Αποκαλυπτήρια προτομής αειμνήστου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης Αγαθαγγέλου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, ευθύς αμέσως μετά τη θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου στο ομώνυμο Ίδρυμα της Νέας Σμύρνης, τα αποκαλυπτήρια της του μακαριστού Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κυρού Αγαθαγγέλου.

Μετά το μνημόσυνο για τους ευεργέτες και δωρητές του Ιδρύματος, που καθιερώθηκε να τελείται κάθε χρόνο κατά την εορτή του προστάτου του Πρωτοκλήτου μαθητού του Κυρίου, ακολούθησε η ομιλία του εντός του Ιερού Ναού, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών. Ο Σεβασμ. αναφέρθηκε στη μνήμη του αοιδίμου προκατόχου του και τη συμπλήρωση δεκαπενταετίας όλης από την εκδημία του.

Εξήρε την πρωτοβουλία και τη φροντίδα του να ανεγείρει τον νέο Ιερό Ναό και τα προσκτίσματά του και υπογράμμισε τη σημασία της κατασκευής και της τοποθέτησης της προτομής στον συγκεκριμένο χώρο.
Αμέσως μετά έγινε η τελετή των αποκαλυπτηρίων στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος, όπου έχει τοποθετηθεί η προτομή παραπλεύρως του Ιερού Ναού. Προηγήθηκε η τέλεση Τρισαγίου από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο μαζί με τον επιχώριο Ποιμενάρχη κ. Συμεών υπέρ αναπαύσεως του κεκοιμημένου Ιεράρχου. Με ξεχωριστή συγκίνηση τα χείλη όλων κινήθηκαν για να ψάλουν το «αιωνία η μνήμη». Εν συνεχεία έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον Σεβασμιώτατο και τον επ᾽ αδελφή γαμβρό του αειμνήστου Μητροπολίτου κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, παρισταμένων και των δύο αδελφών του Χρυσάνθης Ταμπουρατζή και Αικατερίνης Κόλλια.

Καθώς αποσυρόταν η ελληνική σημαία που σκέπαζε την προτομή, η μπάντα παιάνισε τιμητικό εμβατήριο.
Την όλη τελετή επισφράγισε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Η προτομή αποτελεί έργο του γλύπτη κ. Ευαγγέλου Ηλία και προσφορά των κατά σάρκα αδελφών του μακαριστού Ιεράρχου.
Από πολύ πρωΐ πλήθος χριστιανών προσήλθαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό για να συμμετάσχουν στη θεία Λειτουργία και να τιμήσουν εν συνεχεία τον αείμνηστο Μητροπολίτη. Παρέστησαν οι Σεβασμ. Μητροπολίτες Νικαίας κ. Αλέξιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, οι κληρικοί της Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης και άλλοι από όμορες Μητροπόλεις, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι λοιπές Αρχές της πόλεως.

Διαβάστε εδώ:  Εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών για τους κληρικούς της Ι.Μ. Νέας Σμύρνης

Ακολουθεί η ομιλία την οποία εκφώνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.

Αποτελεί χρέος μας ως χριστιανών, ποιμένων και ποιμαινομένων, η μνήμη, δηλαδή το να θυμόμαστε οι ζώντες τους πνευματικούς μας πατέρες που εξεδήμησαν από τον παρόντα κόσμο. Τους ποιμένες και εκκλησιαστικούς διδασκάλους, οι οποίοι μας διαποίμαναν, μας κήρυξαν τον λόγο του Θεού και μας καθοδήγησαν στην κατά Χριστόν ζωή μας. Αυτό ακριβώς το χρέος μας επισημαίνει ο απόστολος Παύλος : «Μνημονεύετε των ηγουμένων υμών, οίτινες ελάλησαν υμίν τον λόγον του Θεού, ων αναθεωρούντες την έκβασιν της αναστροφής μιμείσθε την πίστιν» (Εβρ. 13,7).
Η ανάμνηση αυτή αποτελεί πράξη τιμής για τους απελθόντες και αφορμή πνευματικής ωφέλειας για μας τους ζώντες. Εκείνοι βέβαια δεν έχουν ανάγκη τιμών και εγκωμίων, αφού κατά τον λόγο του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου «αυτός που ανέβηκε στον ουρανό δεν έχει καμιά ανάγκη από τον ανθρώπινο έπαινο, αφού έφυγε και ζεί σε κατάσταση υψηλότερη και ευτυχέστερη. Αντίθετα, εμείς που ζούμε ακόμη στη γη και έχουμε ανάγκη από πολλή και ποικίλη ενίσχυση, χρειαζόμαστε τα εγκώμια εκείνου, για να φθάσουμε στον ίδιο ζήλο» (Ομιλ. εις τον μακάριον Φιλογόνιον 1, PG 48, 747-749).

