Χρυσόστομος για την έκταση στο «Ναυάγιο»: Η Εκκλησία θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο

Loading...


Παρά τις όποιες αντιδράσεις που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, η αγορά του αιώνα πραγματοποιήθηκε και το Ναυάγιο, το σήμα κατατεθέν του νησιού της Ζακύνθου σε όλο τον κόσμο, απέκτησε συγκάτοικο.

Είναι φανερό ότι το ζήτημα αυτό, λόγω της τεράστιας έκτασης και των συνθηκών της πώλησης, στην οποία αναφέρεται με εκτενές ρεπορτάζ και η εφημερίδα «Το Έθνος της Κυριακής», έχει λάβει πανελλήνιες διαστάσεις.
Σ

την περίπτωση των 15.000 στρεμμάτων της ζακυνθινής γης, γίνεται αναφορά σε ένα διάταγμα του 1783, της πάλαι ποτέ Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, η οποία εξουσίαζε τη Ζάκυνθο μέχρι το 1797.
Στην περίπτωση της αγοροπωλησίας που έγινε στο νησί δεν έχει διατυπωθεί επίσημα και από οποιονδήποτε νομικό ότι το βενετσιάνικο διάταγμα του 1783 για την οικογένεια Φλαμπουριάρη έχει νομική αξία και κύρος μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα, είναι απορίας άξιο και δημιουργεί τεράστια εντύπωση ότι δεν έχει δοθεί ποτέ στη δημοσιότητα το περίφημο αυτό διάταγμα και σε ελληνική μετάφραση ώστε επιτέλους να μάθουμε όλοι τι περιλαμβάνει και σε τι αναφέρεται το έγγραφο αυτό.

Η δημοσίευση αυτού του διατάγματος θα φωτίσει επιτέλους την υπόθεση και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αλλά και η κοινή γνώμη θα μπορέσουν να πληροφορηθούν για τις πραγματικές διαστάσεις αυτού του ζητήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πωλητήριο συμβόλαιο έχει ήδη κατατεθεί στο Υποθηκοφυλακείο και ερευνάται η νομιμότητά του. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα του άρθρου του «Έθνους της Κυριακής», ο φάκελος, ετοιμάζεται να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης και να αποδοθούν ευθύνες ακόμη και για βαριά κακουργήματα, αφορά στην πώληση μιας τεράστιας έκτασης σχεδόν 15.000 στρεμμάτων στη Ζάκυνθο.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «Εθνος της Κυριακής» αποδεικνύουν ότι το συμβόλαιο που συντάχθηκε μεταξύ του φερόμενου ως ιδιοκτήτη και του αγοραστή είναι άκυρο. Ακόμη πιο σοβαρό, σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκταση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, διότι είναι δασική και έχει κηρυχθεί μεγάλο μέρος της αναδασωτέα.

«Οι κρατικές υπηρεσίες»!

Το φλέγον αυτό ζήτημα θα κληθεί να λύσει ο Άρειος Πάγος, στον οποίο προτίθεται να προσφύγει η Εκκλησία, όπως άφησε να εννοηθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του, στην εφημερίδα μας, για τη σοβαρή αυτή υπόθεση, αναφέροντας, με τόλμη και παρρησία, ότι πρόκειται για σκάνδαλο.

