Τον προστάτη της Αγιο Δημήτριο τίμησε η Μονή Καρακάλα στο Ναύπλιο (ΦΩΤΟ)

Loading...


Του Ευάγγελου Μπουγιώτη
Πανηγυρικά και με κάθε μεγαλοπρέπεια εόρτασε τον Άγιο Δημήτριο το ομώνυμο Βυζαντινό μοναστήρι του Καρακαλά, στον Δήμο Ναυπλιέων.

Στη Μονή κάθε χρόνο στην μνήμη του Αγίου έρχονται χιλιάδες κόσμου από κάθε μέρος της Πελοποννήσου, την Κρήτη και κυρίως την πόλη των Χανίων, μιας κι η ηγουμένη της μονής αδελφή Ακακία, είναι από την Κρήτη, για να τιμήσουν τον Άγιο Δημήτριο.

Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Ιερόθεος Λουμουσιώτης, ο οποίος μίλησε για την ζωή και το έργο του μεγάλου αυτού Αγίου της ορθοδοξίας. Καθ όλη την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Δημητρίου. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτανεία της ιερής εικόνος του Αγίου Δημητρίου καθώς και των ιερών λειψάνων του γύρω από το μοναστήρι.

Το παρών τους έδωσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γ.Μανιάτης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γ.Ανδριανός και ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ.Κωστούρος.

Ανήμερα της εορτής τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριου. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα σε όλο τον κόσμο. Στην μονή ζει γυναικεία αδελφότητα, με ηγουμένη την Αδελφή Ακακία. Η μονή του Αγίου Δημητρίου ή Καρακαλά είναι άγνωστο πότε κτίσθηκε μιας και δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία, αναφέρεται σε πατριαρχικό σιγίλιο του 1798.

Γύρω στο 1800 καταστράφηκε από πυρκαγιά. Ξαναχτίστηκε το καθολικό της μονής το 1871, σε σχέδιο ναού της Κύθνου, με μορφή αρχιτεκτονική από την Τραπεζούντα αλλά και στοιχεία ρυθμού φράγκικα. Είναι αγιογραφημένο από τον Χ. Βούλγαρη με ξυλόγλυπτο τέμπλο. Παλαιότερα το μοναστήρι τού Καρακαλά ονομαζόταν Μονή Ξεροκαστελίου. Καστέλι είναι Φράγκικη λέξη και σημαίνει Κάστρο, Φρούριο. Πράγματι εκεί δίπλα υπήρχε ένας Φράγκικος Πύργος, απομεινάρι από κάποιο παλιό Κάστρο. Όταν ήρθαν οι Τούρκοι, κράτησαν το ίδιο το όνομα, Ξεροκαστέλι, πού στην γλώσσα τους λέγεται: Καρακουλέ. Αυτό το τελευταίο επικράτησε πλέον με τη μικρή παραφθορά στην κατάληξη, και μέχρι σήμερα λέγεται, Μονή Καρακαλά. Δεύτερη εκδοχή η οποία δεν έχει ιστορικά ερείσματα συνδέει το όνομα του μοναστηριού με την περίφημη και ιστορική Μονή Καρακάλου, τού Αγίου Όρους.

Το μοναστήρι είχε σημαντική συμβολή στην επανάσταση του 1821 όπου ο ηγούμενος του Διονύσιος Σουρίλας ξεσηκώνει Χέλι και Κοφίνι και παίρνει και ο ίδιος μέρος στην πολιορκία του Ναυπλίου. Και αργότερα όσοι γλίτωσαν από τη μάχη του Πέτα, ήρθαν στο μοναστήρι του Καρακαλά να γίνουν πυρήνας τακτικού στρατού.

Το 1943 τέλος οι Γερμανοί ανατίναξαν τα λίγα κελιά πού είχε τότε η μονή. Το Μοναστήρι είναι γνωστό για τα υπέροχα εργόχειρα και κεντήματα που φτιάχνουν οι αδερφές, που τα εκθέτουν και πουλούν στην μικρή έκθεση της Μονής.

ΚΑΡΑΚΑΛΑ  AG_DHMHTRIOU_ANHM3.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ  AG_DHMHTRIOU_ANHM4.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ  AG_DHMHTRIOU_ANHM7.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 1.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 13.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 15.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 19.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 20.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 23.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 26.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 27.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 28.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ 8.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ AG_DHMHTRIOU_ANHM1.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ AG_DHMHTRIOU_ANHM2.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ AG_DHMHTRIOU_ANHM5.jpg
ΚΑΡΑΚΑΛΑ AG_DHMHTRIOU_ANHM9.jpg


Ετικέτες