71 χρόνια από την ανατίναξη της Ιεράς Μονής Αντινίτσης (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ήταν Δευτέρα του Πάσχα του έτους 1944, όταν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις ανατίναξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς την ιστορική και άλλοτε ακμάζουσα Ιερά Μονή Αντινίτσης και το παρακείμενο Σανατόριο.

Σήμερα, 71 χρόνια μετά, εις ανάμνησιν της θυσίας των αθώων θυμάτων της θηριωδίας, στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής, το οποίο είναι αντίγραφο του παλαιού περίλαμπρου Καθολικού του ΙΕ΄ αιώνος, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, με τη συμμετοχή Κληρικών της Μητροπόλεως.

Στην Αναστάσιμη θεία Λειτουργία έψαλε Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας κ. Ευθυμίου Τσούμα, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Διοικητής του 36ου Λόχου Διαβιβάσεων Ταγματάρχης κ. Γεώργιος Καρπέτας, άλλοι εκπρόσωποι φορέων και πολλοί προσκυνητές.

Στην ομιλία του ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας και προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία για να ζήσουν πρώτα την χαρά της Αναστάσεως, να θυμηθούν την θυσία της Μονής και να μακαρίσουν τις ψυχές των πεσόντων Πατέρων της Ιεράς Μονής και των ασθενών του Σανατορίου.

Περί το τέλος της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκω θανάτω τελειωθέντων κατά την ανατίναξη της Μονής και μετά την διανομή του Αντιδώρου προσφέρθηκε πασχαλινό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές.

φωτο: Δημήτρης Ανάγνου & imfth.gr

1304antin.jpg
1304antin1.jpg
1304antin2.jpg
1304antin4.jpg
1304antin5.jpg
1304antin6.jpg
1304antin7.jpg
1304antin8.jpg
1304antin9.jpg
1304antin10.jpg


Ετικέτες