Ο κ. Χρυσόστομος, με αφορμή άρθρο του «Έθνους της Κυριακής», θέτει προ των ευθυνών τους, τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και τον Αντιπεριφερειάρχη, τους οποίους καλεί να συνεργαστούν με την Εκκλησία, καθιστώντας σαφές ότι, εάν δεν τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, τότε θα προχωρήσει μόνος!
Αναλυτικότερα, ο Ιεράρχης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:
«Αναφορικά με την αγοραπωλησία στη Ζάκυνθο, υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι η έκταση είναι δική του, ενώ δεν είναι! Μάλιστα, πουλά και τις ιδιοκτησίες της Εκκλησίας, αλλά και ιδιωτών. Δεν ισχύουν, λοιπόν οι ίδιες συνθήκες με αυτές της υπόθεσης του Βατοπεδίου.
Στη Ζάκυνθο έχουμε μια αλόγιστη αγοραπωλησία, η οποία ξεκίνησε, χωρίς να υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, από κρατικές υπηρεσίες, που έκαναν «πλάτη», γεγονός, το οποίο θα αποδειχθεί στη Δικαιοσύνη, διότι εμείς δεν είμαστε αρμόδιοι.
Εμείς, απλώς, κάνουμε μια απλή σύγκριση: υπάρχει έγγραφο, το οποίο αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η πώληση, γιατί η έκταση είναι αναδασωτέα και, ταυτόχρονα, άλλο έγγραφο της ίδιας υπηρεσίας, σύμφωνα με το οποίο η περιοχή πωλείται, γιατί είναι αγρόκτημα! Αυτή είναι η διαφορά, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε με τους πωλητές κυρίως και λιγότερο με τους αγοραστές.
Αλήθεια, δεν είναι σκάνδαλο όταν κατέχεις 2.000 στέμματα, να πουλάς 15.000;
Δεν είναι σκάνδαλο όταν ένας υπάλληλος, που γνωρίζει τα ζακυνθινά πράγματα, να λέει στον Διευθυντή του: «Προσέξτε, η υπόθεση δεν έχει όπως φαίνεται», και να μην τον ακούει;
Δεν είναι σκάνδαλο όταν μία υπηρεσία εκδίδει δύο διαφορετικές αποφάσεις για την ίδια περιοχή, χωρίς να έχουν επέλθει βασικές αλλαγές στα πράγματα;».

«Οι νέες Αρχές δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν με την Εκκλησία»!

«Ο εύθετος χρόνος έχει αρχίσει, ήδη, να μετρά. Περιμέναμε να αναλάβουν καθήκοντα η νέα Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή και, αμέσως μετά, συγκάλεσα σύσκεψη, παρουσία των νεοεκλεγέντων, στην οποία δήλωσαν ότι συμφωνούν με τιε θέσεις μας. Όποιος μας ακολουθήσει, θα συμπράξει μαζί μας στην ορθολογική και σωστή ανάπτυξη της ορεινής Ζακύνθου. Όποιος δεν μας ακολουθήσει, θα μείνει μόνος!
Υπενθυμίζουμε ότι πάντοτε μας ενδιέφερε η ανάπτυξη του χώρου, πάνω από το «Ναυάγιο», αλλά δεν μας το επέτρεψαν κάποιοι «μανδαρίνοι» της πολιτικής!
Σήμερα, οι νέες Αρχές του τόπου δηλώνουν ότι θα συνεργαστούμε. Η Εκκλησία έχει δικές της ιδιοκτησίες στην περιοχή και οι Αρχές θα δώσουν την ηθική τους στήριξη. Εάν το κάνουν, θα είμαστε μαζί στην ανάπτυξη του σημαντικού αυτού χώρου. Εάν δεν το κάνουν, θα είμαστε μόνοι μας»!

«Το θέμα θα λυθεί στον Άρειο Πάγο»!
«Το κυριότερο στοιχείο είναι ότι υπάρχουν ακόμα απόγονοι της οικογένειας Φλαμπουριάρη, με το ίδιο επώνυμο, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι κληρονόμοι, οι οποίοι δεν ενεπλάκησαν στο ζήτημα αυτό και δηλώνουν ότι κατέχουν μόνο 2.000 στρέμματα. Μια ακόμη απόδειξη είναι ότι ο τοπογράφος και ο δικηγόρος μού είπαν ότι το σχέδιο, που έχει γίνει γνωστό, δεν είναι το οριστικό.
Φαντάζεστε να υπάρχει συμβόλαιο, το οποίο βασίστηκε σε τοπογραφικό, που δεν είναι οριστικό και δεν αναφέρει δρόμους, οικισμούς, κτίσματα, δημόσια και ιδιωτικά. Δηλαδή, ποιος συνορεύει με ποιον και πού; Αναμφίβολα, πρόκειται για μια πολύκροτη υπόθεση, η οποία θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Το θέμα θα λυθεί στον Άρειο Πάγο». Ετικέτες