Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας: «Η επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στην Αλβανία είναι καλοδεχούμενη»

Loading...


Σε έκδοση ανακοίνωσης προχώρησε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας σχετικά με την επισκέψη του πάπα Φραγκίσκου. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι γίνεται απεγνωσμένη προσπάθεια για να χαλάσουν την φιλόξενη ατμόσφαιρα και την θρησκευτική αρμονία.

Η αντίδραση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας για την δήλωση του Νικόλα Μάρκου παραμονές της επίσκεψης του Πάπα.

Όπως έχουμε δηλώσει ο ερχομός του Πάπα Φραγκίσκου στην χώρα μας είναι πέρα από καλοδεχούμενη και η συνέχεια μιας παράδοσης εξαιρετικών σχέσεων και όχι μόνο μεταξύ των χριστιανών. Από την στιγμή που η θρησκευτική ελευθερία επανήλθε, οι βασικές θρησκευτικές κοινότητες, μουσουλμάνοι, ορθόδοξοι, καθολική και μπεκτασίδες έχουν καλλιεργήσει όχι μόνο την θρησκευτική ανεκτικότητα και την κατανόηση, αλλά κάτι πιο σημαντικό: τον αλληλοσεβασμό, την αμοιβαιότητα, την δημιουργική συνεργασία. Γεγονός που έχει βοηθήσει γενικά στην ειρηνική συμπόρευση και την ανάπτυξη της χώρας.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι, που λίγο πριν από την επίσκεψη στην Αλβανία, ο Πάπας θα δήλωνε «αυτοί είναι ικανοί να δημιουργούν μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» μεταξύ μουσουλμάνων, ορθοδόξων και καθολικών και ένα διαθρησκευτικό συμβούλιο που έχει βοηθήσει πολύ και είναι ισορροπημένο. Αυτή είναι η θρησκευτική αρμονία». Είναι ακριβώς αυτή η μοναδική αξία που ο λαός μας έχει καλλιεργήσει εδώ και αιώνες, που τώρα πια αναφέρεται ως η πιο σημαντική μαρτυρία που μπορεί να δώσει στην Ευρώπη και τον κόσμο, κατατάσσοντας την χώρα δίπλα στις πιο πολιτισμένες χώρες.
Για κακή μας τύχη, μερικά ΜΜΕ χρησιμοποιήθηκαν για να δώσουν φωνή και εικόνα σε μερικές οθόνες και εφημερίδες σε ένα άτομο από το Ελμπασάν, που έχει αυτοανακηρυχθεί ιερέας, που βεβηλώνει κάθε μέρα τα ιερά ορθόδοξα μυστήρια, και λέει ψέματα εναντίων αγίων, ιερών κανόνων και κληρικών των Ορθοδόξων Εκκλησιών, που στηρίζεται από αντι-ορθόδοξα κυκλώματα, που θέλουν να σπείρουν την διχόνοια μεταξύ αλβανών. (αυτός δεν αναγνωρίζεται ως κληρικός από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία στο κόσμο η χριστιανική εκκλησία και από καμία άλλη θρησκεία η κράτος).
Οι ορθόδοξοι της Αλβανίας το έχουν εκφράσει με όλους τους δυνατούς τρόπους και σε δύσκολες στιγμές, πως είναι ενωμένοι, γύρω από τον αρχικοποιημένα τους, τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος αναγνωρίζεται και τιμάται σε όχι μόνο από τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, αλλά και από όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες και ευρύτερα από τις άλλες θρησκείες (μεταξύ άλλων αυτός είναι Επίτιμος Πρόεδρος του «Θρησκείες για την Ειρήνη», ο μεγαλύτερος διαθρησκευτικός οργανισμός στο κόσμο) και αποστασιοποιούνται από τέτοιες δηλώσεις και στάσεις.
Οι συναντήσεις και οι επαφές της Εκκλησίας μας με την ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας είναι συχνές και σε περιπτώσεις κοινών, αμέτρητων, δραστηριοτήτων, μέσα και έξω από την χώρα. «Οι αδερφικές σχέσεις μεταξύ καθολικών και ορθοδόξων είναι έμπνευση για όλο το αλβανικό λαό και μαρτυρούν ότι για τους χριστιανούς είναι δυνατών να ζουν σε αρμονία…», – θα δήλωνε ο Πάπα Βενέδικτος ΙΣΤ, στις 4 Δεκεμβρίου 2011, κατά την επίσημη επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου στο Βατικανό. Αυτή η σχέση αποτελείται από πρωτοβουλίες και πολλές συναντήσεις, που ξεκινούν από προσωπικές συναντήσεις και την γνωριμία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, στις πολλές διεθνές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο όνομα της ειρήνης και της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των θρησκειών και μέχρι την κοινή πρωτοβουλία εδώ στην χώρα, όπως η Διαδογματική Βιβλική Εταιρία και το Διαθρησκευτικό Συμβούλιο της Αλβανίας, οι συχνές συναντήσεις, η παρουσία στις τελετές των αλλήλων και σε σημαντικές στιγμές κ.α. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος είχε προσωπική πλούσια αλληλογραφία με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β, με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ. Ασφαλώς η επίσκεψη του Πάπα θα βοηθήσει στην καλύτερη ανάδειξη αυτής της μοναδικής αρμονίας και θα εξατμίσει τέτοιες κακόβουλες στάσεις.
Τίρανα 14 09 2014
Γραφείο Τύπου Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της ΑλβανίαςΕτικέτες