Έτσι, λοιπόν, κι εμείς σήμερα ενθυμούμαστε και τιμούμε τον αοίδιμο Μητροπολίτη μας κυρό Αγαθάγγελο. Τον περασμένο Μάρτιο συμπληρώθηκε μία δεκαπενταετία από την εις Κύριον εκδημία του και με αφορμή αυτή την επέτειο αποφασίσαμε την τοποθέτηση σε αυτόν τον ιερό χώρο της προτομής του ως πράξη μνήμης και τιμής προς το σεπτό πρόσωπό του και την αρχιερατική διακονία του.
Ο αοίδιμος Ιεράρχης, εκλεγείς το έτος 1974 Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος, κατεστάθη ως δεύτερος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εις διαδοχήν του πρώτου Μητροπολίτου αυτής κυρού Χρυσοστόμου Βούλτσου, τον Οκτώβριο του 1986. Επί δεκατέσσερα χρόνια αγωνίστηκε να διαποιμάνει τον ιερό Κλήρο και τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
Με πρωτοβουλία του εζήτησε από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ να παραχωρηθεί στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης το Ίδρυμα τούτο του αγίου Ανδρέου που μέχρι τότε υπαγόταν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρά την ίδρυση της Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης από το 1974. Και όταν αυτό παραχωρήθηκε, με απόφασή του στον αύλειο χώρο του Ιδρύματος ξεκίνησε η ανέγερση του παρόντος Ιερού Ναού και των προσκτισμάτων του στη θέση του παλαιού ξύλινου ναΐσκου και των χώρων που στέγαζαν το Δημοτικό Σχολείο του αγίου Ανδρέου.
Η ασθένεια και ο θάνατός του δεν του επέτρεψαν να τα ολοκληρώσει. Και η διχοτόμηση της Μητροπόλεώς μας μετά την εκδημία του, όπως και η οικονομική κρίση που ακολούθησε, παρά τις προσπάθειες που καταβάλαμε, δεν επέτρεψαν μέχρι σήμερα την πλήρη ολοκλήρωσή τους.

Εδώ, λοιπόν, στη σκιά του Ιερού Ναού του ιστορικού τούτου Ιδρύματος, που με πρωτοβουλία και τη μέριμνά του ανεγέρθηκε, στην είσοδο της αίθουσας για πολλαπλές χρήσεις που διαμορφώθηκε και που σύντομα, συν Θεώ, θα ολοκληρωθεί, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί η προτομή του κεκοιμημένου Ιεράρχου.
Φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη κ. Ευάγγελο Ηλία και η δαπάνη κατασκευής της αποτελεί αυτόβουλη προσφορά των κατά σάρκα αδελφών του, προς τους οποίους εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας.
Όλοι μας, ο ιερός Κλήρος, οι χριστιανοί μας και ο ομιλών, ταπεινός διάδοχός του στη διαποίμανση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, καθώς, εισερχόμενοι στον Ιερό Ναό ή στην αίθουσα, θα ατενίζουμε την προτομή του θα τον ενθυμούμαστε με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Θα εμπνεόμαστε από το θεοφιλές παράδειγμά του. Θα ικετεύουμε μυστικά τον Τριαδικό Θεό μας να τον αναπαύει μετά πάντων των Αγίων των απ᾽ αιώνος ευαρεστησάντων ενώπιόν Του και να τον αναδείξει «ώσπερ επί της γης εν τη Εκκλησία», λειτουργό Του «και εν τω ουρανίω Θυσιαστηρίω». Αμήν.

2dsc_0182 2dsc_0192 2dsc_0217 2dsc_0220 2dsc_0240 2dsc_0263 2dsc_0279 2dsc_0301 2dsc_0305