70 χρόνια από την ανατίναξη της Ιεράς Μονής Αντινίτσης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής(ΦΩΤΟ)

Loading...


Ήταν Δευτέρα του Πάσχα του έτους 1944, όταν οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις ανατίναξαν και κατέστρεψαν ολοσχερώς την ιστορική και άλλοτε ακμάζουσα Ιερά Μονή Αντινίτσης και το παρακείμενο Σανατόριο. 

Σήμερα, 70 χρόνια μετά, εις ανάμνησιν της θυσίας των αθώων θυμάτων της θηριωδίας, στο νέο Καθολικό της Ιεράς Μονής, το οποίο είναι αντίγραφο του παλαιού περίλαμπρου Καθολικού του ΙΕ΄ αιώνος, τελέσθηκε πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών της Μητροπόλεως. 

       Στην Αναστάσιμη θεία Λειτουργία έψαλε Βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Σεραφείμ Κυρίτση και παρέστησαν ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο τ. Υπουργός κ. Δημήτριος Αλαμπάνος, ο Ταγματάρχης κ. Γεώργιος Καρπέτας, άλλοι εκπρόσωποι φορέων και πλήθος προσκυνητών.
Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης  αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Κυρίου και τα γεγονότα που ακολούθησαν τονίζοντας ότι η Ανάστασις είναι μία δύναμη η οποία τα πάντα συγχωρεί, τα πάντα ανέχεται, τα πάντα φωτίζει και ενισχύει και όλους τους ανθρώπους φωταγωγεί με ένα φως ουράνιο για να καθαρίζει και να σκέπτεται ορθά η συνείδηση, για να φρονεί ορθά το συναίσθημα και να εκλογικεύονται οι επιθυμίες των ανθρώπων.
Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της τοπικής  Εκκλησίας και προσήλθαν στην Θεία Λειτουργία για να ζήσουν πρώτα την χαρά της Αναστάσεως, να θυμηθούν την θυσία της Μονής και να μακαρίσουν τις ψυχές των πεσόντων Πατέρων της Ιεράς Μονής και των ασθενών του Σανατορίου.
Περί το τέλος της θείας Λειτουργίας τελέσθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδίκω θανάτω τελειωθέντων κατά την ανατίναξη της Μονής και μετά την διανομή του Αντιδώρου προσφέρθηκε πασχαλινό κέρασμα σε όλους τους προσκυνητές. Ετικέτες