σαμαρείας γίνεται η σκηνή του αποκαλυπτικού διαλόγου της Καινής Διαθήκης. Ο Χριστός είναι ο ένας συνομιλητής. Δεν συνομιλεί με κάποιον μαθητή Του, ούτε καν με κάποιον υπηρέτη του Νόμου. Συνομιλεί με πρόσωπο που έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά. Πρώτον, είναι μία γυναίκα άγνωστη, σε μία εποχή που οι γυναίκες δεν εμπλέκονται σε δημόσιες συζητήσεις. Δεύτερον, είναι από τη Σαμάρεια. Και τρίτον, έχει ένα περιπετειώδη βίο «πέντε γαρ άνδρας έσχες και ον έχεις ουκ έστι σου ανήρ». Αυτές οι προκαταλήψεις δεν ισχύουν για τον Χριστό, γιατί είναι Αυτός που «ετάζει καρδίας και νεφρούς»· είναι Αυτός που αποκαλύπτει την αγαθή της προαίρεση. Ο Χριστός βρίσκει την ευκαιρία να αποκαλύψει τις δικές Του αλήθειες. Για το ύδωρ το ζων και το ύδωρ το αλλόμενον. Της αποκαλύπτει ότι είναι ο Μεσσίας. Ο Χριστός συνεχίζει να αποκαλύπτεται στους μαθητές Του, καθώς η Σαμαρείτιδα έχει πάει στους συμπολίτες της να διαμηνύσει τα όσα θαυμαστά της συμβαίνουν.

Ο Χριστός αναφέρεται στο νερό και την τροφή, που είναι δύο απαραίτητα συστατικά για τη ζωή. Αναφέρεται στο νοητό άρτο και το νοητό νερό, που είναι ο Χριστός. Χωρίς αυτόν τον Άρτο, δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος. Γι᾽ αυτό η Σαμαρείτιδα κάνει τον Χριστό κανόνα της ζωής της. Γι᾽ αυτό κι εμείς την τιμούμε σε αυτόν τον Ναό, όπως και οι κάτοικοι της Σμύρνης στην αλησμόνητη Σμύρνη που πλήρωσε το τίμημα και πληγώνει τις ψυχές όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα αυτών που κατάγονται από την πρωτεύουσα της Ιωνίας.

«Νιώθω βαθειά τη συγκίνηση», συνέχισε ο Μητροπολίτης Βεροίας, «με την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης όταν μου πρότεινε να συμμετάσχω στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της ισαποστόλου Φωτεινής. Και αυτό γιατί και οι δύο μου γονείς κατάγονταν από τη Σμύρνη. Ο πατέρας μου εκκλησιαζόταν στον Ιερό Ναό της αγίας Φωτεινής, όταν άκουσε τα τελευταία λόγια του αγίου εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου λίγο πριν την καταστροφή: «Βρώμα εστί ίνα ποιώ το θέλημα του πέμψαντός με Πατρός και τελειώσω αυτού το έργον».

Ο πατέρας μου έφτασε στον Πειραιά και πάλεψε μόνος του έχοντας στον νού του πάντα την εικόνα του τελευταίου Μητροπολίτου να ομιλεί στον λαό εντός του Ιερού Ναού της αγίας Φωτεινής.

Ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μνημονεύσω τους Πατέρες μας που αοράτως παρίστανται κι εδώ κι εκεί, όπως τότε πανηγύριζαν τη μνήμη της αγίας Φωτεινής, διότι τους προσκυνούντας Αυτόν εν πνεύματι και αληθεία δεί προσκυνείν. Αμήν».

Πριν την απόλυση της θείας Λειτουργίας ο Σεβασμ. Ποιμενάρχης μας κ. Συμεών ευχαρίστησε τον πιστό λαό, τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τους λοιπούς κληρικούς και τους δύο Ραδιοφωνικούς σταθμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Πειραικής Εκκλησίας για την κάλυψη των ακολουθιών της Πανηγύρεως».tilegrafima.gr