Πρώτη Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως(ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015 ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, τέλεσε την πρώτη Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως, παρουσία Ιερέων της πόλεως και πλήθους κόσμου, οι οποίοι και μετείχαν στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Η επόμενη Εσπερινή Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, την οποία θα τελέσει ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, θα είναι την ερχομένη Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015 στον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλία Τριπόλεως και ώρα 7.00 μ.μ.
Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων

Επειδή η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι κατ’ εξοχήν περίοδος πένθιμος, και ο πανηγυρικός χαρακτήρας της Θείας Ευχαριστίας δεν συμφωνεί με τον πένθιμο χαρακτήρα της περιόδου αυτής, η Εκκλησία όρισε η Θεία Λειτουργία να τελείται μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές της Μ. Τεσσαρακοστής, με εξαίρεση τη γιορτή του Ευαγγελισμού, εάν πέσει από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή, τις δε λοιπές ημέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, να τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.

Συνεχίζοντας και εμείς σήμερα το παλαιό εκκλησιαστικό τυπικό, που όριζε ότι οι Χριστιανοί πρέπει να μεταλαμβάνουν συχνά, και κατά την εντολή του Ιησού Χριστού μας, «ο τρώγων μου την σάρκα και πίνων μου το αίμα εν εμοί μένει, καγώ εν αυτώ», εννοείται κάνοντας νηστεία, συνδυαστικά με το μέγα Μυστήριο της Εξομολογήσεως και με ευλογία πάντοτε του Πνευματικού, η Εκκλησία προχώρησε στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων κατά τη Μ. Τεσσαρακοστή.

Λέγεται Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, διότι ο άγιος Άρτος, καθαγιάζεται από την προηγούμενη Κυριακή, δηλαδή από την προηγουμένη Θ. Λειτουργία, εμποτίζεται στο άγιο Αίμα του Κυρίου μας, φυλάσσεται στο άγιο Αρτοφόριο της Αγίας Τραπέζης και προσφέρεται για θεία Κοινωνία την ημέρα που τελείται η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων .

Η Λειτουργία αυτή είναι κανονικά εσπερινή (γι’ αυτό τελείται μετά του Εσπερινού). Όμως, τελείται και τα πρωινά κάθε Τετάρτης και Παρασκευής την περίοδο της Μ. Τεσσαρακοστής προς διευκόλυνση των πιστών, στο να μπορούν να μετέχουν της Θείας Ευχαριστίας.

 

 

 

 

 

 Ετικέτες