Συνάντηση για το ΕΣΠΑ είχαν Μητροπολίτης Μαρωνείας και δήμαρχος Κομοτηνής

Loading...


Ρεπορτάζ: Δήμητρα Συμεωνίδου

Να κλείσει ομαλά και αναίμακτα η τρέχουσα προγραμματική περίοδος και να εξελιχτεί ομαλά η νέα προγραμματική περίοδος.

Διπλή ευχή με νόημα, έδωσε ο Γιώργος Πετρίδης δήμαρχος Κομοτηνής στην πρώτη συνάντηση για το ΕΣΠΑ που έγινε χθες στην πόλη μας με πρόεδρο στην επιτροπή παρακολούθησης τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Το νόημα της ευχής έγκειται στο ότι ο Δήμος έχει έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και φυσικά δε θέλει να απολέσει χρηματοδότηση για αυτά, ενώ έχει προετοιμάσει την ένταξη νέων έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Η αποτίμηση των ενταγμένων έργων στο προηγούμενο ΕΣΠΑ για το Δήμο Κομοτηνής δείχνει, σύμφωνα με τον δήμαρχο, πως «τα έργα έχουν κυλήσει ομαλά. Οι όποιες καθυστερήσεις είναι μέσα σε αποδεκτά πλαίσια.

Υπάρχει όμως ένα οριζόντιο πρόβλημα για την Ελλάδα, την Περιφέρεια και φυσικά το Δήμο που έχει να κάνει με την ομαλή χρηματοδότηση των έργων». Προς το παρόν, πρόσθεσε ο κ. Πετρίδης, «δεν έχουμε καμία παύση χρηματοδότησης έργου και αυτό τιμάει κυρίως τους ανάδοχους, που επιδεικνύουν ανοχή σε καθυστερήσεις χρηματοδοτήσεων». Τους τελευταίους μήνες καταγράφεται καθυστέρηση στην πληρωμή έργων του ΕΣΠΑ, έκανε γνωστό ο δήμαρχος.

Οι προτεραιότητες του Δήμου Κομοτηνής
Πάντως ο Δήμος Κομοτηνής συνεχίσει να προσβλέπει σε ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020. Τις προτεραιότητες παρουσίασε ο δήμαρχος λέγοντας τα εξής «τα τελευταία τέσσερα χρόνια θέσαμε κάποιες προτεραιότητες και τις υπηρετήσαμε. Αυτές είχαν να κάνουν με τις υποδομές των γειτονιών και οικισμών που υστερούσαν. Σε αυτό εστιάσαμε και έτσι θα συνεχίσουμε». Δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης για όλους τους οικισμούς τίθενται σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ εντός της πόλης ο Δήμος στοχεύει στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της. Γι’ αυτό, ανέφερε ο δήμαρχος, «έχω δώσει εντολή και έχει ξεκινήσει πράξη αναλογισμού και εφαρμογής σχεδίου στην εξωτερική περίμετρο του Βυζαντινού Τείχους. Παράλληλα προχωράμε σε έναν σχεδιασμό που θα εντάσσει την περιοχή από το Ιμαρέτ, το Γενί Τζαμί και το Βυζαντινό Τείχος σε μία ενιαία χωρική ενότητα, την οποία θα αναδείξουμε, δημιουργώντας μία τουριστική ταυτότητα για την πόλη μας». Τέλος ο Δήμος Κομοτηνής θα αξιοποιήσει οποιαδήποτε χρηματοδοτική δυνατότητα δίνει το νέο ΕΣΠΑ για ενίσχυση της τοπικής μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας

Οι προτεραιότητες της Μητρόπολης
Όμως σε ευρωπαϊκά κονδύλια προσβλέπει και η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. Έτσι στην χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης υπό τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γιώργο Παυλίδη, συμμετείχε και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο οποίος είχε επιμέρους συναντήσεις μικρής διάρκειας με τον περιφερειάρχη, αλλά και τους αντιπεριφερειάρχες. Ο μητροπολίτης άκουσε με ενδιαφέρον το περιεχόμενο της παρουσίασης και ειδικότερα τους νέους άξονες του ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014 – 2020, γιατί όπως τόνισε ο ίδιος «ευελπιστούμε η μητρόπολη και η τοπική μας εκκλησία να αποτελέσει έναν από τους δικαιούχους σε έργα, που αφορούν την κοινωνική πρόνοια, τον πολιτισμό και τον θρησκευτικό τουρισμό. Ο καθένας από τον χώρο του πρέπει να βοηθήσουμε με έργα τον τόπο μας, ο οποίος και όμορφος είναι και τίποτα δεν έχει να ζηλέψει από άλλους προορισμούς και μέσα από την ποιότητα των ανθρώπων μπορεί να αποτελέσει έναν προορισμό».

Ετοιμότητα μελετών υπάρχει, επιβεβαίωσε ο μητροπολίτης σημειώνοντας «στη μητρόπολη ήδη γίνονται μελέτες για έργα. Βρισκόμαστε στη φάση της ωρίμανσης και όταν είναι έτοιμα θα κατατεθούν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας». Στη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να δημοσιευτούν οι πρώτες προσκλήσεις για την υλοποίηση προγραμμάτων της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020. Βασικές προτεραιότητες είναι η χρηματοδότηση δράσεων για την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.Ετικέτες