Πλειάδα Αρχιερέων και πιστών στην κηδεία του Μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος

Loading...


Αποστολή για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Μητρόπολη Φθιώτιδος

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος τελέσθηκε η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Σεβαστείας ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Επίσκοπος Διαυλείας, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Αξώμης, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Μητροπολίτης Σταγών καί Μετεώρων, ο οποίος έχει ορισθεί και τοποτηρητής της Μητρόπολης και οι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης, Μονεμβασίας, Ἄρτης, Λαρίσης, Βεροίας, Ξάνθης, Ναυπάκτου, Καστορίας, Φθιώτιδος, Δημητριάδος, Θεσσαλιώτιδος, Καισαριανής, Κασσανδρείας, Πειραιώς, Σερρών, Σύρου, Σιδηροκάστρου, Χαλκίδος, Νέας Σμύρνης, Κερκύρας, Γλυφάδας, Ἐδέσσης, Ζιχνών, Κοζάνης, Μεσογαίας, Νεαπόλεως, Πατρών, Αἰτωλίας, Δράμας, Σισανίου, Κορίνθου, Μεσσηνίας, Θηβών, Ιλίου, Ζακύνθου, Κηφισίας, Λαγκαδᾶ, Ἱερισσοὺ, Μαρωνείας, Αργολίδος, Κίτρους, Δωδώνης, Κορωνείας, Επιδαύρου, Σαλώνων και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Περγάμου, Προικοννήσου, Αρκαλοχωρίου, Θεουπόλεως και ο Μητροπολίτης Αυλώνος.

Λίγο πριν την εξόδιο ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μιλώντας στον 89,5 δήλωσε πως «είναι μεγάλη η θλίψη, η στενοχώρια και ο πόνος μας. Υπάρχει ζωντανό το παράδειγμα της διακονίας του θυσιαστηρίου του Κυρίου μας. Ευχόμαστε η Εκκλησία να αναδείξει έναν αντάξιο συνεχιστή του έργου του».

Μετά την ακολουθία ο Μητροπολίτης Σεβαστείας μετέφερε τα συλληπητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη και αναφέρθηκε στα πολλά και σπουδαία, όπως είπε, έργα του μακαριστού Μητροπολίτη και στο ενδιαφέρον του για τις ιερές μονές.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Αξώμης, ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τόνισε πως «ο μακαριστός Μητροπολίτης ήταν ο Δεσπότης που αγάπησε η Εκκλησία και ο λαός».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε πως «παρόλο που δεν ήταν από την Ελασσώνα ο μακαριστός, την αγάπησε σαν δική του πατρίδα, αγάπησε τον τόπο και τον λαό».

Ο Δήμαρχος Γιώργος Πασχόπουλος υπογράμμισε για τον μακαριστό πως «υπήρξε πραγματικός πατέρας και αδελφός. Όλη η πόλη σήμερα, βιώνει το πένθος και την απώλεια του καθοδηγητή, καλού, δίκαιου και δικού μας Ποιμένα».

Ο Καθηγητής Θεολογίας κ. Τρίτος, ως εκπρόσωπος των καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο έργο του Μητροπολίτη Ελασσώνος λέγοντας πως «ήταν πολύπλευρο, πνευματικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό και πολιτιστικό». Μίλησε για τον αγώνα του για την ίδρυση μοναστηριών και την στήριξη των ανθρώπων της Μητρόπολής του».

Στη συνέχεια ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Ελασσώνος π. Χαρίτων Τούμπας αναφέρθηκε στη δοκιμασία του μακαριστού και τόνισε πως «μπορεί να αναχώρησε νωρίς, αλλά άφησε πίσω του έργο σπουδαίο».

Αρχιερείς, κληρικοί και λαϊκοί μιλώντας στον 89,5 έκαναν λόγο για έναν ποιμενάρχη σεμνό, ταπεινό, με εκκλησιαστικό φρόνημα και ήθος που αποτελεί ουσιαστικό παράδειγμα για όλους. Ετικέτες