π. Νεκτάριος Μαμαλούγκος: Η εκκλησιαστική παράδοση προτείνει τρεις οδούς (ΦΩΤΟ)

Loading...


Η πρώτη Κυριακάτικη Εσπερινή Ομιλία για το 2015 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων την Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015, όπου ομιλητής ήταν ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Νεκτάριος Μαμαλούγκος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών – Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Πλάκας, με θέμα “ΑΣΚΗΣΙΣ ΚΑΙ ΝΗΨΙΣ ΕΝ ΤΩ ΚΟΣΜΩ”.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ανθρώπου να επιτύχει την κάθαρση των παθών του, που θα τον οδηγήσει στη θέωση, χρησιμοποιώντας ως οδηγό την ασκητική και νηπτική παράδοση της Εκκλησίας, όπως επίσης και στην εξέλιξη της μοναστικής ζωής και ασκήσεως.
Η εκκλησιαστική παράδοση προτείνει τρεις οδούς προκειμένου ο άνθρωπος από την κάθαρση να φτάσει στη θέωση: τη θεολογική, την ασκητικὴ και τη νηπτικὴ οδό. Θεολογία είναι η επίγνωση της ελευθερίας δια της γνώσεως της φύσεως των όντων, άσκηση είναι ο συνεχὴς έλεγχος του φυσικού θελήματος και νήψη είναι η επίτευξη μιας εσωτερικής ησυχίας.
Τέλος, ο ομιλητής αναφέρθηκε στους 12 Λόγους του Αββά Ισσάκ του Σύρου, οι οποίοι αποτελούν ένα μνημειώδες έργο και συνέβαλλαν καθοριστικά στις δογματικές διατυπώσεις για τον ησυχασμό και την εσωτερική πνευματική ζωή, αλλά και επηρρέασαν εν γένει την θεολογική σκέψη της Εκκλησίας.
Την επόμενη Κυριακή 18η Ιανουαρίου 2015 ομιλητής θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Γερβάσιος Ραπτόπουλος, Ιεροκήρυκας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: «Η ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ».

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΙΣ

Μετά το πέρας της ομιλίας πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Αιδεσιμολογιωτάτου ομιλητή για την επιτυχημένη επιστημονική του σταδιοδρομία, αλλά και την εν γένει προσφορά του στην Εκκλησία και την Ιερά Μητρόπολή μας. Στην προσωπικότητα και το έργο του αναφέρθηκε ο Αιδεσιμολογιότατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρεσθένης, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Αμβροσίου απένειμε στον π. Νεκτάριο τιμητικό δίπλωμα και μια εικόνα της Παναγίας Τρυπητής, τον ευχαρίστησε για το τόσο σημαντικό έργο που επιτελεί και ευχήθηκε όπως ο Κύριός μας παρέχει σε αυτόν και την οικογένειά του πλούσιες τις ευλογίες Του.Ετικέτες