Χειροτονία διακόνου από τον Ιερισσού Θεόκλητο στη Μαραθούσα Χαλκιδικής (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Ανδρέου Γιάντσιου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μαραθούσας Χαλκιδικής, την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ.κ Θεόκλητος χειροτόνησε διάκονοτον κ. Γεώργιο Κυριάκου, από το Ναύπλιο Αργολίδος.

Ο π.Γεώργιος, που θα είναι διάκονος στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας, είναι έγγαμος με την Τριανταφυλλιά Ραμαδάνη, με την οποία απέκτησαν μία κόρη την Μαρία – Χριστίνα. Είναι δευτεροετής φοιτητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης και μέχρι πρότινος ήταν ιεροψάλτης, τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όσο και στην Πορταριά Χαλκιδικής, όπου ζεί τα τελευταία χρόνια με την οικογένεια του.

Λίγο πρίν την χειροτονία του, ο υποψήφιος, κατά την ομιλία του, ευχαρίστησε την οικογένεια του, τον πρώτο πνευματικό του πατέρα, τον π.Ηλία Αλευρά από την Ι.Μητρόπολη Αργολίδος, τον σημερινό πνευματικό πατέρα του π.Δημήτριο Κατσιρμά, εφημέριο της Μαραθούσας, και τον Αρχιμ.π.Ιγνάτιο Ριγανά, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως Ιερισσού, για την στήριξη που του παρέχει. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο πρόσωπο του ικανού και ευλαβέστατου επισκόπου, ο οποίος έμπρακτα αποδεικνύει ότι ο δεσπότης μπορεί να είναι και πατέρας. Ο υποψήφιος δήλωσε και το αίσθημα της αναξιότηταςπου νοιώθει, αλλά και την προθυμία του να πράξει ό,τι θέλει ο Θεός και οεπίσκοπος.

Στην αντιφώνηση του ο Ιερισσού κ.κ Θεόκλητος, με ταπεινό ύφος, απλότητα, αλλά και με μεστό θεολογικό λόγο, είπε τα εξής: «Ακούσαμε με προσοχή όσα από την καρδιά σου εξήλθαν σήμερα,την ημέρα αυτή τη μεγάλη και φοβερή, που ο Κύριος σε καλεί μέσα στην Εκκλησίαγια να σε καταστήσει σκεύος εκλογής Του, για να σε καταστήσει ένα Αγιοπότηρο,μέσα στο -οποίο από τούδε και στο εξής θα φυλάσσεται και θα κατοική ο Θείος Μαργαρίτης Χριστός. Από την καρδιά μας σου ευχόμαστε να είσαι ένα καθαρόΑγιοπότηρο, που μέσα του δεν θα ντρέπεται ο Θεός να κατοική, αλλά θαευαρεστήται να κατοική σ” αυτό», υπογραμμίζοντας «το μεγαλείο της Ιερωσύνης που είναι πνευματική εξουσία δοσμένη από τον Θεό και εμφυσήθηκε από τον Χριστό στους δώδεκα Αποστόλους, άρα η καταγωγή της είναι καθαρά Θεία. Διευκρίνισε όμως ότι ποτέ ο κληρικός δεν γίνεται αξιωματούχος, που του χρωστούν οι άλλοι τιμές και δόξες και υποταγή.

Δεν είναι Δεσπότης, δεν είναι αφέντης ο Ιερεύς. Δεν μπορείνα γίνει εξουσιαστής. Είναι ο πατέρας και ο αδερφός, ο διδάσκαλος και οποιμένας, και όπως λέγει ο Ιερός Χρυστόστομος είναι ένας κοινός πατέραςολάκερης της οικουμένης ο ιερεύς, για τούτο αξίζει αυτός να μεριμνά για όλους,όπως ο Θεός τον Οποίο διακονεί». Να θυμάσαι, συνέχισε, ότι το τιμημένο ράσο, με το οποίο περιβάλλεταιο Κληρικός σε ολάκερη τη ζωή του, συμβολίζει τον «τάφο», μέσα στον οποίο θάβεται ο «κόσμος» – με την έννοια της αμαρτίας – και το ακόλουθό του κοσμικό φρόνημα. Και επί λέξει είπε: «Αν, παιδί μου, δεν θάψης το θέλημά σου, «τονκόσμο», το «κοσμικό φρόνημα» και την αμαρτία μέσα σ” αυτόν τον»τάφο» και δεν πης ό,τι και ο Παύλος «ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε ενεμοί Χριστός», τότε ούτε τον Θεό θα διακονής και θα φοβάσαι, ούτε και τον Λαό του Θεού θα ντρέπεσαι!».

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο π.Δημήτριος ευχήθηκε πρωτίστως στον Σεβασμιώτατο για τα τρία χρόνια από την ενθρόνιση του και μετέπειτα στον νέο διάκονο να τιμήσει το ράσο που φόρεσε και να έχει πάντα φόβο θεού, όταν πλησιάζει το ιερό θυσιαστήριο. Στο τέλος ακολούθησε πλούσια τράπεζα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας.Για τηνχειροτονία του π.Γεωργίου, ήλθαν συγγενείς και φίλοι του από διάφορα μέρη της Πελοπονήσου και από την Πορταριά, καθώς και Μαραθουσιώτες. Όπως επίσης και κληρικοί. Οι διάκονοι π.Βαρθολομαίος Τασιούλης από την ΙεράΜητρόπολη Κικλισίου και ο π.Απόστολος Λαπαντώνης από την Ι.Μ Ξάνθης, ο ιερέας π. Χρήστος Ιωαννίδης, και ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος Αρχιμ.π.Χρυσόστομος Παπουλέσης. Το ψαλτήρι κόσμησαν ο κ. Βασίλειος Κοκκαλιάρης με την χορωδία του, ο ελλογιμώτατος καθηγητής της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής κ.Αριστοφάνης Ζαμπακίδης και ο ιεροψάλτης του ως άνω Ιερού Ναού κ.Νικόλαος Βασιλειάδης. Παρόντες και ο πρόεδρος της Τ.Κ Μαραθούσσης κ.Αλέξανδρος Βογιατζής, ο αντιδήμαρχος κ.Δημήτριος Κοντογιώργης και ο Διοικητής του Α.ΤΑρναίας κ.Γεώργιος Χαϊδευτός.

DSC_5161.jpg
DSC_5241.jpg
DSC_5337.jpg
DSC_5352.jpg
DSC_5359.jpg
DSC_5460.jpg
DSC_5590.jpg
DSC_5636.jpg


Ετικέτες