49 χρόνια από την επιστροφή της Κάρας του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα

Loading...


Την 49η επέτειο από την επανακομιδή της Τίμιας Κάρας του Πρωτόκλητου Αποστόλου Ανδρέα και πολιούχου των Πατρών, τιμά το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, η Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το προσεχές Σάββατο 28/09 και θα κορυφωθούν το απόγευμα της Κυριακής 29/09, με την ιερά λιτανεία της Τίμιας Κάρας στους δρόμους της Πάτρας.
Η συγκεκριμένη επέτειος που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στην Πάτρα, αφού το ιερό λείψανο επέστρεψε μετά από σχεδόν πέντε αιώνες απουσίας, θα τιμηθεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα όπως ανακοίνωσε, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Φέτος, συμπληρώνονται 49 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την ιστορική στιγμή της επιστροφής του Ιερού Λειψάνου, στις 26 Σεπτεμβρίου 1964, από τη Ρώμη. Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος καλεί τον κλήρο και το λαό να τιμήσουν με τη δέουσα ευλάβεια την σημαντική αυτή επέτειο της επανακομιδής της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία μαζί με το Σταυρό του Μαρτυρίου, αποτελούν σημείο αναφοράς για την τοπική Εκκλησία και για ολόκληρη την Πάτρα.

Δεκάδες είναι οι προσκυνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό που καταφθάνουν στον Ναό του Πολιούχου μας για να προσκυνήσουν τους δύο πανίερους θησαυρούς, ενώ μετά την μετάβαση του Σταυρού του Μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα στη Ρωσία εκτιμάται πως θα κορυφωθεί το κύμα θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 28/09: Στις 10 το πρωί θα μεταφερθεί στο κέντρο του Ναού η Τίμια Κάρα και θα αρχίσει το ιερό προσκύνημα, ενώ στις 7.00 μ.μ. θα γίνει Μεγάλος Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.

Κυριακή 29/9: Στις 7.00 – 10.00 π.μ. θα τελεστεί Όρθρος – Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο περικαλλή ναό του Αγίου Ανδρέα και στις 5:45μ.μ. θα γίνει η εκκίνηση της Ιεράς Λιτανείας της Αγίας Κάρας της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Ανδρέα με κατεύθυνση την Ιχθυόσκαλα και δια θαλάσσης προς τον Μόλο Αγίου Νικολάου.

Στην Ιχθυόσκαλα στις 6.15μ.μ. θα τελεστεί αγιασμός με αφορμή την έναρξη της νέας περιόδου των αλιέων. Στις 7.00μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Ευχαριστήριος Δοξολογία στην πλατεία Τριών Συμμάχων και στις 7:15μ.μ. θα ξεκινήσει η Ιερά Λιτανεία της Τίμιας Κάρας και της εικόνας του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέα κατά μήκος της οδού Αγίου Ανδρέου, για να καταλήξει στον ομώνυμο Ιερό Ναό όπου και θα ψαλεί Ιερά Παράκληση προς τον Απόστολο Ανδρέα.