Τα »κονάκια» των Σαρακατσαναίων ευλόγησε ο μητροπολίτης Λαγκαδά

Loading...


Τα εγκαίνια του παραδοσιακού οικισμού των Σαρακατσαναίων τα επονομαζόμενα «Κονάκια», ετέλεσε το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εις τον πολυχώρον των Λουτρών του Λαγκαδά.

Κατά την τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως και των πολιτιστικών φορέων της επαρχίας μας ενδεδυμένοι με τις Παραδοσιακές φορεσιές των Σαρακατσανέων καθώς και πολλής κόσμος ο οποίος προσήλθε για να δει αυτόν τον πρωτότυπο και μοναδικό οικισμό , ο οποίος δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και μεράκι με σκοπό να γνωρίσει σε όλους μας την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Τα κονάκια είναι η πρωτόγονη κατοικία των προγόνων των Σαρακατσαναίων και χρησιμοποιούνταν για το ξεκαλοκαίριασμα των Σαρακατσαναίων κτηνοτρόφων, όταν αυτοί ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στα ορεινά.

Η κατασκευή αυτής της πανάρχαιας κλαδόπλεχτης περίκεντρης καλύβας βασίστηκε στην εφαρμογή ενός σχήματος ελλειψοειδούς εκ περιστροφής και στηρίχτηκε σε ειδική τεχνική. Σήμερα για τους απογόνους των Σαρακατσαναίων, το κονάκι αποτελεί τη κιβωτό των παραδόσεων, των αρετών και αξιών του τόπου και υπαγορεύει την μεγάλη ευθύνη για την ανάδειξη και θωράκιση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Κατά την διάρκεια του συντόμου χαιρετισμού του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, συνεχάρη τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο των «Σαρακατσανέων», καθώς και όλους όσους είχαν την ιδέα της δημιουργίας και υλοποιήσεως ενός τέτοιου παραδοσιακού οικισμού, που σκοπό έχει να μας θυμίζει συνεχώς την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του λαού μας, καθώς και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Έθνος μας, ταυτόχρονα δε, και την υποχρέωση που έχουμε όλοι μας έναντι των προγόνων μας που αγωνίστηκαν για την διατήρηση όλων αυτών των ιδανικών διατηρώντας, ο καθένας χωριστά αλλά και όλοι μαζί, την Πίστη μας ακέραιη σε μια εποχή που πλήττεται διαρκώς από έλλειψη ιδανικών και σωστών προτύπων.

Μετά το πέρας των Εγκαινίων ακολούθησε ξενάγηση στον οικισμό και στις καλύβες που υπάρχουν σε αυτόν, ενώ παραδοσιακά συγκροτήματα παρουσίασαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

 


 Ετικέτες