Πανελ. Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας και Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών (ΦΩΤΟ)

Loading...


Το διήμερο 6 και 7 Σεπτεμβρίου διοργανώθηκε στη Νάουσα Συμπόσιο Ιστορίας, Λαογραφίας και Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορών με τον τον τίτλο «Τα δίκτυα των Βλάχων».

Το συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, τον Λαογραφικό Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, το Δήμο Ηρωϊκής πόλης Νάουσας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε συνεργασία με το Α.Π.Θ.

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων εκπροσώπησε στο Συμπόσιο την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και απηύθυνε χαιρετισμό:

Με πολλή χαρά χαιρετίζω την έναρξη του 15ου Συμποσίου Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης παραδοσιακής Μουσικής και Χορών, με θέμα «Τα δίκτυα των Βλάχων», που διοργανώνεται φέτος στην πόλη μας, την ηρωική Νάουσα, από τον Σύλλογο Βλάχων Ναούσης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και καλωσορίζω όλους τους εκλεκτούς συνέδρους στην πόλη μας.

Συγχρόνως μεταφέρω τις πατρικές ευχές και την Πατριαρχική ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου για την επιτυχή διεξαγωγή του Συμποσίου και των λοιπών πολιτιστικών δραστηριοτήτων σας, που έχουν ως στόχο την ανάδειξη του πνευματικού πλούτου και των παραδόσεων των Βλάχων αλλά και της διαχρονικής και πολύπλευρης προσφοράς τους μέσω των δικτύων που οργανώθηκαν εντός και εκτός Ελλαδικού χώρου, στην εκπαίδευση, την προετοιμασία της ελληνικής επαναστάσεως και τη συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.

Η παρουσία και η συμμετοχή στο Συμπόσιο αυτό τόσων διακεκριμένων επιστημόνων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης όσο και ειδικών μελετητών από όλη την Ελλάδα εγγυάται την επιτυχία του Συμποσίου και την προβολή της σπουδαίας ιστορίας και του πολιτισμού των Βλάχων, η παρουσία και η δραστηριότητα των οποίων είναι σημαντικό συστατικό της ζωής της Ναούσης και στις ημέρες μας και αποτελεί κεντρικό στοιχείο του πολυπολιτισμικού μωσαικού της ηρωικής αυτής πόλεως.

Ζώντας σε έναν κόσμο, στον οποίο είναι περισσότερο από εμφανής η διάσπαση των ανθρώπων και η μοναχική πορεία που επιλέγουν οι περισσότεροι, το θέμα του 15ου Συμποσίου που αναδεικνύει τα δίκτυα των Βλάχων, αποτελεί ασφαλώς μία ισχυρή υπόμνηση για τις δυνατότητες που προσφέρει η συντονισμένη δράση των ανθρώπων και ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις σας καλωσορίζω και πάλι και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου».

\

 Ετικέτες