Φθιώτιδος Νικόλαος: Ο Ιησούς θεραπεύει πρώτα την αρρωστημένη ψυχή και ύστερα το σώμα (φωτο)

Loading...


Στον ιστορικό Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Δομοκού, καθέδρα της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Θαυμακού, ιερούργησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, την Κυριακή Β΄ των Νηστειών.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της θεραπείας του παραλυτικού της Καπερναούμ, τονίζοντας ότι μέσα στην περίοδο της ασκήσεως και των αγώνων που διανύουμε η Εκκλησία μας λέγει: μπορεί να έχει παραλύσει η ψυχή σου από τις αμαρτίες και τα πάθη, καθάρισέ την με την Χάρη του Θεού και θα σηκωθείς, πάρε την Χάρη και τα φάρμακά Του και θα θεραπευθείς.
Είναι δυνατόν πολλές φορές η ασθένεια να προέρχεται από την αμαρτία. Μπορεί η αμαρτία να έχει την γλυκύτητα της ηδονής, αλλά μετά την ηδονή υπάρχει η πικρία της νόσου.
Με την αμαρτία επέρχεται η διαταραχή της προσωπικότητος. Αρρωσταίνει η ψυχή και κατ’ επέκταση υποφέρει και το σώμα. Τέτοιου είδους είναι οι περισσότερες ασθένειες της εποχής μας, ψυχοσωματικές. Σ’ αυτή την περίπτωση ανήκε και ο παράλυτος του σημερινού Ευαγγελίου. Η σωματική του παράλυση ήταν έκφραση μιας παραλυμένης από την αμαρτία ψυχής. Γι’ αυτό ο Ιησούς θεραπεύει πρώτα την αρρωστημένη ψυχή συγχωρώντας τις αμαρτίες του και ύστερα θεραπεύει το σώμα.
Για να ξεπεράσουμε λοιπόν τη θλίψη και να ξαναβρεί η ψυχή μας την ευτυχία, είναι ανάγκη να ενωθούμε με την πηγής της ζωής, τον Χριστό. Την ώρα του πόνου έχουμε ανάγκη από το φάρμακο της αθανασίας που είναι το Σώμα και το Αιμά του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, το οποίο προσφέρεται «εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον».

alt

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος της Ενορίας π. Νικόλαος Κουλουμπρούκας εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Ενοριτών ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και την τέλεση της θείας Λειτουργίας, ενώ κατά την διανομή του αντιδώρου οι πιστοί εξέφρασαν τα συναισθήματα της αγάπης και του σεβασμού προς τον Ποιμενάρχη τους.
Ακολούθως στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου προσεφέρθησαν καφές και γλυκίσματα παρασκευασμένα από τις ευσεβείς κυρίες τις ενορίας. Εκεί ο Σεβασμιώτατος ωμίλησε και πάλι στους πιστούς εκφράζοντας την χαρά του που ευρέθηκε για μία ακόμη φορά στην γραφική κωμόπολη του Δομοκού και στους ευσεβείς κατοίκους της και ετόνισε πόσο πολύ αγαπά να επισκέπτεται την επαρχία, το οποίο πράττει σύχνα, όταν και οι υποχρεώσεις του, στην έδρα της Μητροπόλεως το επιτρέπουν.

alt

Κατά την επιστροφή του στη Λαμία ο Σεβασμιώτατος με τη συνοδεία του επισκέφθηκε τη Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Ομβριακής, όπου προσεκύνησε την θαυματουργό εικόνα του προστάτου και εφόρου της Μονής, Αγίου Αθανασίου και ευχήθηκε στην αδελφή Μακαρία για την Αγία Τεσσαρακοστή.

altΕτικέτες