Πανήγυρις του Αγ. Νικολάου του εν Βουνένοις στον Κούτουρλα Ευβοίας (ΦΩΤΟ)

Loading...


Γράφει ο Δρ Χαραλάμπης Μ. Μπούσιας,
Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας

Με θρησκευτική κατάνυξη και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τελέσθηκε και εφέτος ο πανηγυρικός Εσπερινός της μνήμης του Αγίου Νικολάου του Νέου, του εν Βουνένοις, στο φερώνυμο ναύδριο του στον Κούτουρλα, στα δασύσκια άλση των Διρφύων της Ευβοίας.

Με την ευλογία του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Αγίου Χαλκίδος κ. κ. Χρυσοστόμου προέστη της πανηγύρεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ο οποίος και ωμίλησε διά το ποια θέση έχει ο Θεός εις την καρδιά μας στηριζόμενος εις την φράση της Ευαγγελικής περικοπής της ημέρας «ο Χριστός έστη εν τω μέσω αυτών». Ετόνισε εμφατικά ότι κέντρο της καρδιάς μας, της οικογενείας μας, της κοινωνίας μας πρέπει να είναι ο Χριστός μας. Αυτόν είχε και ο Οσιομάρτυς Νικόλαος, ο εν Βουνένοις που συνεδύασε πίστη και ομολογία, όπως και ο Απόστολος Θωμάς, που ανεβόησε «ο Κύριός μου και ο Θεός μου, δόξα Σοι».

Παρέστησαν ο Ιερομόναχος Νήφων μετά της Συνοδείας του, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Καρυστίας, Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος, ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος, ο εκ Φλωρίνης Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος, ο Ιερεύς της γενετείρας του Οσίου Πορφυρίου π. Ευάγγελος, ο Ιερεύς του Μετοχίου π. Λάμπρος και ο Διάκονος π. Στυλιανός.

Ακολούθως εψάλησαν τα εγκώμια μετά Μεγαλυναρίων εις τον θαυματουργόν Οσιομάρτυρα, ποιήματα του κτίτορος του ναύδρίου, και μέσα εις την ευωδιάζουσα εαρινή εσπέρα με πλήρη νηνεμία, λιτανεύθηκε από τους λαμπαδηφόρους πιστούς η χαριτόβρυτη εικόνα του με το ιερό απότμημα των λειψάνων του.
Εις την τράπεζα που παρετέθη παρεκάθησαν και συνευφράνθησαν όλοι οι συμπανηγυριστές.

 

 Ετικέτες