Τη μνήμη του τοπικού Αγιου Ιερομάρτυρα Αλκίσωνος τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Loading...


Τη μνήμη του τοπικού Άγιου Ιερομάρτυρα Αλκίσωνος, Μητροπολίτη Νικοπόλεως του Ομολογητού τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Ο μέγας αρχιερατικός εσπερινός τελέστηκε στα ερείπια της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αλκίσωνος, χοροστατούντος του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου.

Ο εορταστικός εσπερινός τελέστηκε φέτος για δεύτερη φορά για να τιμηθεί η μνήμη του Αλκίσωνος, ο οποίος έζησε στη Νικόπολη τον 6ο αιώνα μ.Χ. ως Μητροπολίτης, ενώ λίγο πριν τον εσπερινό η κα Χρυσάνθη Αναγνώστου πραγματοποίησε ξενάγηση στο χώρο δίνοντας χρήσιμες πληροφορίες για ένα μνημείο της περιοχής που είναι άγνωστο στους περισσότερους.

Η Βασιλική Β (Αλκίσωνος), ο μητροπολιτικός ναός της Νικόπολης, βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης και χρονολογείται στα μέσα του 5ου αι. Πρόκειται για μεγάλων διαστάσεων πεντάκλιτη βασιλική, με βοηθητικά προσκτίσματα στα νοτιοδυτικά και επιμήκη μνημειακή στοά στο δυτικό τμήμα της. Στο μέσον περίπου του κεντρικού κλίτους διατηρείται αποσπασματικά ο άμβωνας. Τα δάπεδα κοσμούνταν με μαρμαροθετήματα σε ποικίλα σχέδια, ενώ ψηφιδωτά κοσμούσαν το νάρθηκα, το τρίστωο αίθριο και χώρους των προσκτισμάτων.

Μετά το πέρας της ιεράς ακολουθίας ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης απευθυνόμενος στους πιστούς σημείωσε πως κάθε πέτρα που βρίσκεται σε αυτό το σημείο έχει να πει και μια ιστορία και θα πρέπει τα ιστορικά μνημεία να τα διαφυλάττουμε και να τα αναδεικνύουμε όχι μόνο για να προάγουμε τον πολιτισμό αλλά και γιατί με αυτόν τον τρόπο τιμούμε τη μνήμη των ανθρώπων οι οποίοι κάποτε θυσίασαν κόπο, ιδρώτα και αίμα πολλές φορές για να αναγείρουν αυτά τα κτίσματα.

Ο σεβασμιότατος ευχαρίστησε θερμά την προϊσταμένη της 18ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Παπαδοπούλου γιατί έδωσε την άδεια για να τελεστεί η λειτουργία του Εσπερινού στο σημείο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη ζωή του Ιερομάρτυρος Αλκίσωνος και τις αρετές του, σημειώνοντας πως η πίστη μας στο Χριστό είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μαρτύριο και τη δίωξη.

preveza1.jpg
preveza2.jpg
preveza3.jpg
preveza4.jpg

 Ετικέτες