Πανηγυρικός εορτασμός της Αγίας Παρασκευής στον Λαγκαδά-«Καμπανάκι» Άνθιμου για το Σκοπιανό (ΦΩΤΟ)

Loading...


Πάνδημος και με κάθε εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε η μνήμη της Πολιούχου και Προστάτιδος του Λαγκαδά Αγίας Παρασκευής της  Οσιοπαρθενομάρτυρος και Αθληφόρου του Χριστού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως.
Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελασσώνος κ.κ. Χαρίτονος και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου.

Εν συνεχεία, με την συμμετοχή του κόσμου και με την συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαγκαδά και τιμητικού αγήματος του Στράτου το οποίο και απέδωσε τις πρέπουσες τιμές και εκπροσώπων των Πολιτιστικών φορέων της επαρχίας μας ενδεδυμένους με τις παραδοσιακές τους στολές, πραγματοποιήθηκε η περιφορά της Θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού Ιερού Λειψάνου της Αγίας Παρασκευής εντός της πόλεως, ενώ στην κεντρική πλατεία του Λαγκαδά τελέσθηκε η Αρτοκλασία.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Αγίας Παρασκευής ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Λαγκαδά προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ.κ. Θεοκλήτου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου και του επιχώριου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος εις το Ιερό Βήμα ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος.

Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Συλλείτουργου στον γεμάτο από πλήθος Πιστών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό παρέστησαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο νεοκλεγείς Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Καραγιάννης, πολλοί ιερείς όχι μόνο της Μητροπόλεως μας αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδος, εκπρόσωποι του Στρατού Ξηράς και των Σωμάτων Ασφαλείας της πόλεως μας, της ακαδημαϊκής κοινότητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  καθώς και αντιπροσοπείες των Πολιτιστικών Φορέων της επαρχίας μας.
Τα αναλόγια του Μητροπολιτικού Ναού κόσμησαν με την παρουσία τους ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Αριστογένης Ζαΐμης, πλαισιωμένος από τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης «Ο Απόστολος Παύλος», με επικεφαλής  τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Φερεντίνο και τον Μουσικολογιώτατο κ. Ραφαήλ Ασδρέ με την χορωδία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Παρασκευής «Δαμασκηνός ο Στουδίτης».

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος και αναφέρθη στο Βίο και το Μαρτύριο της Αγίας Παρασκευής αναλύοντας εκτενώς την λέξη Οσιοπαρθενομάρτης που χαρακτηρίζει την σήμερα τιμωμένη από την Εκκλησία μας Αγία υπογραμμίζοντας ότι ονομάζεται μάρτυς διότι ομολόγησε Ιησούν Χριστόν τον οποίο και αγάπησε με όλη την δύναμη της ψυχής της, η οποία αυτή αγάπη υπαγορεύει την θυσία και κοστίζει. Το τίμημα της είναι να δώσεις ακόμα και το αίμα σου για το αγαπημένο σου πρόσωπο ιδίως μάλιστα όταν πρόκειται για τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Οι πατέρες της Εκκλησίας μας αναφέρουν ότι το μαρτύριο είναι η επισφράγιση της μαρτυρίας και της ομολογίας μας.

Εν συνεχεία της ομιλίας του τόνισε, ότι η Αγία μας ομολόγησε πρώτον ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο αληθινός Θεός, δεύτερον ότι η σωτηρία επιτυγχάνετε με την ένωση μας με τον Κύριο που γίνετε δια της μυστηριακής οδού της Αγίας μας Εκκλησίας και τρίτον ομολόγησε την αξία του ανθρωπίνου προσώπου το οποίο είναι δημιούργημα του Θεού.

Καταλήγοντας ανέφερε ότι η εορτή της Αγίας Παρασκευής είναι όντως μια μεγάλη ημέρα για εμάς του Ορθοδόξους και περιέχει πολλά και πλούσια μηνύματα για την προσωπική ζωή και την πνευματική μας πορεία. Ο Θεός μας αγάπησε και μας αγαπά πολύ. Αυτή η αγάπη Του είναι ατέλειωτη. Όπως λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Ιωάννης ο Θεολόγος, «ο Θεός δεν έχει απλός αγάπη αλλά ο Θεός αγάπη εστί». Η Αγία μας αγάπησε τον Θεό και νίκησε πρώτον τον εαυτό της και δεύτερον ξεπέρασε τον κόσμο και τις μάταιες χαρές του λέγοντας «τα πάντα ασήμαντα είναι ίνα Χριστόν κερδίσω».

Εν συνεχεία μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο η Τελετή του Αγιασμού του Αγιάσματος της Αγίας Παρασκευής το οποίο και ευρίσκετε πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και τα εγκαίνια της Κεντρικής Αιθούσης του Πνευματικού Κέντρου του Ναού η οποία και είναι αφιερωμένη εις τον Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους μας, τον Άγιο Κόσμα τον Αιτωλό του οποίου εφέτος επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 ετών από την γέννηση του η Εκκλησία της Ελλάδος έχει αφιερώσει το τρέχον έτος.
Ακολούθησε ομιλία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης με κεντρικό Θέμα τον Άγιο Κόσμα τον Αιτωλό.

Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης με τον μεστό και γεμάτο νοήματα πλούσιο λόγο του αναφέρθη εκτενώς στο Βίο και το Ιεραποστολικό Έργο που επιτέλεσε ο Άγιος Ιερομάρτυρας και Ισαπόστολος Κοσμάς ο Αιτωλός ο οποίος παίρνοντας αφορμή από την ρήση του Αποστόλου Παύλου «Μηδείς το ἑαυτοῦ ζητείτω ἀλλά τό τοῦ ἑτέρου ἕκαστος» που αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει την περιοδεία στον υπόδουλο Ελληνισμό ώστε μέσα από το έργο του να κρατήσει ζωντανό το Γένος μας.

Σε άλλος σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για τα διάφορα διεθνή ζητήματα εκφράζοντας την ανησυχία του για το θέμα των Σκοπίων, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο Συνδετικός Κρίκος όλων των Ελλήνων είναι Ορθόδοξος Πίστη μας και η προϋπόθεση για να κρατήσουμε στεγανά αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοί μας είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη την Παράδοσή μας, μιμούμενοι τα παραδείγματα των Βίων των Αγίων μας ώστε μέσα από την αγάπη και την ενότητα μας ως έθνος, να συνεχίσουμε να πορευόμαστε όπως κάναμε όλη αυτή τη μακρά περίοδο του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους παριστάμενους Αρχιερείς που  ήρθαν από την επαρχία τους, ώστε με την παρουσία τους να λαμπρύνουν την μεγάλη πανήγυρη της Πολιούχου και Προστάτιδος του Λαγκαδά καθώς  και προς τους ιερείς, τους Καθηγουμένους, τους ιεροψάλτες, τους εκπροσώπους των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και τον απλό κόσμο ανεξαρτήτου ηλικίας που με την παρουσία τους την ημέρα αυτή, τίμησαν την μνήμη και την εορτή της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρας Παρασκευής της Αθλοφόρου.Ετικέτες