Ο εορτασμός του Οσίου Ιωακείμ στην Πάτρα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Με λαμπρότητα εορτάσθη η Ιερά Μνήμη του Οσίου Ιωακείμ του Νέου Ασκητού, στην Ιερά Μητρόπολη των Πατρών. Kέντρο του εορτασμού η Ιερά Μονή της Παναγίας των Νοτενών, όπου ασκήτευε ο Άγιος και όπου ευρίσκεται το ιερό Ασκητήριό του και τα ιερά του Λείψανα.

          Επίσης, με κατάνυξη και συμμετοχή πλήθους Λαού ετιμήθη ο Όσιος Ιωακείμ και στην πόλη των Πατρών, όπου ανεγείρεται μεγαλοπρεπής Ιερός αφιερωμένος στη μνήμη του οσιωτάτου Πατρός. Σημειωτέον, ότι συνεστήθη επισήμως πλέον Ενορία στη περιοχή Έξω Αγυιάς, με κέντρο τον ως άνω Ιερό Ναό.
          Στο Εσπερινό της Εορτής, στο Ασκητήριο του Αγίου στη Μονή Νοτενών, εχοροστάτησε και ωμίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος, ο οποίος ανεφέρθη στο βίο του Οσίου Ιωακείμ και στους ασκητικούς αγώνες του.
 Στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωακείμ Πατρών, εχοροστάτησε και ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: « Ποιός είναι ο πνευματικός άνθρωπος».
 Εστίασε στα στοιχεία που συνθέτουν την ζωή του Οσίου Ιωακείμ και στα μηνύματα που απορρέουν από την αγία ζωή του, διαχρονικά βεβαίως και ως εκ τούτου χρήσιμα για τους ανθρώπους της εποχής μας.
          Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Οσίου Ιωακείμ στους δρόμους της συνοικίας Αγυιάς Πατρών.
 ● Ανήμερα της εορτής, 3 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ανήλθε στη Μονή των Νοτενών και εκείθεν στο ιερό Ασκητήριο του Οσίου Ιωακείμ , όπου ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και εκήρυξε τον θείο λόγο προς τους πολυπληθείς προσκυνητάς από Αχαία και Ηλεία που έφτασαν εκεί για να τιμήσουν τον Άγιο και να προσκυνήσουν τα Άγια Λείψανά του και την θαυματουργό εικόνα του. Ο Σεβασμιώτατος, ανεφέρθη, στην απλότητα και πενία για τον κόσμο του Οσίου Ιωακείμ, στην αποταγή των εγκοσμίων από τον Όσιο, στην εγκράτεια και νυχθημερόν προσευχή και στις τόσες άλλες αρετές που τον ανέδειξαν επίγειο άγγελο και ουράνιο άνθρωπο.

Επίσης, έκαμε λόγο για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ετόνισε ότι είναι αποτέλεσμα της αποστασίας μας από τον Θεό με όλα τα επακόλουθα. Καιρός, είπε, αυτογνωσίας και μετανοίας.
          Μετά την Θεία Λειτουργία στο σπήλαιο του Αγίου, σχηματίσθη λιτανευτική πομπή, η οποία κατέληξε στην Ιερά Μονή της Παναγίας των Νοτενών, όπου έγινε δέηση και οι πιστοί προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Θεομήτορος.
 Στον Ιερό Ναό του Οσίου Ιωακείμ στην Αγυιά, ετέλεσε την Θεία Λειτουργία, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος εν πληθούση Εκκλησία, ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο. 

 Ετικέτες