Τοποθετήθηκε πίνακας με τη δολοφονία του Καποδίστρια στον Άγιο Σπυρίδωνα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Ο Προοδευτικός Σύλλογος Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ» βημάτισε στην κάλυψη ενός κενού στον πολιτισμό της πόλης μας.

Στον ιστορικό ναό του Αγιοσπυρίδωνα έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 η δολοφονία του Κυβερνητη… Την εικόνα της δολοφονίας ζωγράφισαν καλλιτέχνες της εποχής αλλά και καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν στα μετέπειτα χρόνια από το θέμα.

Ο Αναπλιώτης καλλιτέχνης Αλέξανδρος Τσαματζόγλου απέδωσε την σκηνή της δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια με την δική του όραση, έμπνευση και ευαισθησία.

Αντίγραφο του έργου του παραχωρήθηκε στον «ΠΑΛΑΜΗΔΗ».

Κάπως έτσι εμπλουτίστηκε η ιστορική μνήμη στον Αγιοσπυρίδωνα. Με την βούληση της Όλγας, του Γιώργου, του Θεοδόση… Του Προέδρου Γ.Μαντά και του Γιάννη…

Εδώ και μερικά χρόνια εκλάπη από την εκκλησία του Αγιοσπυρίδωνα μια πρωτόλεια φωτογραφία πίνακα που απεικονίζει την δολοφονία του Κυβερνήτη.

Ερχόμαστε να καλύψουμε το κενό της αναπαράστασης, που μόνο μια μικρή ανώνυμη τζαμένια κατασκευή, δεξιά της εισόδου, δείχνει στην φαντασία του επισκέπτη το μεγαλύτερο έγκλημα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Από σήμερα, ζωντανή η σκηνή της δολοφονίας κοσμεί την εκκλησία. Ο πατέρας Βασίλειος στήριξε ένθερμα την προσπάθεια του Συλλόγου και του αξίζουν εύσημα (παρά την μετριοφροσύνη του).

Το έργο ας μείνει στον χρόνο…Ετικέτες