Συγχαρητήρια Άνθιμου στους Θεσσαλονικείς για τις εορταστικές εκδηλώσεις

Loading...


Μήνυμα με ευχές και συγχαρητήρια προς τους πολίτες της Θεσσαλονίκης εξέδωσε ο Μητροπολίτης Άνθιμος με αφορμή τις δεκαήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στην πόλη. 

Ολόκληρο το μήνυμα έχει ως εξής: 

Θεωρώ χρέος μου να απευθυνθώ προς το πλήρωμα του ευσεβούς και ηρωικού λαού της ιστορικής πόλεώς μας της Θεσσαλονίκης για το εορταστικό δεκαήμερο που μας εχάρισαν οι εκκλησιαστικές και οι εθνικές εκδηλώσεις από της 19ης έως της 29ης Οκτωβρίου του τρέχοντος σωτηρίου έτους 2014.

· Η πρώτη σημαντική έναρξη ήταν η μετακίνηση της Λάρνακος των ιερών Λειψάνων του πολιούχου μας αγίου Δημητρίου από του μαρμαρίνου Κιβωρίου στο σολέα του ιερού Ναού προς άνετον προσκύ-νησιν υπό των πιστών την Κυριακή 19-10-2014.

· Στη συνέχεια η εορταστική άφιξη της ιεράς και παλαιοτάτης θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Τριφώτισσας από τον Καθεδρικο Ναό του αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως, όπου μετεφέρθη το 1922 από την Αίνο της Ανατολικής Θράκης. Πρόκειται για ανάγλυφη ελκυστική και θαυματουργική εικόνα. Θείες Λειτουργίες και ακολουθίες ετελούντο συνεχώς ημέρα και νύκτα.

· Το Σάββατο το πρωί 25η Οκτωβρίου, παραμονή της μνήμης του αγίου Δημητρίου έγινε η τιμητική περιφορά των Λειψάνων και της εικόνος του πολιούχου μας και της εικόνος της Παναγίας της Τριφώτισσας με την συμμετοχή πολλών Μητροπολιτών και Ιερέων, των εκπροσώπων των Αρχών και πλήθους λαού. Το εσπέρας ετελέ-σθη ο μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπο-λίτη Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

· Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ετελέσθη η μεγάλη πανηγυρική Θεία Λειτουργία για την μνήμη του μεγαλομάρτυρος και πολιούχου της Θεσσαλονίκης αγίου Δημητρίου, με την συμμετοχή δέκα πέντε (15) Σεβ. Μητροπολιτών και δέκα πέντε (15) ιερέων και πλήθους Λαού. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη η μεγάλη επίσημη Δοξολογία ενώπιον των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών. Την Κυβέρνηση εξεπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Γεώργιος Ορφανός, την δε εόρτιο ομιλία έκαμε ο Παν. Μητροπο-λίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος. Η συμμετοχή του ευσεβούς Λαού μας για να εκκλησιασθή και να προσκυνήση την Παναγία και τον α-γιο Δημήτριο υπήρξε αθρόα, συνεχής και συγκινητική.

 Την 27η Οκτωβρίου έγινε η παρέλαση των μαθητών και των μαθητριών των Σχολείων της πόλεώς μας.

· Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, εκορυφώθηκε με την επίσημη κα-τάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Γ’ Σώματος Στρατού, τις θείες Λειτουργίες εις όλους τους Ναούς, και την Μεγάλη Παρέλαση ενώ-πιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια και των λοιπών εκπροσώπων των Αρχών. Εκπληκτική και ελπιδοφόρα η παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων. Αλησμόνητη θα μείνη η πτήση του υπερηχητικού αεροπλάνου της Πολεμικής Αεροπορίας με τους μοναδικούς ανάστροφους ελιγμούς.
 

Απευθύνω ευχές και συγχαρητήρια εις όλους και εις τους συμπολί-τες μας της Θεσσαλονίκης. Ο άγιος Θεός, η Παναγία και ο άγιος Δημή-τριος να μας χαρίζουν υπομονή, δύναμη και ελπίδα.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+Ο ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΘΙΜΟΣΕτικέτες