Μητρ. Βεροίας προς μαθητές: Σκεφτείτε πόσα παιδιά θα ήθελαν να πηγαίνουν σχολείο αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα (ΦΩΤΟ)

Loading...


Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου το πρωί ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων τέλεσε τον Αγιασμό για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αρχικά στο νεόδμητο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νάουσας και στη συνέχεια στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Βέροιας, που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά.

Ο σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία να ευχηθεί σε μαθητές, καθηγητές και γονείς για τη νέα σχολική χρονιά, καθώς επίσης να απευθύνει πατρικούς λόγους στους μικρούς μαθητές. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η υπενθύμιση του σεβασμιωτάτου: «σήμερα, που εμείς κάναμε τον Αγιασμό και ετοιμαζόμαστε να μπούμε στις αίθουσες για να αρχίσουμε τα μαθήματα, χιλιάδες άλλα παιδιά προσφύγων αντί να ετοιμάζονται για να πάνε στο σχολείο τους, ζουν τον τρόμο, τη φτώχεια, την εγκατάλειψη και την απόρριψη. Το αγαθό της παιδείας που απολαμβάνουμε θα πρέπει να το εκτιμούμε και να το τιμούμε και να μη ξεχνούμε να προσευχόμαστε για όλα αυτά τα δυστυχισμένα παιδιά».

Ποιμαντορική Εγκύκλιος για τη νέα σχολική χρονιά

Πριν από λίγες ημέρες άρχισε για την Εκκλησία μας το νέο εκκλη­σιαστικό έτος, η αρχή του οποίου συνέπιπτε για πολλούς αιώνες με την αρχή του ρωμαικού και του βυζαντικού έτους, την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και με την έναρξη ενός νέου κύκλου στη ζωή των ανθρώπων, ενός νέου κύκλου στην ζωή της φύσεως και στην παραγωγική δημιουργία με την οποία συνδέεται στενά η ζωή των ανθρώπων.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς. Αποτελεί και αυτή ένα νέο κύκλο στη ζωή σας, στη ζωή των μαθητών και των καθηγητών, των μικρότερων και των μεγαλύτερων. Αποτελεί ένα νέο κύκλο πνευματικής σποράς, της σποράς της γνώσεως, της σποράς της παιδείας και της μορφώσεως. Αποτελεί ένα κύκλο πνευματικής καλλιεργείας, που χρειάζεται κόπο και φροντίδα και προσπάθεια για να καταλήξει στην καρποφορία και τη συγκομιδή των καρπών που όλοι προσδοκούμε και ευχόμαστε.

Στην αρχή αυτού του νέου κύκλου βρίσκεσθε και σείς σήμερα· και μαζί σας και εμείς, ο επίσκοπός σας και οι ιερείς μας, που προσευχόμαστε για σας και σας συνοδεύουμε με τις ευχές μας. Γνωρίζουμε και γνωρίζετε ότι η προσπάθεια δεν είναι πάντοτε εύκολη. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για τη μάθηση και τη γνώση. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και θέληση για να νικήσει κανείς την αδράνεια και τη νωθρότητα και να αφοσιωθεί στη μελέτη. Χρειάζεται δύναμη και επιβολή στον εαυτό του για να μην εγκαταλείψει την κόπο της μελέτης, για να μην προτιμήσει τον εύκολο δρόμο της ήσσονος προσπαθείας. Γιατί μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί κανείς να δρέψει στο τέλος του χρόνου τους καρπούς, μπορεί να χαρεί για την επιτυχία, μπορεί να νιώσει την ικανοποίηση ότι επέτυχε τον στόχο του που δεν είναι άλλος από το να προαχθεί στη γνώση και την καλλιέργεια της προσωπικότητός του.

Πολλές φορές ο κόπος που απαιτεί η μάθηση και η γνώση σας φαίνεται πολύς. Σκεφτείτε όμως πόσα παιδιά στην ηλικία σας θα ήθελαν να πηγαίνουν σαν και σας στο σχολείο και να αφοσιώνονται στη μελέτη και στη μάθηση, αλλά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, γιατί δεν έχουν σχολεία· γιατί είναι αναγκα­σμένα να εργάζονται για να ζήσουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους· γιατί ζούν σε εμπόλεμες περιοχές· γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα τους και να φύγουν κάτω από δύσκολες συνθήκες πρόσφυγες ή μετανάστες και να αναζητήσουν μια καινούργια πατρίδα· γιατί η αρχή του νέου σχολικού έτους δεν θα τους βρεί στην φιλόξενη αυλή και τις αίθουσες του σχολείου τους αλλά ίσως σε κάποια σκηνή, σε κάποιο κέντρο υποδοχής ή κάπου αλλού, χωρίς καμία δυνατότητα να συνεχίσουν το σχολείο και να μορφωθούν.

Σε σύγκριση με τις δυσκολίες αυτών των παιδιών, που δεν θα πρέπει να ξεχνούμε, καθώς περνούν δίπλα μας, καθώς ζούν ανάμεσά μας, οι όποιες δυσκολίες μπορεί να συναντήσετε εσείς στην προσπάθειά σας να αποκτήσετε τη γνώση μοιάζουν με μία ευχάριστη απασχόληση για την οποία θα πρέπει να είστε χαρούμενοι και ευγνώμονες και στον Θεό και στους γονείς και στους δασκάλους και καθηγητές σας οι οποίοι κοπιάζουν μαζί σας για να σας προσφέρουν τη γνώση και τη μόρφωση.

Καί εύχομαι πατρικά και εγκάρδια η χάρη του Θεού να σας συνοδεύει στην προσπάθειά σας και τη νέα σχολική χρονιά, και το Άγιο Πνεύμα να σας φωτίζει και να σας κατευθύνει στην αληθινή γνώση και την αρετή.

Καλή και ευλογημένη σχολική χρονιά.

† Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων

 

 

 

 

 

 

 Ετικέτες