Ο Εσπερινός της μεγάλης εορτής της Παντανάσσης στην Πάτρα(ΦΩΤΟ)

Loading...


Με λαμπρότητα ετελέσθη ο Μέγας Εσπερινός της εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Παντανάσσης των Πατρών.

Ο μεγάλος και περικαλλής Ναός της Παντανάσσης, θα παραθοδή στη θεία Λατρεία το προσεχές διάστημα, αφού περατωθούν οι εργασίες της ανακαινίσεως και αποκαταστάσεώς του, από τις ζημιές που υπέστη από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου του 2008.

Ο Ναός, έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, κατόπιν συνεργασίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου μετά του Περεφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Αποστόλου Κατσιφάρα.

Ο Εσπερινός ετελέσθη, όπως και οι άλλες ιερές ακολουθίες θα τελεσθούν, στο παρακείμενο παρεκκλήσιο της Παναγίας, το οποίο καθ’ όλον το διάστημα των εργασιών, στο μεγάλο Ναό, εφιλοξένησε τις ιερές τελετές και λατρευτικές συνάξεις.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό εχοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στους αγίους Θεοπάτορας Ιωακείμ και Άννα και στον ευκλεή καρπό τους, την Θεόπαιδα Μαριάμ, η οποία ήτο απάντησις στις δικές τους προσευχές, αλλά και στην ικεσία συμπάσης της κτίσεως για σωτηρία, αφού η πανακήρατος Κόρη έγινε η Μήτηρ του Ουρανίου Βασιλέως και Σωτήρος ημών.
Επίσης, ο Σεβασμιώτατος εστίασε στη μεγάλη δωρεά του Θεού, ώστε οι άνθρωποι να γίνωνται συνδημιουργοί Του, μέσα την γέννηση των παιδιών. Τα παιδιά μας από τη σύλληψή τους, μέχρι τη γέννηση και μετά ταύτα, είναι του Θεού, γι’ αυτό και δεν έχομε το δικαίωμα, ως δυστυχώς πολλάκις συμβαίνει, να τα σκοτώνωμε προτού γεννηθούν. Ο κλαυθμός και ο θρήνος των εκατοντάδων χιλιάδων αγεννήτων παιδιών, (μιλάμε μόνο για τη χώρα μας. Φανταστείτε τι γίνετε παγκοσμίως), που φονεύονται από τις ίδιες τις μητέρες τους, σε συνεργασία με επίορκους γιατρούς, είναι ο σκληρότερος και βασανιστικότερος έλεγχος ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

 

Σε άλλο σημείο, ο Σεβασμιώτατος ετόνισε γιατί ο λόγος, « αυτό το παιδί μυρίζει λιβάνι από την κοιλιά της μάνας του» είναι λόγος ουσιαστικός αφού, η πνευματική ζωή, η ηρεμία, η εξομολόγηση , η Θεία Κοινωνία της μάνας αλλά και του πατέρα, επηρεάζουν άμεσα το παιδί, το οποίο μεταφέρει σε όλη του τη ζωή αυτή την ευλογία, με όλα τα θετικά αποτελέσματα.

Αντίθετα, οι μητέρες που ζούν απρόσεκτη ζωή μεταδίδουν αυτά τα βιώματα και στα παιδιά που κυοφορούν, τα οποία τα κουβαλούν διά βίου.
Τέλος, επήνεσε τα πλήθη των ευσεβών χριστιανών των τε κατοίκων της μεγαλωνύμου Ενορίας της Παντανάσσης των Πατρών, αλλά και των άλλων προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια για να προσκυνήσουν την θαυματουργό εικόνα της Παντανάσσης.

 

 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες