Μόρφου Νεόφυτος: Εορτάζουμε τα προεόρτια της Αναστάσεως του Κυρίου, της δικής μας ανάστασης, της αναστάσεως της Μόρφου (ΦΩΤΟ)

Loading...


Κυριακή των Βαΐων στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου

 Με τον προσήκοντα σεβασμό μετά από 41 χρόνια προσήλθαν εκατοντάδες εκτοπισμένοι Μορφίτες, Ακανθιώτες, κι άλλοι προσκυνητές στην αρχιερατική θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα της εορτής της Κυριακής των Βαΐων στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου.

Το «Πανηγύρι της Ελιάς» όπως είναι γνωστό στους Μορφίτες, τελείτο ανέκαθεν κατά την Κυριακή των Βαΐων μέχρι το 1974, κι ήταν το άλλο μεγάλο πανηγύρι της περιοχής μετά την εορτή του Αγίου Μάμαντος στις 2 Σεπτεμβρίου.

Στο μέσο του ναού του Αγίου Μάμαντος ήταν τοποθετημένη η θαυματουργή εικόνα του Χρυσοσώτηρος της Ακανθούς που με βαθιά συγκίνηση οι πιστοί προσκυνούσαν κατά τη διάρκεια της θείας Λειτουργίας και, την οποίαν, μετά την οπισθάμβωνον ευχήν, κατά τη συνήθη λιτανεία της εορτής, περιέφεραν μετά βαΐων και κλάδους ελαίας, γύρω από τον ναό μαζί με την εικόνα της βαϊοφόρου και το ιερόν Ευαγγέλιον που κρατούσαν οι ιερείς.

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος βαθύτατα συγκινημένος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, «σήμερα εορτάζουμε τα προεόρτια της Αναστάσεως του Κυρίου, τα προεόρτια της δικής μας ανάστασης, τα προεόρτια της αναστάσεως της Μόρφου και όλης της Κύπρου. Είναι μεγάλη η συγκίνηση μας που εορτάζουμε σήμερα μετά από 41 χρόνια, εδώ στον κατεχόμενο ναό του Αγίου Μάμαντος την Κυριακή των Βαΐων, που τόσο καλά φυλάξατε στη μνήμη σας. Εύχομαι και στους Ακανθιώτες να εορτάσουν κι αυτοί, αυτήν τη μέρα, στην κατεχόμενη Ακανθού με τον Χρυσοσώτηρα στην εκκλησία του, εκεί που ανήκει. Δεν πρέπει ποτέ να χάνουμε την πίστη μας, αλλά και να μην ξεχνάμε ότι ενώ ο Κύριος σήμερα δοξαζόταν από τον λαό των Ιεροσολύμων, μετά από λίγες ώρες ο ίδιος κόσμος φώναζε να τον σταυρώσουν. Γεγονός που δείχνει ότι εμείς οι άνθρωποι πολύ γρήγορα ξεχνάμε τον Θεό και τον προδίδουμε,αλλά και πόσο ανάγκη έχουμε την ευλογημένη μετάνοια για να οδηγηθούμε στην Ανάσταση»  Ετικέτες