Ποτάμι ευλαβείας ενώπιον του χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πλήθη πιστών από την Πάτρα και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, έσπευσαν όλες τις ημέρες που παρέμειναν τα Ιερα Λείψανα του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών, προκειμένου να προσκυνήσουν και να καταθέσουν τα μύρα της ευλαβείας τους ενώπιον του χαριτοβρύτου λειψάνου του Αγίου Λουκά του Ιατρού και θαυματουργού, που μετεφέρθη στην πόλη του Αγίου Ανδρέου από την Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Συμφερουπόλεως, κατόπιν ευλογίας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ρωσίας κ. Κυρίλλου και κανονικής αδείας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λαζάρου.

Το βράδυ της Παρασκευής 8.4.2016. ετελέσθη Ιερά Αγρυπνία υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, στην οποία έψαλαν οι Μοναχές της Ιεράς Μονής Ελεούσης Πατρών.

Το πρωί της Κυριακής, 10.4.2016. ετελέσθη η Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και χιλιάδων ευσεβών χριστιανών, που είχαν πλημμυρίσει τον Ιερό Ναό και τα πέριξ αυτού.

          Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στην μαρτυρική προσωπικότητα του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως, αλλά και στην μεγάλη προσωπικότητα του Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Γρηγορίου του Ε’, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, την μνήμη του οποίου, η Εκκλησία τιμά την 10η Απριλίου.

          Συγκινητική ήτο η αναφορά του στο μαρτύριο του Αγίου Γρηγορίου του Ε’ και στις ιστορικές μαρτυρίες από την μεταφορά του Λειψάνου του στην Οδησσό και στην επανακομιδή του στην Αθήνα, ως και στο ποίημα του Βαλαωρίτη στον Ανδριάντα του Αγίου Γρηγορίου του Ε’.

 Επίσης, ο Σεβασμιώτατος, συνεχάρη τον ευσεβή Πατραικό Λαό και τους ευλαβείς Προσκυνητάς από τα άλλα μέρη της Ελλάδος, οι οποίοι προσέτρεξαν για να ασπασθούν τα πανσεβάσμια Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

   Ευχαρίστησε δε εκ βάθους καρδίας, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για την άδεια που έδωσαν για να έλθη το ιερό λείψανο στην Πάτρα, καθώς και τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρο για την ευλογία και την συγκατάθεση, που παρείχαν .

   Με θερμά λόγια επίσης ωμίλησε για τον Αρχιερατικό Επίτροπο Συμφερουπόλεως, Πρωθιερέα π. Σέργιο, τον π. Γρηγόριο και την Γερόντισσα Ευσεβία, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Συμφερουπόλεως, οι οποίοι συνόδευσαν τον ιερό Λείψανο κατ’ αυτάς τας ημέρας, ως και το Ίδρυμα Άγιος Ανδρέας της Μόσχας για την μεταφορά του Λειψάνου στην Πάτρα.

Το απόγευμα της Κυριακής ετελέσθη εν πληθούση Εκκλησία ο Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Το πρωί της Δευτέρας ετελέσθη η Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου, ο οποίος εκήρυξε τον θείο λόγο.

          Το ιερό Λείψανο  αναχωρεί από την Πάτρα το πρωί της Τρίτης, μετά από την Ιερά Παράκληση προς τον Άγιο Λουκά που θα τελεσθή στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών.