Τιμήθηκε η μνήμη της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού στην Ι. Μ. Πειραιώς (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Κυριακή μετά την Ύψωσιν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, 20 Σεπτεμβρίου 2015, κατά την οποία συνέπεσε φέτος και η μνήμη των αγίων ενδόξων μαρτύρων Ευσταθίου, Θεοπίστης της συζύγου αυτού, Αγαπίου και Θεοπίστου των υιών αυτών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τους ιερείς του Ναού, ετέλεσε το μυστήριον της αναιμάκτου Θείας Μυσταγωγίας στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Καλλιπόλεως Πειραιώς.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ευαγγελικό και αποστολικό ανάγνωσμα της Κυριακής (Μαρκ. 8, 34 – 9, 1 και Γαλ. 2, 16-20), ερμηνεύοντας ιδιαίτερα το Κυριακό χωρίο «Όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν» και το Παύλειο «Ζω δε ουκέτι εγώ, ζη δε εν εμοί Χριστός».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, παρουσία πλήθους πιστών, έλαβε χώρα με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη ετήσια σεμνή τελετή μνήμης της γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Στον εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού υπάρχει προτομή του εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης, της οποίας τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου 2004 επί αρχιερατίας του Γέροντος Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς κ. Καλλινίκου και Δημαρχίας του κ. Χρήστου Αγραπίδη. Η προτομή φιλοτεχνήθηκε από τον κ. Στυλιανό Μέλιο, με την ευγενική χορηγία του κ. Βασιλείου Τζαννή.

Η τελετή άρχισε με ευλογία κολλύβων από τον Σεβασμιώτατο στην μνήμη των μητροπολιτών και εθνομαρτύρων Χρυσοστόμου Σμύρνης, Αμβροσίου Μοσχονησίων, Γρηγορίου Κυδωνιών, Προκοπίου Ικονίου, Ευθυμίου Ζήλων και των συν αυτοίς αναιρεθέντων κατά την μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Έπειτα κατατέθηκε στεφάνι στην προτομή του εθνομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης από τον Περιφερειάρχη του Α΄ Διαμερίσματος Πειραιώς κ. Νικήτα Γκόλφη και τον επίτιμο πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Πειραιώς κ. Παναγιώτη Κουβάτσο. Στη συνέχεια, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής και ψάλθηκε ο Εθνικός μας Ύμνος.

Ο λόγος, έπειτα, δόθηκε στον διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του ΕΚΠΑ κ. Χαράλαμπο Μηνάογλου, ο οποίος εξεφώνησε θαυμάσια και εξαίρετη ομιλία περί της μικρασιατικής καταστροφής.

Στη συνέχεια, έλαβε χώρα η απονομή βραβείων από τον Σεβασμιώτατο στους τρεις αριστούχους μαθητές των σχολείων της ενορίας της Αγίας Παρασκευής.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχαριστίες.

Η σεμνή τελετή έλαβε πέρας με την γυναικεία χορωδία του Δήμου Περάματος «Μουσικές Δημιουργίες», η οποία τραγούδησε μικρασιατικά άσματα, με τα οποία ηύφρανε την ακοή των πιστών, και ακολούθησε προσφορά κερασμάτων.

2109peir.JPG
2109peir1.JPG
2109peir2.JPG
2109peir3.JPG
2109peir4.JPG
2109peir5.JPG
2105peir6.JPG
2105peir7.JPG
2105peir8.JPG
2105peir9.JPG
2109peir11.JPG
2109peir12.JPG
2109peir13.JPG
2109peir14.JPGΕτικέτες