Πατρών Χρυσόστομος : «Μη λησμονείτε την αιματοποτισμένη Σμύρνη μας, το καμπαναριό της Αγ. Φωτεινής & τους μάρτυρες προγόνους σας»(ΦΩΤΟ)

Loading...


Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Φωτεινής, στον ομώνυμο Ναό της, στη συνοικία των Προσφύγων από την Σμύρνη, στην Πάτρα.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στο κήρυγμά του ανεφέρθη στα μηνύματα που πηγάζουν από την ευαγγελική περικοπή, η οποία διασώζει την συνάντηση και τον διάλογο του Ιησού Χριστού με την Σαμαρείτιδα, πάνω στο πηγάδι του Ιακώβ.

Επίσης, έκανε λόγο για τις αλησμόνητες Πατρίδες, τις οποίες έχομε στην καρδιά μας, και ιδιαίτερα οι έκγονοι των προσφύγων της Σμύρνης και των μαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής, που ξεριζωμένοι από την αιματοποτισμένη Πατρίδα τους, ρίζωσαν στην μητροπολιτική Ελλάδα. Eίπε χαρακτηριστικά:

« Κρατήστε ως κόρην οφθαλμού και διατηρήστε την ιερά παρακαταθήκη που παρελάβατε από τους ήρωες και μάρτυρες προγόνους σας. Φυλάξτε στην καρδιά σας ως ατίμητο θησαυρό τα ζώπυρα του Γένους μας. Όπως μέσα στο Άγιο Βήμα αυτού του Ναού φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας από το αλησμόνητο Ναό της Αγίας, στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας, έτσι κρατείστε στην καρδιά σας την πίστη στο Θεό, στις αξίες της φυλής μας, την Ελληνορθόδοξη ταυτότητα και αυτοσυνειδησία μας.

Κρατήστε στην καρδιά σας και στην μνήμη σας τις αλησμόνητες και αλύτρωτες Πατρίδες.
Να θυμάστε για πάντα την ελληνικότατη Σμύρνη μας, την Αγία Φωτεινή και το καμπαναριό της, τη θυσία και το μαρτύριο του Εθνοιερομάρτυρα επισκόπου της Αγίου Χρυσοστόμου και των συν αυτώ, φρικτώς τελειωθέντων».

 Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τους Ιερείς του Ναού και ιδιαιτέρως τον Αρχιμ. π. Πολύκαπρο Τσιμιτσό,το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τους ευσεβείς ενορίτας για την αποπεράτωση των έργων του Ιερού Ναού, που πλέον αποτελεί ένα περίβλεπτο κόσμημα στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.
 

 

 

 

 Ετικέτες